Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „MedNews.md”


Invitatul rubricii este Lilia Onea, directoarea agenției de presă.

Agenția de presă MedNews continuă subiectul legat de dosarul civil ASITO contra CNAM în care prima pretinde de la asiguratorul național în sănătate restituirea sumei de 4 milioane 343 mii 690 lei și 99 de bani - sumă pe care ASITO pretinde că a achitat-o pentru serviciile medicale incluse în „Programul unic” ce intră în sfera de responsabilitate a CNAM. Scandalul mediatic a pornit după ce MedNews a publicat o amplă investigație jurnalistică în care a demonstrat că ASITO încearcă să-și camufleze propria neglijență și, fără temei legal, întreprinde acțiuni de subminare a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, care sunt bani publici.

Propunem atenției cititorilor noștri reacțiile la temă ale ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, directorului general al CNAM, Mircea Buga, președintelui Centrului Strategii şi Politici de Sănătate, Inga Pasecinic. În reacțiile lor, interlocutorii noștri explică diferența dintre asigurarea obligatorie de asistență medicală și asigurarea facultativă, guvernate de principii absolut diferite. La rândul lor, reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale specializate concluzionează scurt: prin acest dosar, ASITO vrea să bage mâna în pușculița statului.

De asemenea, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, organizate la Chișunău de Centrul de Sănătate Publică, Compania Națională de Asigurări în Medicină, reporterii noști vor relata de la toate acțiunile de măsurare a nivelului de glicemie în sânge și a nivelului tensiunii arteriale. Activitățile pentru determinarea și monitorizarea glicemiei în sânge și tensiunii se vor desfășura la societățile pe acțiuni „Franzeluța”, „Vitanta” și „Bucuria”, plus trei filiale ale uneia dintre cele mai mari rețele de supermarketuri din Chișinău. Evenimentele cu scopul sensibilizării necesității controlului profilactic periodic și depistării precoce a maladiei se vor desfășura în instituțiile cu cel mai mare număr de lucrători din capitală și cu un risc sporit de incidență a bolii.

Informați-vă astăzi despre Ziua dedicată Antreprenoriatului în Medicină care se va desfășura pe 18 noiembrie în cadrul acțiunilor Săptămânii Globale a Antrerpenoriatului – o mișcare antreprenorială mondială ce include 153 de țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova. Ziua dedicată Antreprenoriatului în Medicină cu tematica „A fi sau a nu fi antreprenoriatului în medicina din Republica Moldova” este o premieră în țara noastră.”

[transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG