Linkuri accesibilitate

„Trebuie să revenim la situația în care granițele recunoscute internaţional sunt respectate”


Un aparat Su-34 din forțele militare ruse
Un aparat Su-34 din forțele militare ruse

Îngrijorări și dezbateri internaționale pe tema încălcării legislației internaționale de către Rusia.

Evolutiile de ultima oră din Ucraina continua sa îngrijoreze comunitatea internaţionala şi, noaptea trecuta, la Consiliul de Securitate ONU a fost discutata situatia din Ucraina. Ieri, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove a declarat la Sofia că militari, tancuri, artilerie si sisteme anti-aeriene rusesti au intrat in Ucraina din Rusia. Evoluţiile au determinat astazi mai multe țări nordice, unele care nu sunt membre ale Alianţei Nord Atlantice, sa decida o colaborare mai apropiata cu tările NATO din regiune pentru a contrabalansa activitatea militara intensa a Rusiei din aceasta regiune.

Avertismentul comandantului suprem al NATO din Europa a fost cit se poate de lipsit de ambiguitate: „In ultimele doua zile am vazut şi noi ceea ce relateaza OSCE si anume coloane rusesti cu echipamente, tancuri, artilerie, sisteme anti-aeriene si forţe de combat care au intrat in Ucraina. Nu avem o imagine exacta asupra numarului acestor echipamente, dar putem spune ca sunt o multime de convoaie si suntem de acord cu OSCE.”

Generalul Philip Breedlove
Generalul Philip Breedlove

Ceea ce il îngrijoreaza cel mai mult pe generalul Breedlove este ca granita dintre Rusia si Ucraina in partea rasariteana pare sa nu mai existe: „Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult este ca ne aflam in situatia in care granita internationala a Ucrainei cu Rusia este complet permeabila, este complet deschisa – forţe, bani, sprijin, echipamente, arme, toate trec dintr-o parte in alta fara nici o problema si asta nu e deloc o situatie buna. Trebuie sa revenim la situatia in care granitele recunoscute internaţional sunt respectate si asta ne-ar ajuta sa oprim alimentarea forţelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.”

Declaratii similare au fost auzite, din partea delegatiei americane si la sedinta de noaptea trecuta a Consiliului de Securitate ONU, care a dezbatut situatia din Ucraina.

Ambasadoarea Samantha Power
Ambasadoarea Samantha Power

Ambasadoarea americana la ONU, Samatha Power a spus: „Nu se poate ajunge la o solutie politica daca numai o parte vrea sa ajunga la ea. Și nu poate fi pusă în aplicare o schiță de parcurs daca una din părţi, rusii si separatistii pe care ii sustin, nu se tine de cuvint. Am vazut cum a jucat Rusia in Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia si Crimeea. Asa ca intrebarea care se pune nu este ceea ce va incerca Rusia sa faca in estul Ucrainei; intrebarea care se pune este ce anume vom face noi, comunitatea internaţionala, ca sa nu mai apara un nou conflict înghetat in Europa, creat de Rusia. Acordurile de la Minsk au avut loc sub auspiciile comunităţii internaţionale. Asa ca, trebuie sa existe consecinte pentru Rusia, daca îşi bate joc de aceste înţelegeri pe care le-a acceptat si continua să îşi destabilizeze vecinii.

Confruntat cu aceste declaratii venite din partea Statelor Unite, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Alexandr Pankin, a negat toate informatiile despre miscarile de trupe si echipamente militare rusesti in estul Ucrainei, drept „un alt tur de forţă propagandistic”.

„Echipamentul si trupele forţelor armate ale Rusiei sunt situate pe teritoriul ţării mele si nu ameninţă Ucraina. Ele se mişca numai in teritoriul ţării mele. De aceea, aţîţarea unor emoţii puternice aici la Consiliul de Securitate ca si cum o incursiune in viteza in Ucraina ar fi iminentă, nu ajuta discutiei noastre constructive pe care o promovam cu toti aici...”

Se pare insa ca asigurarile date de Moscova nu sunt luate in serios nici de cele opt țări din nordul Europei, care au decis astazi sa isi amplifice colaborarea, ca sa poata faca faţă activitatii militare in crestere a Moscovei. Ministrii apărarii din tarile Nordice si cele Baltice impreuna cu Marea Britanie au hotarit să colaboreze în antrenamente comune anti-aeriene si in domeniul informaţiilor.

Michael Fallon
Michael Fallon

Ministrul britanic de externe Michael Fallon este citat de agenţia Reuter cu declaratia ca „Rusia încalcă fără rușine regulile internaţionale aviatice”, trimitindu-şi avioanele de razboi pîna in Irlanda si Portugalia, cu scopul de a intimida naţiunile europene. „Nu vom mai permite ca Rusia sa încalce spaţiul nostru aerian”, a declarat ministrul britanic, care a spus ca Alianţa Nord Atlantica a interceptat de trei ori mai multe zboruri militare rusesti decit anul trecut, adica in jur de 100.

Ministra apărarii din Norvegia a confirmat si ea activitatea militara deosebita ce poate fi observata in regiune deasupra Marii Baltice si Arcticii, dar ea a precizat ca nu se poate vorbi despre o „amenintare directa” a Rusiei.

Norvegia si Danemarca, ţări ale Alianţei Nord Atlantice, au decis să coopereze cu Finlanda si Suedia – care sunt tari neutre – pentru a proteja intreg spaţiul nordic. NATO acoperă si spaţiul celor trei tari baltice si prezenta NATO a fost suplimentata in regiune.

Recent, ultimul lider sovietic si laureat al premiului Nobel pentru Pace, Mihail Gorbaciov, a avertizat ca tensiunile internaţionale provocate de situatia din Ucraina ar putea duce la un nou Război rece. Asa sau altfel, ministrul britanic al aparării a declarat azi, citat de Reuter că este clar ca lacrima ca Rusia prin rolul jucat in Ucraina si prin anexarea Crimeii „a încălcat cadrul legislatiei internaţionale”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG