Linkuri accesibilitate

IMAS: cinci partide cu şanse de a ajunge în Parlament


Postere electorale la Chișinău
Postere electorale la Chișinău

Procentul acumulat de partidele ce promovează vectorul european îl depăşeşte nesemnificativ pe cel al partidelor de stânga care optează pentru o apropiere mai mare de Rusia.

Un sondaj de opinie electoral dat publicității la Chișinău arată că în Parlament ar putea intra după votul de la 30 noiembrie cinci partide: comuniștii, liberal-democrații, democrații, partidul „Patria” al lui Renato Usatîi și Partidul Liberal. Mai multe despre rezultatele sondajului IMAS comandat de agenția de știri IPN.

Sondajul cel mai recent confirmă rezultatele cercetării anterioare realizate de IMAS înainte de startul campanie electorale. Diferă doar cotele procentuale atribuite celor cinci partide cu şanse de a ajunge în parlament. PCRM şi PLDM se află într-o uşoară scădere pe fundalul unei revigorări a PD, PL şi a Partidului Patria cu Renato Usatîi in frunte.

Doru Petruți
Doru Petruți

Formațiunea adoptivă a mecenatului care și-a descoperit vocația de politician are cei mai motivați alegători şi înregistrează cea mai mare creştere procentuală înaintând mult faţă de PL, spune directorul IMAS Doru Petruţi:

„PCRM continuă trendul descendent de un an de zile. La sondajul anterior l-am avut la ceva peste 23%, acum îl avem în zona unui 21%. La PLDM putem vorbi de un uşor regres, dar e undeva pe plafonul de 17-18%. vedem nişte efecte pentru PD care urcă de la 11 la 13%, cel mai probabil în urma campaniei. Vedem o creştere semnificativă pentru Partidul Patria care ajunge aproape la 10%. PL dă semne că începutul de campanie lasă şi ceva opţiuni în intenţia de vot, ridicându-se la 7,3%.”

Potrivit sondajului procentul acumulat de partidele ce promovează vectorul european, îl depăşeşte deşi nesemnificativ, pe cel al partidelor de stânga care optează pentru o apropiere mai mare de Rusia. Nici o tabără din cele două nu ar acumula, însă, suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentară. Cât priveşte opţiunile faţă de vectorul de dezvoltare externă acestea sunt împărţite egal. Din nou Doru Petruţi:

„UE rămâne în jurul unei cifre de 50%. Pe sondajul anterior era pe la 47-48%. În acelaşi timp, se menţine la acelaşi nivel opţiunea pentru Uniunea Vamală – 49%. Echilibru aproape sau chiar perfect între opţiunile Rusia versus Vest.”

Doru Petruţi observă că pe măsură ce ziua alegerilor se apropie cetăţenii moldoveni par mai hotărâţi să participe la alegeri, dar şi mai decişi pentru cine să-şi dea votul:

„60% consideră că şi-au format o opinie politică. 40% din electorat amână această decizie pentru următoarele săptămâni. Iar unul din zece votanţi se pregăteşte să ia decizia în ultima zi a votului. Asta arată o situaţie destul de volatilă şi că schimbări încă mai pot avea loc.”

Jumătate din respondenţi spun că sunt interesaţi de campania electorală şi că urmăresc dezbaterile politice. Cei mai mulţi se informează urmărind televizorul, întrucât cred că posturile de televiziunea sunt mai obiective şi neinfluenţate politic. Cea mai urmărită televiziune potrivit sondajului este PrimeTV. De altfel acest post de tv a fost sancţionat recent de CCA pentru partizanat politic în favoarea PD.

Sociologul Doru Petruţi a subliniat că înainte de alegeri oamenii par să îşi revitalizeze şi speranţele, numărul celor mulţumiţi de cum merg lucrurile în Moldova fiind într-o uşoară creştere. Cu toate acestea problemele care frământă rămân în continuare sărăcia, salariile mici, şomajul şi corupţia. De altfel, tocmai despre aceste probleme, potrivit sondajului, alegatorii din RM ar vrea să îi audă vorbind pe politicieni în dezbaterile electorale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG