Linkuri accesibilitate

Parlamentul UE a aprobat Acordul de Asociere cu Moldova


Imagine satelit a Moldovei (Foto: Serviciul de presă PE/©BELGAIMAGE/IMAGEBROKER/J.Carlile)
Imagine satelit a Moldovei (Foto: Serviciul de presă PE/©BELGAIMAGE/IMAGEBROKER/J.Carlile)

Urmează ratificarea de către parlamentele naționale, însă partea comercială a Acordului este deja aplicată încă de la 1 septembrie 2014.

Parlamentul European a aprobat astăzi în ședință plenară cu mare majoritate de voturi Acordul de Asociere și Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, după ce a ascultat concluziile unui raport despre avantajele asocierii și reformele făcute de Moldova.

Parlamentul European, reunit astăzi în ședință plenară, a aprobat, cu o largă majoritate, Acordul de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeana. Acordul include o dimensiune de cooperare politică, si una economica, prin care Moldovei i se confirmă accesul deplin la cea mai bogata piață a planetei.

Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius

Autorul raportului, europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, a declarat:

„Sunt foarte mândru să pot spune că Moldova este acum in plutonul din frunte al partenerilor europeni și că e un exemplu de bună implementare a reformelor politice și socio-economice, ceea ce e cu atât mai uluitor dacă ne gândim că toate astea au fost făcute în doar câțiva ani, datorită determinării guvernului moldovean.”

In privința atitudinii ostile a Rusiei vizavi de Acordul de Asociere semnat de Moldova (dar și de Georgia și Ucraina), Petras Auštrevičius, a spus:

„Incă o dată ne exprimăm convingerea că procesul de asociere nu este o amenințare pentru interesele politice și economice ale Rusiei și e regretabil că Rusia preferă să o vadă ca pe o amenințare.”

Johannes Hahn la o conferință de presă luna aceasta la Chișinău
Johannes Hahn la o conferință de presă luna aceasta la Chișinău

In termeni similari s-a exprimat și Comisarul european responsabil cu Extinderea și Vecinătatea, austriacul Johannes Hahn:

„Republica Moldova este deseori descrisă ca fiind in fruntea plutonului Parteneriatului Estic, întrucât a reuși să realizeze atât de mult în atât de puțin timp. Am reușit să închidem până și acel capitol atât de complex al liberului schimb. Apoi, Moldova e prima țară a Parteneriatului Estic care beneficiază de un regim de anulare a vizelor."

Făcând aluzie la situația Transnistriei, Comisarul Johannes Hahn a mai spus:

„Aș dori să subliniez că Acordul de Asociere, deși e încheiat cu toată Moldova, nu poate fi implementat pe tot teritoriul republicii. Sperăm încă că Acordul, și în special partea referitoare la liberul schimb, să se aplice peste tot, cu condiția ca Moldova să asigure condițiile care să garanteze implementarea și buna aplicare a Acordului."

Aprobarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere cu Republica Moldova încheie procesul de adoptare la nivel european. Urmează acum ratificarea de către parlamentele naționale ale statelor membre. Partea comerciala a acordului este însă deja aplicata ‘provizoriu’ încă de la 1 septembrie 2014.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG