Linkuri accesibilitate

Alexandr Golţ: „totul se îndreaptă spre formarea în estul Ucrainei a unor entităţi asemănătoare Transnistriei sau Osetiei de Sud”


Liliana Barbăroșie în dialog cu redactorul-șef al portalului politic „Ejednevnîi Jurnal”.

Pe fundalul îngrijorărilor exprimate de OSCE şi NATO că rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei ar primi intăriri, Liliana Barbăroşie l-a întrebat pe un analist de la Moscova, Alexandr Golţ, redactorul-şef al portalului politic Ejednevnîi Jurnal, cât de probabil este să asistăm în curând la o reluare a ostilităților pe scară largă..

Alexandr Golţ: „În acest conflict sunt multe lucruri iraţionale. Dar dacă ar fi să judecăm logic, atunci raţiuni pentru o ofensivă rusească în estul Ucrainei nu există. Ofensiva a fost oprită la sfârşitul lui august, când Mariupol-ul era practic în mâinile fie a rebelilor pro-ruşi, fie a armatei ruse. Ce rost ar avea să fie reluată în noiembrie, când condiţiile meteorologice nu sunt deloc favorabile unei operaţiuni militare?

Observaţia mea ar fi că lucrurile se îndreaptă spre o îngheţare a conflictului, aşa sau altfel, înţelegerile de la Minsk au dat o anumită legitimitate separatiştilor, aşa că eu cred că totul se îndreaptă spre formarea unor entităţi în estul Ucrainei asemănătoare Transnistriei sau Osetiei de Sud. Şi nu văd nici un rost în începerea unei operaţiuni militare.”

Europa Liberă: Totuşi, spuneţi că sunt mai multe lucruri iraţionale în toată această poveste?

Alexandr Golţ: „Exact. Deseori părţile în acest conflict acţionează în contradicţie cu raţiunea. Din perspectiva Rusiei, toată această poveste este absolut iraţională. Rusia a anexat un teritoriu străin, Rusia şi-a asumat întreţinerea unor noi teritorii separatiste, sub un statut neclar, pe care trebuie să le „hrănească” fără nici o perspectivă şi fără nici un beneficiu, dar contrapunându-şi jumătate din glob. Nimic raţional în asta eu nu văd. Iar Ucraina, pe de altă parte, s-a lansat într-o operaţiune anti-teroristă din care în principiu nu poate ieşi învingătoare.”

Europa Liberă: Ce urmează?

Alexandr Golţ: „Eu cred că lucrurile merg spre îngheţarea conflictului, înspre transformarea acestor regiuni Doneţk şi Lugansk în republici autoproclamate.”

Europa Liberă: Ucraina se va putea guverna în aceste condiţii?

Alexandr Golţ: „De ce nu ar putea? Dacă e să fim cinici de tot, aceste raioane nici nu au fost niciodată vitale pentru economia ucraineană. Dimpotrivă, ele mereu aveau nevoie de transferuri de la bugetul central. Într-un fel, trebuiau întreţinute artificial pentru evitarea unor explozii sociale. Da, separarea lor ar fi o ameninţare pentru statalitatea ucraineană, dare nu cred că această situaţie poate duce, cum spun unii, la prăbuşirea Ucrainei.”

Europa Liberă: Ce se poate spune despre strategia Occidentului? În ce măsură credeţi îndreptăţite speculaţiile din presa rusă că el a cedat Ucraina?

Alexandr Golţ: „Dimpotrivă, presa rusă abundă în constatări bazate pe ideea că Occidentul foloseşte Ucraina pentru a lupta cu Rusia. Occidentul s-a pomenit în general într-o situaţie atipică. Nimeni nu s-a aşteptat la aţa ceva şi nimeni nu înţelege acum cum trebuie de procedat. Pe vremea Războiului Rece toţi ştiau ce e de făcut în confruntarea de atunci între Occident şi URSS. De exemplu, când URSS a intervenit în Afganistan, SUA a început să acorde ajutor militar celor care luptau împotriva URSS. Când URSS a început să-şi sporească influenţa în Nicaragua, SUA au început să livreze arme grupării „contras”. Dacă SUA a decis să-şi sporească influenţa în Honduras, URSS a început să sprijine forţele anti-americane.

O observaţie importantă ar fi că nimeni nu a ajuns la stupiditatea să provoace vreo tensiune armată pe teritoriul Europei. Ar fi fost prea periculos. Acum însă nimeni nu înţelege ce să facă cu o super-putere nucleară, care violează toate regulile internaţionale. Să lupte e imposibil. Aşa că s-au anunţat aceste sancţiuni şi se aşteaptă ce va urma. Să începi să livrezi armament Ucrainei, ceea ce ar vrea unii senatori americani, nu ar avea rost. Nu va fi decât un gest: în starea în care se află acum armata ucraineană, acest sprijin militar nu ar ajuta la nimic.”

Europa Liberă: As propos, de sancţiuni. Ce rol joacă ele în realitate?

Alexandr Golţ: „Trebuie să observăm că chiar Occidentul este destul de atent cu aceste sancţiuni. Şi le introduce într-o aşa manieră încât să nu afecteze viaţa populaţiei. Deocamdată aceste sancţiuni nu joacă un rol critic. Să vedem ce va urma.”

XS
SM
MD
LG