Linkuri accesibilitate

Două gesturi electorale ale Rusiei: ieftinirea cu 10 la sută a gazelor naturale livrate Moldovei şi încurajarea unui nou referendum privind independenţa Transnistriei (Petru Bogatu/Politicon)


Federaţia Rusă ser pregăteșye de o resetare a relaţiilor cu Republica Moldova (Viorel Cibotaru/Noi.md)

Într-un comentariu publicat pe portalul Politicon.md, Nicole Negru se referă la recentele declaraţii ale lui Mihail Gorbaciov pe care îl numeşte „primul şi ultimul preşedinte al URSS”. Negru îi reproşează că s-a dus la Berlin ca un avocat a lui Putin şi i-a justificat acţiunile militare asupra vecinilor. Autorul crede inacceptabilă perspectiva din care a comentat Gorbaciov acţiunile de ultimă oră ale Rusiei. În viziunea sa, acesta ar fi pretins că Putin nu are nici o vină, el apără interesele Rusiei, iar Occidentul, SUA în special, trebuie blamat pentru că şi-a declarat victoria în războiul rece trecut, a profitat de slăbiciunea Rusiei şi a extins NATO în loc să demilitarizeze politicile europene. Nicolae Negru îi aminteşte lui Gorbaciov că Rusia este cea care vrea să rezolve un conflict civilizaţional prin aplicarea forţei militare, ea vrea să fie iubită cu forţa.

Petru Bogatu scrie pe aceiaşi platformă despre „două gesturi electorale ale Rusiei”: ieftinirea cu 10 la sută a gazelor naturale livrate Moldovei şi încurajarea unui nou referendum privind independenţa Transnistriei. Gazprom joacă astfel rolul poliţistului bun, iar Dmitrii Rogozin, vice-premierul rus care l-a primit zilele acestea pe liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk la Moscova şi a semnat cu el mai multe acorduri de colaborare, a poliţistului rău. Un vechi tertip care adesea funcţionează, se declară convins Petru Bogatu. Prin ieftinirea gazelor Kremlinul caută să-şi umanizeze chipul nemilos care până acum a tratat Chişinăul doar presiuni şi embargouri. Rusia urmăreşte însă un singur scop – să îngenuncheze Moldova, s-o abată de la drumul european şi s-o direcţioneze, scrie Bogatu citând ultimul interviu la Europa Liberă a analistei de la Berlin, Anely Ute Gabany, „într-o zonă cu multe consecinţe extrem de grave”.

Agora.md publică un articol în care caută răspuns la întrebarea dacă va acţiona Republica Moldova Rusia în arbitrajele internaţionale pentru represaliile economice la adresa Chişinăului. Vice-premierul moldovean, ministrul al economiei şi comerţului Andrian Candu, explică în acest articol de ce Moldova nu a făcut-o până acum. Autorităţile ar fi analizat aceste pârghii, dar le-a găsit inutile, se poate rezuma părerea demnitarului. Despre arbitrajul CSI, vice-premierul spune că ar fi o pierdere inutilă de timp. Iar o plângere în Organizația Mondială a Comerțului tot n-ar da altceva decât constatarea unei încălcări. „Nu se întâmplă nimic, nu există mecanisme de penalizare, doar se declară că ei au încălcat regulile și noi avem dreptul să aplicăm aceleași sancțiuni. Noi nu avem nevoie de chestia asta”, spune Andrian Candu.

Jurnaliştii de la portalul Mednews.md publică o investigație jurnalistică a cărei concluzie ar fi că are loc un atentat asupra fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Compania Internațională de Asigurări „ASITO” (CIA „ASITO” SA) a chemat în judecată Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) pretinzându-i compensarea costurilor suportate în baza asigurării facultative de asistență medicală, între anii 2009 – 2012. „ASITO” pretinde că a achitat inclusiv pentru serviciile medicale incluse în „Programul unic” (polița de asigurare obligatorie) care intră în sfera de responsabilitate a CNAM și, astfel, CNAM ar fi economisit, din contul „ASITO”, peste 4 milioane de lei. CNAM respinge acuzațiile și spune că, de fapt, conducerea „ASITO” încearcă „să-și camufleze propria neglijență și, fără temei legal, întreprinde acțiuni de subminare a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală” – bani publici.

Analistului politic Viorel Cibotaru este prezent pe portalul Noi.md cu părerea că Federaţia Rusă s-ar pregăti de o resetare a relaţiilor cu Republica Moldova, în perspectiva că după alegeri se va forma o coaliţie proeuropeană. Cel mai probabil Rusia ia în calcul sondajele de opinie din Moldova, care arată că această probabilitate este mare, crede analistul, şi din acest considerent se pregăteşte de resetarea relaţiilor cu Chişinăul. Astfel s-ar explica, la părerea lui, optimismul lui Leancă şi Filat care vorbesc despre ameliorarea relaţiei cu Moscova după alegeri. Pe de altă parte, politologul Alexei Tulbure, este citat cu opinia că relația dintre cele două țări rămâne a fi nefuncțională, iar sarcina Chișinăului este de a continua dialogul pe cale diplomatică.

Jurnaliştii portalului Unimedia scriu că Federația Rusă se pronunță împotriva prelungirii pauzei în cadrul negocierilor în formatul „5+2”. Autorii fac referire la publicaţia „Russkaia gazeta”. Poziția Moscovei a fost exprimată în cadrul unei întrevederi dintre secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, cu reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Radojko Bogojević. Reporterii mai fac trimitere şi la un comunicat de presă al Ministerului rus de Externe în care se spune că „deschiderea dosarelor penale de către autoritățile de la Chișinău împotriva funcționarilor din regiunea transnistreană nu contribuie la crearea unei atmosfere pozitive pentru procesul de negocieri”.

„Care este patria lui Usatîi?” - titrează „Ziarul de Gardă”. „Milionarul „crescut” și plătit de Rusia, cu relații oficiale în lumea interlopă, vrea să ajungă în Parlamentul R. Moldova, declarându-se patriot și promițând să lupte împotriva corupției. Deși implicat activ în activitatea publică, o parte din viața controversatului Usatîi mai rămâne o enigmă”, notează autorii. Reporterii au discutat cu mai multe persoane care l-au cunoscut şi prezintă unele detalii care nu au fost făcute publice până acum. Jurnaliştii scriu, între altele, că pe când lucra la Căile Ferate din Republica Moldova, Renato Usatîi s-a căsătorit. „La nunta sa organizată la Chișinău au fost invitați mai mulți colegi de muncă de-ai lui Usatîi. Soție i-a devenit Carolina Tampiza, fiica omului de afaceri Constantin Tampiza, cu relații foarte strânse în Rusia. Tampiza a fost, timp de 10 ani, director al grupului rusesc Lukoil în România, iar în anii '90, ministru al Economiei R. Moldova în guvernele Druc și Muravschi. Anume Tampiza, spun sursele „Ziarului de Gardă”, a fost cel care l-a prezentat pe Usatîi unor cercuri moscovite. Relația lui Usatîi cu fiica acestuia, însă, nu a durat foarte mult, cei doi fiind acum divorțați”, precizează autorii.

XS
SM
MD
LG