Linkuri accesibilitate

Teodor Baconschi: „Europa rămâne sursa de civilizaţie şi prosperitate, de democraţie, de garantare a libertăţilor”


Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Fostul ministru de externe al României, în dialog cu Valentina Ursu.

Europa Liberă: Domnule Teodor Baconschi, auzim tot mai mulţi demnitari europeni vorbind despre alegerile din 30 noiembrie, alegerile parlamentare din Republica Moldova, ca despre o etapă importantă în calea ţării spre democraţie. Să înţelegem că deocamdată Moldova nu e un stat democratic?

Teodor Baconschi: „Nici vorbă. Dar alegerile libere şi corecte reprezintă un ritual periodic în orice democraţie. Şi orice democraţie este perfectibilă, trebuie să duci o bătălie de fiecare zi pentru ca standardele democratice să fie păstrate. Oricum, alegerile parlamentare de la dumneavoastră sunt vitale pentru cursul pe care va merge ţara în următorii ani.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie arată că cetăţenii moldoveni ar pendula între Est şi Vest. Ţinând cont de situaţia din regiune, ce ar însemna, de fapt, un vot pro-Est în aceste alegeri? Sau, din contra, un vot pro-UE?

Teodor Baconschi: „Dată fiind situarea geografică şi geopolitică a Republicii Moldova, această oscilaţie nu e nouă, e o ezitare pe care aţi avut-o de la independenţă încoace şi ea este cumva firească, e dictată de componenţa etnică, de inerţia unor forme de gândire mai vechi, din perioada sovietică ş.a.m.d. Dar în pofida dramei prin care trece Ucraina vecină, bunăoară, poporul ucrainean a continuat să susţină opţiunea proeuropeană, chiar dacă ea are costuri atât de mari. Însă nu cred că ce s-a întâmplat e neapărat rău, pentru că a venit ora clarificărilor.

Dacă până acum se mergea pe ideea că se poate face o acomodare, un balans permanent între Est şi Vest, acum cred că cetăţenii care merg la vot chiar au de ales între Est şi Vest. Pentru că resetarea relaţiilor Washington-Moscova a eşuat, pentru că în regiune se petrec lucruri pe care nu aţi vrea să le vedeţi, probabil, reduplicate şi în Republica Moldova. De aceea, e important nu doar să alegeţi răul cel mai mic, cum se întâmplă adesea în democraţii, ci şi o direcţie pe durată lungă. Pentru că Europa rămâne sursa de civilizaţie şi prosperitate, de democraţie, de garantare a libertăţilor, pe care o ştim, nu s-a modificat nimic în filosofia europeană, în practica politică, în viziunea asupra unei Europe solidare.”

Europa Liberă: Se vorbeşte că Europa poate oferi o nouă şansă de reuşită. Aceasta ce ar însemna? Ar însemna că trebuie de luptat cu corupţia, trebuie reformată justiţia, dezvoltată economia? Cum poate ajuta concret România, dar mai ales UE Republica Moldova?

Teodor Baconschi: „Poate foarte mult. E adevărat că euroscepticismul ar putea să crească după ce Parteneriatul Estic n-a dat neapărat roadele

În regiune se petrec lucruri pe care nu aţi vrea să le vedeţi, probabil, reduplicate şi în Republica Moldova. De aceea, e important nu doar să alegeţi răul cel mai mic, ci şi o direcţie pe durată lungă...

aşteptate. Dar aceasta nu este din vina Uniunii Europene, ci mai degrabă a celor şase state care nu au reuşit să se reformeze intern suficient de mult ca să devină cu adevărat compatibile cu standardele europene. În schimb, Republica Moldova a făcut o treabă bună. Adică, guvernul din ultimii ani a reuşit să ajungă la momentul semnării Acordului de Asociere, să scape de vize şi să apropie substanţial ţara de orbita europeană. Acest drum trebuie continuat cu tot curajul.”

Europa Liberă: Din exterior se zice că guvernul reuşeşte. Pe interior cetăţeanul zice că încă nu sunt sesizabile succesele care ar putea să îmbunătăţească viaţa omului.

Teodor Baconschi: „E adevărat că lupta cu sărăcia, lupta pentru dezvoltarea economică e foarte dificilă şi îndelungată. Aceasta nu înseamnă că, dacă direcţia e bună, ea nu trebuie urmată, chiar dacă rezultatele, să spunem, nu sunt la înălţimea aşteptărilor civice. Dar nu se poate nici nega progresul din ultimii ani făcut și în Republica Moldova. Eu am avut ocazia de a veni periodic la Chişinău, şi nu numai, am fost şi în alte localităţi, şi mi se pare că e indiscutabil progresul realizat între timp. Adică, ţara nu a stagnat. Dar, evident că oricând e loc de mai bine.”

Europa Liberă: Ce înseamnă să fii ajutat de UE?

Teodor Baconschi: „Deja libertatea de circulaţie va duce şi la mai mulţi bani din Europa în Republica Moldova, poate investiţii. Există în continuare produse

Europa nu are decât de oferit lucruri bune Republicii Moldova, nimic altceva...

moldoveneşti care intră pe piaţa europeană şi raportează la buget sume care ar trebui investite în dezvoltarea infrastructurii. Europa nu are decât de oferit lucruri bune Republicii Moldova, nimic altceva. Nu e o competiţie, e o cooperare tot mai strânsă şi cred că şi integrarea economică între România şi Republica Moldova e facilitată de faptul că statul moldovean a intrat într-o etapă nouă de legături mult mai complexe nu doar cu Comisia Europeană, dar şi cu statele membre.”

Europa Liberă: Domnule Baconschi, relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău se răsfrâng în vreun fel asupra votului alegătorului din stânga Prutului?

Teodor Baconschi: „Da. Au fost influenţate alegerile din Moldova de substanţa şi de temperatura relaţiilor bilaterale în ultimii 20 de ani. Nu putem nega faptul

Nu putem nega faptul că ce se întâmplă între Bucureşti şi Chişinău are un impact electoral...

că ce se întâmplă între Bucureşti şi Chişinău are un impact electoral şi în Republica Moldova. Pentru că avem un număr de cetăţeni cu ambele cetăţenii, dar şi pentru că, până la urmă, România e un partener care a contribuit direct, nemijlocit la dezvoltarea Republicii Moldova. Acum cred că transferul tensiunilor politice din România în Moldova e un lucru prost, trebuie menţinută relaţia pe palierul economic, fapte, nu vorbe. Şi s-a văzut, în direcţia guvernării, am reuşit totuşi să dezvoltăm şi prezenţa românească în Republica Moldova, dar şi această infrastructură, inclusiv de interconectare energetică foarte importantă pentru independenţa economică a Moldovei.”

Europa Liberă: De ce atât de greu devine funcţional gazoductul Iaşi-Ungheni?

Teodor Baconschi: „Sigur că a curs multă cerneală prin presă pe tema aceasta şi s-au făcut nişte progrese. Dar cred că dialogul politic între Chişinău şi Bucureşti, între forţele democratice proeuropene din cele două capitale e foarte important. E şi o chestiune de încredere, care trebuie clădită cu orice guvern. Şi cred că după ce vom trece şi noi de prezidenţiale se va relua, indiferent de rezultat, acest dialog politic între Bucureşti şi Chişinău.”

Europa Liberă: Putem vorbi despre o lecţie care poate fi însuşită şi ar trebui să o înveţe autorităţile de la Chişinău, ţinând cont de votul din diasporă?

Teodor Baconschi: „Sigur că da. Pentru că, iată, România nu a avut voinţa politică de a adopta o lege a votului prin corespondenţă. În schimb, are o

România nu a avut voinţa politică de a adopta o lege a votului prin corespondenţă. În schimb, are o diasporă, ca şi Republica Moldova, destul de mare, şi la alegeri oamenii nu au cum să voteze, deşi vor...

diasporă, ca şi Republica Moldova, destul de mare, şi la alegeri oamenii nu au cum să voteze, deşi vor. Şi atunci se rupe contactul politic dintre ei ca cetăţeni şi statul român sau moldovean. Deci, cred că guvernul de la Chişinău ar trebui să ia în dezbatere şi să trimită în Parlament un proiect de lege a votului prin corespondenţă, care să-i ţină în priză pe cetăţenii moldoveni care lucrează în state europene.”

Europa Liberă: Cum vi se pare, cetăţeanul din exterior e mai interesat să voteze decât cel din ţară? Pentru că, iarăşi, dacă facem trimitere la aceste sondaje de opinie, de exemplu, în Republica Moldova se atestă că aproximativ 30% dintre cetăţenii cu drept de vot nu ar vrea să participe sau absenteismul se face destul de prezent. De ce? Și ce înseamnă să nu mergi la vot?

Teodor Baconschi: „Dacă nu mergi la vot înseamnă că dai un vot de blam elitei politice conducătoare, dar în acelaşi timp te scoţi din circuitul civic, te sinucizi în calitate de cetăţean. Sigur că nu ai întotdeauna ce alege, ai vrea altceva, ai vrea ceva mai bun. Dar eu personal văd votul şi ca pe un drept fundamental, dar şi ca pe o obligaţie elementară. Sigur că sunt state unde votul e obligatoriu. Bine, şi aceasta este o ipoteză care trebuie luată în calcul. Dar, cred, repet, pentru că am militat şi în România pentru legea votului prin corespondenţă, că ea, care e aplicată în atâtea state democratice, ar menţine puntea între cei care lucrează temporar sau definitiv în alte state şi patria lor, ţara din care provin.”

XS
SM
MD
LG