Linkuri accesibilitate

Studiu despre incidentele aeriene: Rusia își intimidează vecinii


MIG-uri ruseşti la parada militară din Belgrad, Serbia, 16 octombrie 2014
MIG-uri ruseşti la parada militară din Belgrad, Serbia, 16 octombrie 2014

Situația actuală a redeclanșat în Suedia o dezbatere națională în legătura cu necesitatea aderării țării la NATO.




Circa 40 de incidente aviatice grave au fost înregistrate în ultimele luni între avioane rusești și altele ale NATO, unul dintre acestea fiind foarte aproape să ducă la o coliziune între un avion de pasageri scandinav şi un avion de recunoaştere rus, potrivit unui raport publicat de organizația European Leadership Network.

"Aceste evenimente formează un ansamblu foarte îngrijorător de încălcări ale spaţiului aerian, de intervenţii de urgenţă, de evitare a coliziunilor în zbor, de apropieri în mare şi de alte acţiuni periculoase produse frecvent şi într-o zonă foarte largă", scrie organizația, care avertizează nu doar asupra pericolului declanșării unui nou război rece, dar chiar a unui război pur și simplu, dacă seria acestor incidente va continua.

NATO a anunţat recent că, de la începutul anului, au avut loc peste o sută de interceptări de avioane ruseşti în spaţiul european, altfel zis de trei ori mai mult în comparaţie cu anul trecut.

Printre incidentele cele mai grave menţionate de European Leadership Network, în afară de cele dezvăluite deja de NATO, figurează evitarea producerii unei coliziuni, la 3 martie, între un avion al companiei aeriene scandinave SAS, care a decolat de la Copenhaga cu destinaţia Roma având 132 de pasageri la bord, şi un avion militar de recunoaştere rus.

“Numărul tot mai mare de asemenea incidente”, scrie organizația, “arată o tendință îngrijorătoare. Forțele armate ale Rusiei par să fi fost încurajate să acționeze foarte agresiv în direcția Suediei și Finlandei. Dat fiind că asta se arată a fi o politică deliberată, Rusia pare a căuta, din această perspectivă, să atingă mai multe obiective."

“Pe plan militar, e limpede că se urmărește testarea stadiului pregătirii militare a acelor țări, precum și nivelul cooperării între ele și NATO. LA fel de important poate fi și elementul publicitar, incidentele servind propagandei Moscovei. Ele dovedesc nivelul la care Rusia e gata să folosească forța sau intimidarea, în special asupra vecinilor imediați."

Studiul adaugă: “Acest amestec de atitudini marțiale și gesturi intimidante pot duce, dată fiind capacitatea occidentalilor de a răspunde, la o escaladare a situației. In contextul actual, orice incident care ar duce la pierderi de vieți omenești ar putea declanșa acțiuni punitive ca răspuns. Asta ar putea duce la o spirală tensionată pe care nici una din părți nu ar mai putea să o controleze.”

Suedia și Finlanda nu sunt membri NATO, iar situația actuală a redeclanșat, cel puțin în Suedia, o întreagă dezbatere națională în legătura cu necesitatea aderării țării la NATO.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG