Linkuri accesibilitate

Alegeri, semnificații, test de patriotism


Esența votului personal este o proiecție în viitor în care investești cu speranța că o personalitate sau o formațiune îti va justifica încrederea.

Alegeri si semnificatii este tema la care s-a oprit astazi, in comentariul sau corespondentul Europei Libere la Washington.

Aici in America, in urma cu o saptamina, populatia a optat pentru republicani, in conditiile in care sentimentul dominant era de scepticism fata de ambele partide. Cei care s-au prezentat la urne au ales ceea ce au considerat ca-i reprezinta intr-o mai mare masura, au votat cu gindul la viitor, asa cum il inteleg.

România si cetatenii români din Republica Moldova au duminica o sansa similara sa opteze. Dincolo de darurile electorale efemere, dincolo de reflexele politice rigide, dincolo de ofensiva mediatica partinitoare, esenta votului personal este o proiectie in viitor in care investesti cu speranta ca o personalitate sau o formatiune iti va justifica increderea. Votezi pentru o directie catre viitor.

Exista riscul de a fi deceptionat, asa cum se intimpla acum in America, cu multi sustinatori ai presedintelui Obama? Fireste ca exista. Dar este un risc care merita asumat, cu fiecare sansa de a vota. Daca realitatea inconjuratoare este nesatisfacatoare in România, daca vecini, parinti, fii si fiice bintuie prin lume cautind o viata mai buna, daca cei in virsta sint deziluzionati, iar cei tineri neincrezatori, asta are cauze detectabile.

Despre asa zisi „boieri” ati mai auzit, nu? Sau despre strainatatea care ar da ordine. Expresii de genul „nu sintem slugile dumneavoastra din Romania” suna cunoscut. Promotorii lui „nu ne vindem tara” au discipoli, mult mai inselatori, lacomi si cinici decit mentorii. Intre acesti discipoli se numara si cei care, in anii ’90 se gudurau pe linga diaspora pe care acum o impiedica sa voteze pentru a-si spala pacatele trecutului si a intra in gratiile Occidentului pentru clauza natiunii celei mai favorizate, intrarea in NATO sau Uniunea Europeana. Si diaspora si-a dovedit atunci patriotismul real, asa cum incearca sa o faca si acum.

Daca ce s-a intimplat in perioada in care Ion Iliescu si discipolii au guvernat si guverneaza, direct sau indirect justifica speranta romanilor, atunci ei merita sa cistige. Daca insa credeti ca viitorul inca nu si-a gasit matca in România si implicit pentru cetatenii români din Moldova, atunci un om nou si diferit merita o sansa. Testul de patriotism nu este daca a luat pina acum drumul Moldovei, cum sugereaza moderatori de ocazie. Testul este daca drumul pe care-l propune merita urmat de altii.

XS
SM
MD
LG