Linkuri accesibilitate

Veaceslav Negruţa: „Suntem acum mult mai bine pregătiţi a face faţă consecinţelor declinului economiei ruseşti”


Muncitori moldoveni pe acoperiş
Muncitori moldoveni pe acoperiş

Fostul ministru de finanţe al R. Moldova despre efectele deprecierii rublei ruseşti.

„Nu există motive fundamentale pentru ca rubla să mai piardă din valoare, indicatorii economici principali sunt stabili. Exista rezerve şi sistemul bancar este solid”, declara astăzi premierul de la Moscova, Dmitri Medvedev, într-o încercare de a calma spiritele ca urmare a tendinței continue de scădere a valorii rublei fata de dolar si euro. Vasile Botnaru i-a cerit părerea despre posibilul impact al prăbușirii rublei pentru economia moldovenească fostului ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţa.

Veaceslav Negruța: „De fapt arată foarte clar această depreciere de 30% incertitudinea şi problemele cu care se confruntă economia Rusiei, după mai multe decizii politice proaste luate de conducerea ţării. Doi, este şi rezultatul acelor sancţiuni care îşi lasă amprenta.

Cât priveşte decizia băncii centrale de a lăsa în plutire liberă rubla rusească nu este altceva decât abia un început de decupare a problemelor economice cu care se va confrunta Rusia în timpul cel mai apropiat.

Cât priveşte efectul asupra altor indicatori ai acestui declin economic, e vorba de, în primul rând, creşterea bruscă a inflaţiei, dar şi a şomajului. Şomajul, probabil, este un indicator important din punctul nostru de vedere. Pentru că tot ce se întâmplă în Rusia acum, încercarea de a se debarasa de acea forţă de muncă din străinătate nu este altceva decât anticiparea creşterii acestui şomaj pe teritoriul Rusiei, probleme economice grave, lipsă de capital pentru sectorul corporativ, dar şi lipsa sectorului bugetar de fluxuri enorme care veneau din resursele energetice.

În mare parte, tot ce se întâmplă acum este căderea capacităţii de a transmite bani acasă de către cetăţenii noştri care se află deocamdată pe teritoriul Rusiei.

Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

Doi, o bună parte va fi forţată să părăsească acest teritoriu, Rusia adică, fiind aplicate metode foarte sofisticate, prin diferite instrumente politice de a-i readuce acasă, ca ulterior să li se pună o interdicţie de a mai intra pe teritoriul Rusiei, care se va confrunta cu problema şomajului crescând din cauza declinului economic.

Respectiv, deprecierea rublei, aceasta ar însemna, de fapt: cu ruble mai multe ar trebui să fie cumpărată, de exemplu, o cantitate de o sută de dolari de către cetăţeanul nostru, ca să o transmită ulterior familiei sale. Dar ruble mai multe nu vor fi, pentru că economia rusească intră în declin, respectiv, mai puţine transferuri către Republica Moldova, către familiile celor care muncesc peste hotare.”

Europa Liberă: Schimburile comerciale vor suferi?

Veaceslav Negruța: „Din păcate ele suferă deja. Dar din cauza acelor embargouri impuse de către partea rusă către anumite produse, principalele produse de export pe care Republica Moldova le exporta în Rusia...”

Europa Liberă: Şi atunci nu putem spune că e răul cu binele lui? Cei care nu au exportat vinuri şi mere acum se gândesc că poate e bine că nu au exportat.

Veaceslav Negruța: „Probabil, să vedem şi partea pozitivă pentru producătorii noştri, care au avut curajul, pe de o parte, doi, şi susţinerea partenerilor europeni care le-au oferit şi intrare pe piaţa europeană, inclusiv prin intrarea în vigoare a acelui Acord de Liber Schimb. Este adevărat, deocamdată, parţial implementat sau provizoriu implementat. Pe de altă parte, şi sursele financiare pentru a se restructura şi ajusta cerinţelor, inclusiv de calitate, împachetare pentru a penetra pieţele europene.

Da, efectul imediat a fost unul greu de suportat pentru producătorii noştri. Pentru perioadă lungă de timp, totuşi este şi un beneficiu, că suntem acum mult mai bine pregătiţi a face faţă acestor provocări pe care economia rusească în următorii trei-cinci ani o va simţi, acel declin economic, cu toate consecinţele.”

XS
SM
MD
LG