Linkuri accesibilitate

„Crescendo”, vinul tinerilor vinificatori, medaliat cu aur în România şi Coreea de Sud


Vinul Crescendo produs la şcoala profesională din Nisporeni
Vinul Crescendo produs la şcoala profesională din Nisporeni

„Nu e o problemă că Rusia ne-a impus embargo. Dacă vinul nostru a ajuns de aici, din şcoală, tocmai în Coreea, poate să ajungă în toată Europa.”

Două mii de sticle de vin „Crescendo”, produs de elevii Şcolii profesionale din oraşul Nisporeni, vor ajunge în această săptămână în magazinele din Coreea de Sud. Performanţa a fost posibilă după ce în acest an vinurile marca „Crescendo” au obţinut medalii de aur şi argint la concursuri internaţionale din România şi Coreea de Sud. Până acum, vinul din fabrica şcolii era comercializat doar în Chişinău. Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu, a mers în vizită astăzi la Nisporeni, unde a stat de vorbă cu elevii şcolii pe care i-a surprins pregătind butucii de vie pentru iarnă:

Ion Gorceag
Ion Gorceag

Ion Gorceac este unul din cei 80 de elevi ai Şcolii profesionale din Nisporeni, care îşi pun umărul la producerea vinurilor „Crescendo”. După absolvirea şcolii speră să-şi convingă tatăl să-i încredinţeze podgoriile familiei pe care să întemeieze o mică vinărie, mai ales că la şcoală a învăţat metodele moderne de producere a vinului, diferte de cele pe care le-a deprins în familie:

Ion Gorceac: „Ce mi-au oferit părinţii nu este destul, aici fiecare proces îl explicăm detaliat.”

Europa Liberă: Aţi gustat vinul pe care-l produceţi la şcoală?

Ion Gorceag pe podgoriile şcolii
Ion Gorceag pe podgoriile şcolii

Ion Gorceac: „În cantităţi mici, desigur. Este un vin foarte bun, deoarece noi îl producem, totul este natural şi este de o calitate foarte înaltă.”

Europa liberă: E diferit de cel de acasă, din beci?

Ion Gorceac: „E foarte diferit! Cel de acasă, din beci, e făcut după standardele moldoveanului, vă daţi seama, însă acesta este un vin de o calitate foarte bună, care se consumă într-un restaurant. Anul acesta am fost cu expoziţia vinului nostru în România, am luat medalia de aur şi de bronz pentru vinul nostru. Toată aceasta este munca noastră, noi depunem muncă aici.”

Degustarea de vin
Degustarea de vin

Astăzi, pe o parte dintre elevii şcolii din Nisporeni i-am găsit studiind plantaţia de vie din preajmă. Alţii, în laboratorul instituţiei, degustau vinul merlot, din roada anului trecut, care a stat la fermentat în butoaie de stejar. Elevii şcolii spun că ştirile despre embargoul impus vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă nu îi îngrijorează. Dacă vinul de la o şcoală profesională ajunge în magazinele din Coreea de Sud, cel produs la vinăriile cu tradiţii are toate şansele să-şi găsească loc pe piaţa europeană, crede Anton Bogaci, elev în anul doi:

„Republica Moldova se ocupă intensiv de agricultură, în special de ramura vinicolă. Nu este o problemă dacă Rusia ne-a impus embargoul să nu putem duce vinul încolo, este cale mai uşoară spre Europa să-l vindem. Cum a ajuns

În laboratorul şcolii
În laboratorul şcolii

de aici, din şcoală, tocmai în Coreea, poate să ajungă în toată Europa. Cred eu că ar fi cel mai bine. În Rusia a fost bine pentru noi, dar acum s-au schimbat lucrurile, în Europa e mai bine pentru noi.”

În Republica Moldova sunt două şcoli profesionale care pregătesc vinificatori: în Nisporeni şi Leova. Directorul şcolii din Nisporeni, Dumitru Lupei, ani la rând a bătut pe la uşile organizaţiilor internaţionale în căutarea banilor pentru deschiderea unei mici fabrici de vin pe teritoriul instituţiei. Ajutorul a venit de la Agenţia austriacă pentru Dezvoltare care a investit sute de mii de euro pentru dotarea şcolii cu utilaj performant. Astăzi, fabrica şcolii produce 16 tone de vin, volum ce o poziţionează în categoria „micilor producători” de vinuri:

Dumitru Lupei
Dumitru Lupei

„Abia începem lucrurile şi nu putem să ne extindem. Noi putem produce mai mult, dar înainte de a produce mai mult, trebuie să te asiguri că ai unde realiza marfa. Trebuie să ai o piaţă, trebuie să ai un nume, fiindcă printre rechinii mari, noi suntem încă mici. În plus, având calitate, vom obţine şi noi un loc. Ş-apoi, suntem o instituţie de instruire, nu de producere, dacă ne transformăm într-o instituţie de producere este rău, ne vom gândi cum să aducem profit, pe când noi trebuie să aducem profit pe lângă procesul de instruire.”

Vinul „Crescendo” este sută la sută produs de elevii şi profesorii şcolii din Nisporeni. Până şi ideea denumiri vinului aparţine unui elev, spune Dumitru Lupei:

Vinul produs la şcoală, în butoaie şi în sticle
Vinul produs la şcoală, în butoaie şi în sticle

„Este termen muzical, ce înseamnă creştere, măreţ. Credem că denumirea crescendo este uşor de memorizat, se scrie fără diacritice, o pot citi nemţii, englezii, francezii, toţi.”

Directorul şcolii profesionale din Nisporeni spune că, în prezent, din comercializarea vinurilor reuşeşte să acopere cheltuielile de producere şi instruire a elevilor. Speră că în scurt timp va reuşi să adune destui bani şi pentru remunerarea tinerilor vinificatori.

Previous Next

XS
SM
MD
LG