Linkuri accesibilitate

De ce-l votează Biserica pe Victor Ponta?


Capela Sf. Gheorghe a Patriarhiei Române
Capela Sf. Gheorghe a Patriarhiei Române

Campania insistentă a Bisericii Ortodoxe este întețită nu doar de înțelegerile cu socialiștii, ci și de faptul că liberalul Klaus Iohannis este protestant.

Candidatul socialiștilor români, Victor Ponta pare să fi intrat în panică în ultima vreme, cu toate că după primul tur de scrutin diferența dintre el și reprezentantul dreptei, Klaus Iohannis era de 10 procente.

Din funcția de premier Victor Ponta încearcă să-și mărească avantajul și să nu ia în seamă furia participanților la manifestările de protest din Timișoara și Cluj. Pentru a-i neutraliza pe studenți, șeful guvernului de la București a anunțat o hotărâre de guvern prin care se instituie o mini vacanță pentru aceștia, adică au fost suspendate cursurile dinaintea și de după ziua celui de-al doilea tur de scrutin de duminică 16 noiembrie. În acest fel, autoritățile se așteaptă ca studenții să-și petreacă la casele lor weekend-ul fierbine și nu în orașele universitare, unde sunt prevăzute noi proteste pricinuite de refuzul ministerului de Externe de a crește numărul secțiilor de vot din străinătate. Această ideea este și o formulă de a-i descuraja pe tineri să meragă la vot în grupuri mari și chiar de a mai vota, după cum argumentează Alexandru Bajdechi, un student din primul an de la Facultatea de Drept a Universității București, care potrivit Hotnews este hotărât să depună o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, a ministrului Educației Remus Pricopopie și a ministrului Justiției, Robert Cazanciuc.

Această măsură nu este singulară, săptămâna trecută Victor Ponta a trimis corpul de control al guvernului să verifice actele primăriei din Sibiu referitoare la retrocedări făcute acum zece ani sau mai mult, pentru a-l pune la colț pe contracandidatul său care este primarul Sibiului de 14 ani.

Stenogramele de la întâlnirea președintelui organizației PSD Satu Mare, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean, Mircea Govor cu primarii socialiști din județ scoate la iveală strategia electorală comun a Bisericii Ortodoxe și a partidului de guvernământ. În discuție liderul politic socialist se laudă că a vorbit cu “preasfântul” și că preoții vor lucra de partea lui Victor Ponta. La aceeași întâlnire primarii, directorii de instituții deconcentrate, de școli și spitale au fost amenințați cu demiterea dacă Victor Ponta nu câștigă în turul al doilea alegerile din județ. Procurorii anticorupție s-au sesizat după ce a fost publicată stenograma acestor dezbateri, iar Mircea Govor este anchetat pentru trafic de influență. Între timp a devenit viral pe internet îndemnul duhovnicului Sebastian care într-o predică îu îndemna pe oameni să-l voteze pe Victor Ponta. De asemenea Episcopul Maramureșului, Iustin Sigheteanul a ținut o prelegere în care le-a spus preoților ca duminică să meargă la vot direct de la slujbă și să se asigure că lumea îl votează pe Victor Ponta: “Votați-l pe al nostru! Trebuie să fie creștin, să fie ortodox, să se închine, să facă Sfântă Cruce", consideră înaltul prelat.

Campania insistentă a Bisericii Ortodoxe este întețită nu doar de înțelegerile cu socialiștii, ci și de faptul că liberalul Klaus Iohannis este protestant. Conservatorismul Bisericii Ortodoxe combinat cu naționalismul ei tradițional și cu excesele istorice au dus la o mobilizare fără precedent a clericilor împotriva lui Klaus Iohannis. Firește că la mijloc există și stimulente materiale promise de guvern parohiilor care-l sprijină. De pildă un act normativ în acest sens este pregătit la guvern în favoarea Episocpiei Maramureșului și Sătmarului prin care aceasta ar putea primi o serie de imobile aflate deocamdată în administrarea statului.

Politigraf

XS
SM
MD
LG