Linkuri accesibilitate

Occidentul, tot mai îngrijorat de evoluţiile din Ucraina


La Doneţk, 10 noiembrie 2014.
La Doneţk, 10 noiembrie 2014.

...după ce convoaie militare fără însemnele vreunei ţări, cu tancuri şi armament greu, au pătruns în estul ţării.

Evoluţiile din Ucraina, din estul tarii stârnesc din ce in ce mia multe îngrijorare in Occident, dupa ce convoaie militare fara insemnele vreunei tari, cu tancuri si armament greu, au patruns in Ucraina. Organizatia pentru Secuiritate si Cooperare in Europa şi-a exprimat îngrijorarea după ce a confirmat existenta lor, aşa cum anunţase de altfel si armata ucraineană.

Frank Walter Steinmeier (dreapta) la forumul economic germano-kazah, Astana, 10 noiembrie 2014
Frank Walter Steinmeier (dreapta) la forumul economic germano-kazah, Astana, 10 noiembrie 2014

Astăzi, ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier, aflat la Astana, a declarat ca situaţia a devenit din nou foarte serioasa in Ucraina şi a cerut tuturor părţilor sa respecte înţelegerile de încetare a focului, convenite la 5 septembrie la Minsk. Steinmeier a anunţat ca odată ce se va fi întors la Berlin va discuta situaţia cu Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene.

La Doneţk au avut loc cele mai puternice atacuri din ultima luna, iar forţele guvernamentale si rebelii pro rusi dau vina unii pe altii pentru reînnoirea violentelor. Kievul susţine ca rebelii au primit intariri din partea Rusiei, iar Moscova repeta ca nu este implicata in nici un fel si ca nu a trimis nici trupe si nici armament in Ucraina.

La conferinţa de presa de astăzi de la Kiev cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, şeful diplomaţiei Kievului, Pavlo Klimkin, i-a acuzat pe separatiştii pro-rusi din regiunile Doneţk si Luhansk de un „atac împotriva ordinii constituţionale” prin alegerile din 2 noiembrie:

Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin

„Farsa care a avut loc in Doneţk si Luhansk pe 2 noiembrie nu este nimic altceva decât un atac împotriva ordinii constituţionale.”

Pe de alta parte, ieri, intr-un interviu televizat, şeful Serviciului de Contrainformatii al Ucrainei, Valentin Nalivaicenko, a anunţat arestarea sub acuzaţia de „înaltă trădare”, a fostului şef al serviciilor secrete ucrainene din ultima perioada a preşedinţiei lui Viktor Ianukovici, Volodimir Bik. El este acuzat că ar fi ajutat „o ţară străină să organizeze acţiuni de sabotare in Ucraina”.

Nalivaicenko a spus şi ca este dat in căutare si fostul şef al serviciului din perioada Ianukovici, Oleksandr Iakimenko. Si Iakimenko şi Bik au dispărut după ce fostul preşedinte de la Kiev a fugit in Rusia.

XS
SM
MD
LG