Linkuri accesibilitate

Moldovenii, îngrijoraţi de căderea rublei


Curs valutar la Moscova, 7 noiembrie 2014
Curs valutar la Moscova, 7 noiembrie 2014

„O să plece oamenii acasă... Dacă cineva, de exemplu, primeşte 20 de mii de ruble, asta-s 300 de euro, ce face el cu banii aceştia? Deja mai bine se duce acasă şi lucrează cu ziua.”

Banca Centrală a Rusiei a renunțat astăzi la controlul zilnic al valorii rublei, permițând monedei naționale să fluctueze liber pe piețele financiare . Preşedintele Rusiei Vladimir Putin s-a arătat încrezător că decizia Băncii Centrale va ajuta la stabilizarea rublei. In ultima perioada valoarea rublei a scăzut de cel puţin 3 ori pe fundalul sancţiunilor economice impuse de Occident Rusiei pentru politica in Ucraina si din cauza scăderii dramatice a preţurilor la petrol . Pe de alta parte însă, în Moldova banii trimiţi de cei aflaţi la munca în Rusia au crescut, după cum arata date statistice recente. Liliana Barbaroşie a căutat sa afle ce spun moldovenii care muncesc în Rusia despre aceasta evoluţie şi despre posibilitatea de a vota în alegerile din 30 noiembrie în Moldova şi nu în Rusia unde sunt deschise numai 5 secţii de votare:

Astăzi în Moscova un euro, căci anume în euro trimite bani acasă Laura, moldoveanca care munceşte acolo şi cu care am reuşit să discutăm, poate fi cumpărat cu 60 de ruble ruseşti. La început de an costa 48.

Împreună cu soţul ei, Laura face reparaţii în apartamente. Când a „bătut palma” cu actuala stăpână, euro era încă 48 de ruble, aşa că deja a pierdut 15% din banii pe care spera să-i primească.

Între timp, ea cheltuieşte mai mult pe hrană şi cazare. Doar în câteva săptămâni, produsele alimentare s-au scumpit cu vreo 10 la sută, spune Laura.

Şi dacă lucrurile vor continua aşa, iar femeia se aşteaptă tocmai asta să se întâmple, atunci munca la Moscova, departe de casă şi copii, ar putea deveni lipsită de rost:

„O să plece oamenii acasă. Dacă cineva, de exemplu, primeşte 20 de mii de ruble, asta-s 300 de euro, ce face el cu banii aceştia? Deja mai bine se duce acasă şi lucrează cu ziua. O să plece foarte mulţi dacă n-o să indexeze salariile. Iar ei, dacă şi o să le indexeze, nu degrabă au s-o facă.”

Femeia spune că va încerca să renegocieze cu stăpână un nou preţ pentru serviciile sale, în funcţie de oscilaţiile valutare. Speră că va reuşi. Mai mulţi, în special cei care muncesc la negru, vor trebui probabil să renunţe. Totuşi, nu ceea ce au pierdut deja, ci viitoarele pierderi inevitabile o neliniştesc mai mult pe Laura:

„Ei acum intervin încă – dacă cade rubla tare, ei o mai menţin din rezervele valutare. Dar după Anul Nou, aşa cum spun ei la televizor, o vor lăsa în cădere liberă. Aşa că omul, cât va câştiga, atâta va cheltui. Deocamdată preţurile s-au majorat doar cu 10 la sută. Dar dacă rubla va fi lăsată să se prăbuşească, vor exploda şi preţurile.”

Laura spune că nu doar muncitorii străini sunt îngrijoraţi, ci cunoaşte suficienţi băştinaşi care, la fel, au venituri în ruble, iar devalorizarea îi sperie. Mulţi dintre angajatorii ei, mai vechi sau mai noi, procură acum, în regim alert, tot de ce cred că vor avea nevoie, în aşteptare unei explozii de preţuri. Ruşii bogaţi pe care îi cunoaşte la fel sunt descumpăniţi şi îşi procură bilete de călătorie, autoturisme şi alte obiecte de lux. Foarte puţini înţeleg ce se întâmplă. Şi mai puţini au încredere în relatările din presă:

„Ca atare panica încă nu s-a ridicat. Panica încă o să se ridice, când omul va merge la magazin şi va vedea că un televizor, bunăoară, costă 200 de mii de ruble, nu 100. Dar se discută despre aceste lucruri doar la talk show-uri - vin diferiţi experţi şi discută. În ştiri, lucrul acesta nu se comentează absolut deloc.”

Laura mai povesteşte că ultima dată când a traversat hotarul rus, a aflat că are interdicţie de intrare. Un funcţionar rus nu a trecut-o în baza de date când şi-a luat patenta-una din formele legale cu care poţi munci în Rusia. Femeia încearcă acum să obţină, prin judecată, anularea sancţiunii, iar asta o va costa în jur de o mie de euro. De ce n-ar profita de ceea ce pare a fi o amnistie pentru moldoveni aflaţi în astfel de situaţii, o amnistie anunţată de autoritatea migraţională rusă, am întrebat-o:

„Nu-i drept. E o minciună totul. Eu am sunat astăzi personal să mă interesez: am întrebat dacă pot să merg acasă? Dacă o să-mi scoată restricţia? Mi s-a spus că nu, mai întâi să mi-o scot, apoi să plec. E doar pentru cei care au încălcări, dar nu au încă decisă restricţia de intrare.

Dar, oricum, nu există nici un act care să confirme, o schimbare în lege… Totul e la nivel de vorbe doar. Eu sunt sceptică, de exemplu.”

Laura mai spune că nu încape îndoială că persoanele încurajate să revină acasă pentru a vota în alegerile din 30 noiembrie vor avea un vot preponderent pro-Rusia şi anti-european:

„Majoritatea sunt pro-Rusia. Cultura omului care vine aici, la Moscova, e cultură de argat, aş spune. Numai moldovenii sunt aşa. Am aici nişte cunoscuţi din Poltava. Chiar dacă lucrează în Rusia, să vedeţi cum ţin cu preşedintele lor şi cum îi critică pe ruşi pentru războiul din Ucraina... Numai moldovenii sunt aşa. Ling mana care îi bate. Ca câinele.”

Cât despre băştinaşi, ei continuă să-i trateze cu respect şi bunăvoinţă pe moldoveni, ucraineni sau muncitorii de oricare altă etnie, mai spune Laura, toate „bătăliile” cu care oamenii au reuşit deja să se obişnuiască fiind doar la nivelul retoricii şi al politicii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG