Linkuri accesibilitate

„Să pornim de la schimbarea mentalităţii, să le demonstrăm oamenilor că rezolvăm câteva probleme...”


La sfîrșit de săptămînă cu microfonul Europei Libere la Slobozia-Dușca (r. Criuleni) și în discuție cu Petru Lucinschi.

Este unul dintre lucrurile pe care le învăţăm de când suntem mici: dacă promiţi – respecţi. Mulţi oameni însă concluzionează că politicienii nu au fost mici, din moment ce promit pentru a câştiga, nu pentru a respecta. Şi aici amintim despre ceea ce spunea Churchill: a fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare, anul viitor, iar apoi să poţi explica de ce nimic dintre toate acestea nu s-a întâmplat.

Numărătoarea inversă pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a început, iar candidaţii se luptă deja pe afişele de pe stâlpi şi din intersecţii pentru a-şi promova numele şi sloganurile. Concurenţii electorali nu obosesc să cutreiere Moldova în lung şi în lat pentru a cere votul cetăţeanului. Unii vorbesc despre votul cerşit de cei care doresc să acceadă la putere, alţii sunt de părere că până a se instaura şi în Moldova adevărul şi dreptatea mai e mult.

La Slobozia-Duşca, un sat din raionul Criuleni, am discutat cu mai mulţi localnici, care sunt de părere că toţi politicienii promit bunăstare, stabilitate şi democraţie, dar după alegeri se fac a uita de aceste promisiuni.

„Promite, mai ales în campania electorală, şi omul trage nădejde că va fi o viaţă mai bună. Cu părere de rău, după ce trec alegerile mulţi dintre ei uită de promisiuni.”

„Ajungând în scaunul pentru care luptă uită de promisiunile lor. Noi, tinerii, nu ştim dacă am ales spre bine sau spre rău, sunt într-o situaţie când încă nu văd lumină. De la bun început mi-am pus speranţa în noua conducere. Dar acum stau la dubii, nu ştiu unde-i dreptatea în ceea ce au promis ei.”

„Nu tot ceea ce se promite se îndeplineşte.”

La Slobozia-Dușca
La Slobozia-Dușca

„Toată lumea speră la bunăstare, la integrarea europeană. Dacă calculăm serios, integrarea e departe, bunăstare tot nu avem după patru ani, au promis în campania electorală anterioară salarii duble, triple. Realizarea promisiunilor în termeni minimi practic este imposibilă. De-a lungul acestor ani auzim promisiuni care se repetă în fiecare campanie electorală.”

„Fiecare politician, fiecare partid are programul lui. Dacă nu îndeplineşte ceea ce a promis, atunci trebuie să fie prima şi ultima dată ales.”

„Şi pierde mult din popularitate, îşi ştirbeşte din autoritate reprezentantul care a promis şi nu a realizat, pierde încrederea. Se promit multe, dar realizarea este foarte mică. Deja mai puţin atrag atenţia la promisiuni de salarii mari.”

К сожалению, мы мало знаем о тех людях которых выбираем. Только обещают, а потом все забывают и почти ничего не выполняют. Кормушки, так в народе говорят, и больше ничего.”

„Promit şi nu îndeplinesc. Aceştia nu sunt conducători serioşi. Dar el nu îndeplineşte nimic, înseamnă că el e un mincinos.”

„Promit multe, dar nu îndeplinesc. Nimeni nu şi-a îndeplinit promisiunea.”

„Promit că vor face regulă în ţară, vor mări salariile, pensiile, dar nimic nu fac. Salariu este mic, totul se scumpeşte, lumea e săracă.”

„Acum s-a mărit pensia cu 4%. Aceasta e absolut nimic. Am aşteptat schimbările. E greu, dar totuşi sperăm că ele vor fi cu mult mai bune decât au fost până acum.”

Если он обещает что мы будем в Евросоюзе, мы будем как Германия по уровню жизни, я бы тоже хотел и выучить limba noastră, я бы тоже хотел, но у меня не получается. Бюджет Молдовы не позволит никогда быть как Германия.”

Vedere a satului
Vedere a satului

„Oamenii votează pentru candidatul care face pentru ţară şi pentru oameni, ca viaţă să nu fie aşa cum e azi. Dacă nu faci nimic, ne-ai minţit, du-te înapoi. Amăgesc lumea. Lumea deja nu mai crede. Dacă ai promis, trebuie să faci. Sunt unele cazuri că nu depinde de dânşii – nu a fost ploaie ş.a. Aceasta este altceva, dar dacă ai promis, trebuie să îndeplineşti. Omul este derutat, nu crede pe nimeni. Aceasta este rău pentru ţară şi pentru oameni. La noi voturile se cumpără, merg prin sate şi dau bani. Aceasta nu este cinstit.”

***

Nu este suficient să fii independent pentru a te dezvolta. Nu e bine mereu să spui că dependenţa de alte ţări ar fi, automat, sursă de stagnare. Sau că duşmanii sunt mai degrabă în exterior şi urzesc conspiraţii. Aceste teze nu mai sunt valabile pentru Moldova de astăzi. Cetăţenii acestei ţări înşişi şi-au făcut şi îşi fac şi acum istoria, iar situaţia în care sunt astăzi li se datorează mai mult ca oricând. Sunt opiniile fostului şef de stat, Petru Lucinschi, oaspetele studioului Europei Libere de la Chişinău.

Europa Liberă: Se zbate astăzi Moldova între Est şi Vest?

În studioul Europei Libee
În studioul Europei Libee

Petru Lucinschi: „Se pare că da. Este multă neînţelegere, oamenii totuşi se tem de ceva nou, se tem de viitor. Cel mai uşor este să vorbeşti cu ei când le promiţi să le întorci ceva vechi. De aceea, conştientizarea că noi trebuie să continuăm calea europeană este prezentă, dar în momentul acesta la ceva nou oamenii nu se gândesc, la ce anume aleg.”

Europa Liberă: Bine, dar s-au deschis porţile către Uniunea Europeană.

Petru Lucinschi: „S-au deschis.”

Europa Liberă: Suflul european ajunge şi în satul, şi în statul Republica Moldova.

Petru Lucinschi: „Sigur. Dar explicaţia acestor lucruri se face insuficient. În primul rând trebuie de lămurit că este într-adevăr rezultatul orientării europene. Lucrul acesta nu se face, o parte dintre oameni spun că trebuie să o facă guvernanţii. Multe lucruri se țin pe bârfe, pe personalitate, că acesta a furat etc...”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, cum ar trebui moş Ion, mătuşa Maria să înţeleagă beneficiile pe care le oferă Uniunea Europeană?

Petru Lucinschi: „Foarte simplu. Acum sunt argumente foarte serioase: pe parcursul ultimilor ani s-au realizat proiecte la nivel de localitate.”

Europa Liberă: Apeduct, drum mai bun, canalizare, şcoală renovată, grădiniţă renovată…

Petru Lucinschi: „Toate lucrurile acestea sunt prezente în fiecare sat. Dacă este un primar mai activ, el are şi rezultate, şi le poate explica oamenilor. Dar mai sunt primari care nici nu pot vorbi cu oamenii. Apoi, aşa s-a întâmplat o situaţie, care nu este favorabilă pentru noi, când a avut loc criza europeană, în

Atunci s-a format o diasporă, ea nu este unită, dar e îmbibată de propaganda ultimilor ani din Rusia...

Rusia a început a se ridica economia. Şi atunci, populaţia care era în căutarea locurilor de muncă, a plecat în Moscova, Sankt-Petersburg, Surgut, în alte centre, unde se plăteau bani mai mulţi decât în Occident. Atunci s-a format o diasporă, ea nu este unită, dar e îmbibată de propaganda ultimilor ani din Rusia, bazată pe trecut şi făgăduieli de viitori.”

Europa Liberă: Dar Federaţia Rusă este ţara care a instituit de câteva ori embargouri pentru mărfurile agroalimentare din Republica Moldova, au fost afectaţi producătorii de fructe, producătorii de vin...

Petru Lucinschi: „Mie mi-a plăcut foarte mult cum a spus colegul

Ziaristul Vitali Portnikov
Ziaristul Vitali Portnikov

dumneavoastră, Vitali Portnikov: „Oameni buni, cu Transnistria nu puteţi hotărî nimic. În Găgăuzia se încep fel de fel de jocuri”. Indiferent de aceasta, lumea mai spune că dacă conducerea noastră se comporta bine, Rusia nu anunţa şi nu introducea aceste embargouri.”

Europa Liberă: De ce Kremlinul foloseşte pârghiile de şantaj asupra Moldovei, din moment ce a declarat cu tărie că vrea să meargă pe acest parcurs european, pe acest drum de integrare europeană?

Petru Lucinschi: „Într-o ţară precum Rusia, lucrurile trebuie să se spună sincer, cu cărţile pe masă, dar nu „aici nu sunt oamenii noştri, noi nu am făcut nimic, noi recunoaştem integritatea” ş.a.m.d. iar, a doua zi, ne introduc embargouri. Aici e momentul geopolitic. Deci, ce s-a întâmplat? Dintotdeauna, segmentul militar a fost foarte puternic pentru Rusia.”

Europa Liberă: Dar se zice că forţa argumentului trebuie să fie mai puternică decât forţa armei…

Petru Lucinschi: „Aşa se zice. Dar în viaţă sunt o mulţime de oameni care spun altfel, de când e lumea. Acest principiu porneşte de la fiecare, dacă vrea, şi nu se schimbă nimic. Bântuie foarte mult în popor ideea că Rusia trebuie să fie puternică, fiindcă numai prin putere şi prin armată, prin rachete ş.a.m.d. şi-a putut păstra suveranitatea şi rolul în lume. În Rusia predomină influențe în jurul preşedintelui Putin, el a venit la putere ca democrat, eu am impresiile personale, am vorbit şi cu alţi foşti preşedinţi, cum a fost noi ştim, iar acum anturajul lui Putin...”

Europa Liberă: Este doar un pas de la un Putin democrat la altul, dictator?

Petru Lucinschi: „Nu e vorba de dictator. Este vorba de conceptul că trebuie să fii puternic militar ca să fii stimat, fiindcă, bazându-se pe istorie, Rusia altfel nu va supravieţui. Pentru anul viitor Rusia majorează cu 30% bugetul militar, toţi trebuie să se teamă. Eu vorbesc cu foarte mulți oameni şi ei recunosc: „Da, trebuie să se teamă. Dacă nu se vor teme de noi, nu vom avea cu ei relaţii normale”.

Aici este momentul geopolitic, ce ţine de interesul Rusiei de a fi o ţară influentă, de a prelua rolul Uniunii Sovietice, care avea ca oponent principal în timpul

Rusia și-a luat asupra sa rolul Uniunii Sovietice...

Războiului rece Statele Unite ale Americii. Rusia și din acest punct de vedere și-a luat asupra sa rolul Uniunii Sovietice. Bine, dar atunci erau cu peste 100 de milioane de oameni mai mult… Acum, când Rusia a devenit mai puternică militar, oamenii aceştia cu influenţă spun: „Noi trebuie să ne lărgim, să păstrăm influenţa în tot sistemul ex-sovietic”. Dar cum? Deschis este foarte complicat. De aceea se creează artificial republici separatiste, cum este Transnistria...”

Europa Liberă: …Georgia, Abhazia...

Petru Lucinschi: „Şi iată ce se întâmplă. Acesta este conceptul Rusiei că trebuie să fie puternică militar.”

Europa Liberă: Dar domnul Putin nu-şi dă seama că Federaţia Rusă începe a fi un stat izolat?

Petru Lucinschi: „De ce America îşi face de cap peste tot, dar noi trebuie să tăcem – acesta acum este argumentul pe ordinea de zi. Dar Rusia are o alternativă anumită, și China este o supraputere. Altceva e că politica Chinei este pusă pe o bază de o sută de ani în viitor. Ei nu se grăbesc, iau lucrurile încet: totul va fi la timpul său.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, de ce Moscova nu priveşte cu ochi buni parcursul european al Moldovei?

Petru Lucinschi: „Parcursul european este o rupere a Moldovei de Rusia. Dar Rusia trebuie să aibă influenţă în fosta Uniune Sovietică, fără niciun fel de discuţie, în opinia lor.”

Europa Liberă: De ce Moscova nu ar păstra relaţii civilizate cu Chişinăul, cu alte capitale ale statelor din fostul imperiu sovietic?

Petru Lucinschi: „Trebuie să fie oameni civilizaţi. Blocul militar acum predomină. Occidentul, Kissinger, Soros, foarte multe persoane cu renume recunosc că Statele Unite ale Americii şi NATO s-au grăbit, fiindcă au fost nişte înţelegeri la destrămarea acestor blocuri, au fost nişte înţelegeri la plecarea armatei sovietice din Occident. Oameni buni, menţineţi şi voi înţelegerile, da, trebuie mai multe discuţii, trebuie convinsă Rusia.

Când vorbesc despre Rusia, am în vedere că trebuie să discute cu Occidentul ca să convingă. Dar acelaşi lucru îl pot spune şi despre Occident. Şi atunci s-a acumulat obida, apoi intervine și ambiţia: ce înseamnă aceasta; cât se poate? Deci, este un complex de probleme. Moldova e o ţară mică, noi suntem prizonieri ai situaţiei care s-a creat.”

Europa Liberă: Kremlinul, în frunte cu Vladimir Putin, se teme de o avansare a hotarului UE spre Est sau de o extindere a Alianţei Nord-Atlantice?

Petru Lucinschi: „De extinderea Alianţei Nord-Atlantice. Componenta principală în toată politica aceasta este extinderea NATO. Extinderea Uniunii Europene s-ar părea că nu este atât de periculoasă, când e vorba de Moldova, dar când e vorba de Ucraina, pentru Rusia este o problemă sensibilă. Ucraina pe timpul sovietic a fost supraindustrializată.

Şi Ucraina, şi Moldova au comerţ liber şi cu CSI, şi cu UE. Putin susține că avalanşa de mărfuri din Uniunea Europeană va fi îndreptată spre Rusia. Dar Rusia trebuia să spună: „Dacă vă integraţi în Uniunea Europeană, sunt aplicate alte reguli. Uite care sunt regulile şi vă rugăm să le discutămʾ.”

Europa Liberă: Vă referiţi la semnarea Acordului de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb?

Petru Lucinschi: „Da. Ei declară că nu sunt contra semnării Acordului de Asociere, dar... La Minsk, când domnul Timofti a susținut că pe nedrept au fost

Președintele Nicolae Timoftila reuniunea CSI de la Minsk
Președintele Nicolae Timoftila reuniunea CSI de la Minsk

introduse aceste embargouri, Putin a spus că nu sunt contra integrării europene, că singuri tind spre Uniunea Europeană. În vorbe așa e, însă în fapte altceva se vede.

În Rusia e clar că acum nu sunt anii ’50, de exemplu, acelaşi Primakov, a dat câteva interviuri, în care a afirmat: calea de a se certa şi de a se îndepărta de Europa este greşită. Eu am vorbit cu Putin şi i-am spus: „Începând cu secolul XIX, Rusia unde era? În Europa. Şi cel mai mult a făcut pentru Rusia Petru I, în proporție de 33%, toţi ceilalţi – 10-12%.”

Europa Liberă: Ce calităţi evidenţiaţi la domnul Putin, din moment ce aţi avut ocazia să discutaţi cu el de la egal la egal?

Petru Lucinschi: „E clar că este conducătorul unei supraputeri. În ultimul timp, având un anturaj care permanent se socoate jignit şi umilit…”

Europa Liberă: Dumneavoastră mai degrabă învinuiţi anturajul domnului Putin decât deciziile pe care le ia?

Petru Lucinschi: „El a trecut de partea anturajului, că nu era aşa. Este o revenire la această mentalitate, că Rusia, numai fiind puternică militar, poate să-şi apere interesele.”

Europa Liberă: Într-un interviu, tot la Europa Liberă, Ion Sturza, premier pe timpul când dumneavoastră eraţi preşedinte, declara că nu i-ar sta bine guvernării, reprezentanţilor guvernului de la Chişinău să meargă să bată mătănii la Moscova. Moscova aşteaptă închinăciune, plecăciune de la autorităţile moldave?

Petru Lucinschi: „Eu am auzit un extras din ceea ce a spus Sturza. Dar în cazul acesta el nu are dreptate. Fiindcă nu este vorba de mătănii. Nu ştiu cine cere mătănii. Este vorba că noi trebuie să anticipăm ceva în relaţiile cu Rusia. Noi, când am intrat în Consiliul Europei, Rusia încă nu făcea parte, dar tindea încolo. Eu am avut cu rușii discuţii, că noi ne ducem, ne ducem primii, pe urmă vă vom ajuta şi pe voi să intraţi ş.a.m.d. Am avut felicitări din partea ruşilor. Eu atunci comunicam, puteam să ridic receptorul să-l sun pe Elţin, să-l găsesc acasă sau unde era, vorbeam la direct, apoi se duceau miniştrii şi toţi ceilalţi. Acum se duc experţi, miniştri, dar conducerea nu comunică.”

Europa Liberă: Dar în schimb conducerea comunică cu Bruxellesul, cu alte capitale occidentale.

Petru Lucinschi: „Şi se reuşeşte. Înseamnă că aşa trebuie de făcut şi aici.”

Europa Liberă: Dar trebuie să vrea şi partea rusă să existe această comunicare.

Petru Lucinschi: „Sigur. Nu este vorba de închinare, dar e vorba că, ceea ce spunea Eminescu, noi trebuie să ştim, să ne cunoaştem lungimea nasului, să purtăm nişte haine mai modeste. Chestiile acestea de modestie se apreciază foarte înalt, mai ales pentru puterile mari: „Uite, ce oameni simpatici sunt moldovenii”. Când vin la noi: „Uite ce popor aveţi voi”. Toţi spun aşa. Înseamnă că şi conducerea trebuie să procedeze la fel. Trebuie găsite nişte modalităţi, ca bazându-ne pe interesul acestui popor, undeva să se cedeze. Noi nu calculăm cu un pas sau doi înainte.”

Europa Liberă: Ce înseamnă să delegi pe cineva în Parlament, să dai votul ca cineva să ajungă în Parlament?

Petru Lucinschi: „Trebuie să cunoşti lista, să faci calcule, măcar primii 20 de candidaţi, pe cine cunoşti, pune nişte întrebări şi convinge-te că acolo sunt nişte oameni cumsecade.”

Europa Liberă: Dar cum face lumea diferenţă între minciună şi adevăr?

Petru Lucinschi: „Ascultă pe cineva, o rudă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră singur aţi spus că lumea crede zvonurilor, bârfelilor, insinuărilor...

Petru Lucinschi: „Lumea la general. Cum? Am o cunoştinţă şi îmi spune că îl sună mama şi întreabă: „Pentru cine să votez? Fiindcă eu vreau cum ţie ţi-e mai bine”. La noi oamenii spun: „Voi, la Chişinău, sunteţi deştepţi. Dar eu am să votez cum vreau”. Acesta este un lucru foarte dramatic. Fiindcă întotdeauna generaţiile mai mari s-au jertfit pentru copii. Am fost nu demult într-o localitate şi am întrebat un om în vârstă şi mi-a răspuns: „Ce pot spune eu? Eu mă uit la copiii mei. Ei sunt în Europa. Dar eu unde am să mă duc? Mă duc cu ei”. Iată aceasta este o logică normală. Dar dacă oamenii se conduc de ambiţia „voi sunteţi acolo, dar noi vom face aşa”…. Atunci nu întrebaţi de ce în Moldova este aşa de rău.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, cum explicaţi faptul că anumite cercuri din Federaţia Rusă reuşesc în Republica Moldova să identifice persoane care mai degrabă să slujească interesului Federaţiei Ruse decât interesului naţional al Republicii Moldova? Este un fenomen răspândit.

Petru Lucinschi: „Este un fenomen legat de o trăsătură a noastră: demnitatea la moldoveni are un nivel scăzut. Moldoveanul este de acord cu şeful, se linguşeşte pe lângă cineva din interes personal. Eu cred că unii dintre cei despre care vorbiți într-adevăr cred că Uniunea Vamală este o cale bună pentru Republica Moldova. Dar numai parţial. Eu sunt om treaz la minte, uitaţi-vă cu ce înlocuim noi ceea ce vine din Europa acum, inclusiv granturile şi creditele? Este foarte răspândită la noi fraza: „Iau credite, dar cine le va întoarce?”, oamenii nu înţeleg că se iau credite pentru infrastructură.”

Europa Liberă: Ne-am abătut de la temă: dacă în Federaţia Rusă ar exista forţe antiruseşti, oare ele ar avea viitor politic?

Petru Lucinschi: „Nu.”

Europa Liberă: Și de ce în Moldova se întâmplă ceea ce se întâmplă cu aceste forţe proruse?

Petru Lucinschi: „Fiindcă sunt sisteme diferite. În Rusia este un sistem prezidenţial autoritar. De aceea, toţi care vin cu idei liberale nu au mediu de dezvoltare în Rusia.”

Europa Liberă: Ce pierde Moldova de pe urma faptului că în ţară mai există atâtea forţe proruse?

Petru Lucinschi: „Pierde foarte mult. Ţara este divizată. Cum poţi să construieşti când avem o societate absolut divizată? Pe ce să te bazezi? Noi suntem o ţară polietnică. Şi aşa s-a întâmplat ruptura aceasta, găgăuzii socot

Ce face Bucureştiul pentru Moldova în ultimul an, jos pălăria!...

că Turcia şi Rusia sunt mai aproape decât Chişinăul. Ucrainenii sunt cu Ucraina și o parte dintre moldoveni cu Bucureştiul, fiecare cu țara sa. Însă ce face Bucureştiul pentru Moldova în ultimul an, jos pălăria! Sunt proiectele de care vorbim de 20 de ani, calea pragmatică de colaborare. Sunt oameni care au rude în România, dar relaţiile trebuie să fie cinstite şi de ajutorare. Totuşi, România are posibilităţi extinse și de când face parte din Uniunea Europeană a avansat foarte mult.”

Europa Liberă: După scrutinul din 30 noiembrie apele se limpezesc?

Petru Lucinschi: „Depinde de rezultatul alegerilor. De exemplu, în Ucraina se limpezesc apele din punct de vedere politic.”

Europa Liberă: Acolo au câştigat forţele prooccidentale.

Petru Lucinschi: „Univoc. Acesta este un semnal foarte puternic. Să admitem, într-un moment, că la noi vin forţele vechi, când în Ucraina au obținut victorie forţele proeuropene... Aceasta va fi o catastrofă, o distrugere a Moldovei. Şi dacă o facem noi, cu mâinile noastre, atunci nu mai avem ce le explica oamenilor. De aceea, noi trebuie să ţinem cont de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.”

Europa Liberă: Instituţiile statului au pierdut din încrederea cetăţeanului. Celor care ajung în Legislativ li se mai spune că sunt slugile poporului. Pe de altă parte, lumea vede în aceste persoane, mai degrabă, oameni cu interese proprii, cu interese de grup, cu interese de partid şi nicidecum deputaţi care ar vrea să muncească pentru statul acesta, să ajute cetăţeanul să iasă din sărăcie, să lupte într-adevăr cu corupţia, să dea pensii mai mari, salarii mai bune, să existe locuri de muncă bine plătite.

Petru Lucinschi: „Trebuie să ţinem cont de un lucru: noi niciodată nu am reuşit nimic fără o conducere de sus. O demonstrează istoria. Dar o conducere de sus, nu numai din Moldova, ci și din afara țării. De aceea, acum miza mea este

Deputatul trebuie să fie expus transparenţei totale...

că Uniunea Europeană va introduce nişte reguli foarte dure. De exemplu, deputatul trebuie să fie expus transparenţei totale, dacă ascunde ceva, trebuie să existe nişte pârghii de a i se retrage mandatul acestui deputat, de a-l trage la răspundere.

Al doilea lucru necesar – trebuie să existe nişte structuri ale societăţii civile care să aibă influenţă asupra guvernării. În Europa există câte vrei. Al treilea – nişte structuri ale societăţii civile care ar ajuta guvernarea. La noi nu se fac lucrurile acestea. Numai cu ajutorul Europei le putem face. De aceea, noi trebuie să ne uităm în primul rând pe cine alegem, trebuie să alegem persoane cărturare, dar să fim mai duri. Noi nu avem cu ce schimba singuri situația, iată care este problema.”

Europa Liberă: După 30 noiembrie va fi greu să fie desemnat premierul, să fie ales spicherul?

Petru Lucinschi: „Dacă se formează o majoritate parlamentară, să presupunem, care este pentru continuarea acestei politici concrete, practice, de integrare în Uniunea Europeană, atunci nu este nicio problemă alegerea primului ministru. Majoritatea parlamentară formează guvernul, ministerele şi toate celelalte structuri. Dar majoritatea parlamentară o formăm noi, alegătorii, prin vot.”

Europa Liberă: Cine şi ce ar putea consolida societatea moldavă?

Petru Lucinschi: „O forţă politică majoritară. Dacă ar fi formată doar din două partide ar fi cel mai bine, care să se concentreze pe trei-patru obiective ce vor fi implementate. Trebuie să pornim de la schimbarea mentalităţii, să le demonstrăm oamenilor că rezolvăm câteva probleme, de exemplu, în domeniul economiei, familiei. Aceasta este o idee naţională și patru ani vom munci asupra acestor probleme. Ideea integrării europene pe mine mă pune în gardă…”

Europa Liberă: Vă supără?

Petru Lucinschi: „Nu, mă pune în gardă. Fiindcă ideea noastră naţională este integrarea europeană. Ideea noastră este implementarea normelor europene. Nu demult am citit că un wc biologic s-a creat, mi-am făcut cruce, mi-am zis că aceasta este calea europeană.”

Europa Liberă: Lumea aşteaptă salarii bune, pensii mai mari. De unde bani? De ce nu se găsesc bani?

Petru Lucinschi: „Lumea nu trebuie să aştepte lucrurile acestea. În fiecare zi mă ciocnesc de calificarea lucrătorului la nivel scăzut, de 20-30% faţă de cea din Occident. De unde să vină bani? Noi trebuie să facem economii.”

Europa Liberă: Şi atunci acel milion de cetățeni plecați peste hotare reprezintă clasa de mijloc, pe care ar trebui să o aibă Moldova aici?

Petru Lucinschi: „Moldova aici trebuie să aibă condiţii foarte favorabile pentru desfăşurarea afacerilor. Moldova trebuie să aibă un sistem cu pedepse nemaipomenite în cazul mitei.”

XS
SM
MD
LG