Linkuri accesibilitate

Victor Josu: „una este ceea ce vor alegătorii şi cu totul alta este ceea ce fac politicienii când vin în Parlament ”


Panou electoral la alegerile din 2011
Panou electoral la alegerile din 2011

O discuție cu un analist politic moldovean de la Moscova.

Pentru alegerile din 30 noiembrie, în afara Republicii Moldova vor fi deschise 95 de secţii de votare. Pe lângă cele cinci birouri electorale din Rusia, alte șase vor fi deschise în SUA, în România 11, iar în Italia 25.

Victor Josu
Victor Josu

Victor Josu: „Campania electorală pentru alegerile din 30 noiembrie nu se deosebeşte de campania electorală precedentă. Şi în sensul acesta ce putem aştepta şi nu putem aştepta de la aceşti politicieni? În opinia mea, lupta se duce între jucătorii care se cunosc foarte bine, fiecare posedă un segment electoral cât de cât stabil, poate cu excepţia lui Igor Dodon, în cazul dat, şi a lui Usatîi. Restul, atât partidele din coaliţie, care sunt la guvernare încă, cât şi principala formaţiune din opoziţie, Partidul Comuniștilor, au electoratul propriu şi fiecare se străduie din răsputeri să-l menţină. De aceea, eu nici nu mă aştept la rezultate senzaţionale sau spectaculoase.”

Europa Liberă: Să vorbim şi despre miza acestor alegeri. Este adevărat că se va da un vot geopolitic, geostrategic, aşa cum se vorbeşte de ceva timp?

Victor Josu: „Consider că miza acestor alegeri este pur internă. Eu nu văd motive, factori care ar putea schimba ceva pe plan geopolitic, într-un fel sau altul să schimbe în mod cardinal vectorul politicii externe a Republicii Moldova. Eventual, în cazul în care în Parlament vor accede şi Usatîi, şi Partidul Socialiştilor al lui Dodon, se creează o posibilitate de a apărea o coaliţie de stânga. Dar să nu uităm că prima vioară în această coaliţie o va juca Partidul Comuniştilor în frunte cu Vladimir Voronin. Şi anume din această cauză orice decizie radicală nu cred că poate avea loc. Anume pentru că nu mă aştept de la domnul Voronin la ceva de felul acesta, să schimbe, de exemplu, orientarea geopolitică a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Presa din Federaţia Rusă cum mediatizează aceste alegeri parlamentare din Moldova?

Victor Josu: „Presa din Federaţia Rusă, practic, nu le mediatizează, deocamdată, în niciun fel. Cred că vor apărea nişte comentarii, dar mai aproape de 30 noiembrie. Presa de aici este axată 95% pe ceea ce se întâmplă în Ucraina.”

Europa Liberă: Stadiul actual al relaţiei moldo-ruse se va răsfrânge în vreun fel asupra votului electoratului din Moldova?

Victor Josu: „Electoratul din Moldova este divizat de mult timp. Cei de stânga mizează pe electoratul care este de orientare pro-estică, pro-rusă. Acest electorat, din punct de vedere numeric, este mai mare, cel puţin aşa arată sondajele de opinie, decât partea de alegători care pledează astăzi pentru opţiunea europeană. Dar, iarăşi, nu cred că va fi o diferenţă foarte-foarte mare. Şi apoi, una este ceea ce vor alegătorii şi cu totul alta este ceea ce fac politicienii când vin în Parlament după alegeri. Aşa că de electorat poate depinde ceva doar în ziua alegerilor, după aceasta nimic nu mai depinde.”

Europa Liberă: Pentru că este vânat votul diasporei, să vorbim şi despre felul cum vor să aleagă migranţii Legislativul de la Chişinău, este o problemă? Aveţi o şedere de ceva timp în Federaţia Rusă. Merge moldoveanul aflat la muncă în această ţară să voteze? Este interesat să-şi dea votul?

Victor Josu: „Eu cred că în majoritate vor vota cetăţenii Republicii Moldova care demult s-au stabilit aici, ei nu sunt atât de mulţi. În rest, e posibil să meargă şi concetăţeni aflaţi la muncă provizoriu, dar numai în cazul în care cineva dintre jucătorii politici de la Chişinău va întreprinde anumite eforturi pentru a-i mobiliza. Lucrul acesta, de fapt, se întâmplă şi în Moldova. Noi vedem în anumite sate cum oamenii merg la alegeri. Şi nu numai în Moldova, a propos, îi adună, îi duc cu autobuze la votare. Dar chiar şi în acest caz nu cred că va fi un vot masiv. Mai mult se face pe seama aceasta speculaţii. Deşi se poate de presupus, din experienţa alegerilor precedente, că sigur majoritatea la secţiile de votare care vor fi aici deschise se va expune pentru partidele pro-Est. Şi, respectiv, la secţiile de votare din Vest majoritatea opţiunilor vor fi pentru partidele din actuala coaliţie.”

Europa Liberă: Alegătorul Victor Josu pentru ce va vota?

Victor Josu: „Alegătorul Victor Josu încă se gândeşte dacă va merge sau nu la aceste alegeri. Nu prea văd rostul de ce m-aş duce să votez. Dar încă mă gândesc.”

Europa Liberă: Până la urmă, alegerile dau mai mare bătaie de cap politicienilor sau alegătorilor?

Victor Josu: „Politicienilor în primul rând. Alegătorii sigur că vor merge și vor vota. Eu înţeleg, bunăoară, teza precum că, iată, în ziua aceasta poate ceva să se întâmple cu orientarea europeană. Înţeleg că aceasta este o chestie mai degrabă să-şi mobilizeze alegătorii cât de cât, un fel de sperietoare. Fiindcă, repet, chiar dacă promite azi Igor Dodon că va iniţia referendum pentru schimbarea vectorului politic, geopolitic ş.a.m.d., să renunţe la Acordul de Asociere, chiar să admitem că el este sincer şi doreşte aşa ceva, nu văd posibilitatea cum poate el, fiind în minoritate în viitorul Parlament, să admitem că trece, cum poate să o facă. Nu cred că asemenea promisiuni pot fi luate în serios de către oponenţi.”

Europa Liberă: Faptul că mulţi bani din Federaţia Rusă ajung să facă această campanie electorală este o daună, un avantaj?

Victor Josu: „Am văzut pe Internet despre concerte pe care le-a organizat Renato Usatîi, ceea ce încearcă să facă Dodon. Aceasta costă nişte bani. Dar, oare, să pui reclamă electorală la posturile moldoveneşti de televiziune nu costă bani? Însă nu se ştie cine mai mulţi bani va cheltui: ori cei din actuala coaliţie, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, mai ales Partidul Democrat, ori Dodon şi cu Usatîi.”

Europa Liberă: Credeţi că se mai cumpără voturi?

Victor Josu: „Eu ştiu că se cumpără. Dar dacă se vând aş avea îndoieli. Fiindcă oamenii deja s-au cam lămurit la noi şi cu politicienii, şi cu faptul că, dacă îţi dau, iei ceea ce se dă, dar mai departe du-te şi votează aşa cum vrei. Aşa că ar trebui politicienii noştri să găsească alte procedee. Multe ar trebui să găsească dânşii, dar mă îndoiesc că vor găsi măcar ceva.”

XS
SM
MD
LG