Linkuri accesibilitate

„Pur și simplu”, pe înţelesul tuturor - un proiect de televiziune Europa Liberă


Lucruri știute și mai puțin știute, în dialog cu editoarea Alina Țurcanu.

Din această săptămână, Radio Europa Liberă propune încă o modalitate de comunicare, pe care sperăm ca deja aţi testat-o sau cel puţin știți despre existenţa acesteia. E vorba despre proiectul televizat intitulat „Pur şi Simplu” care poate fi urmărit de luni până vineri, la postul public de televiziune „Moldova 1”, de la ora 17:50, dar şi pagina noastră de Internet la rubrica multimedia. Stăm de vorba cu editorul emisiunii „Pur şi simplu”, jurnalista Alina Ţurcanu:

Europa Liberă: Alina, echipa din care faci parte şi care s-a alăturat familiei Europa Liberă promite un nou canal de comunicare cu ascultătorii pe care şi-i doreşte deja şi telespectatori. Cum anume aveţi de gând să-i convingeţi să ne acorde timp în plus?

Alina Țurcanu
Alina Țurcanu

Alina Ţurcanu: „Am intrat în casele telespectatorilor cu un produs nou, care sperăm că este foarte bun şi că i-a cucerit pe telespectatori chiar din prima săptămână. Mizăm, în primul rând, pe profesionalism, sperăm să-i cucerim prin sinceritate, prin felul în care abordăm subiectele. Încercăm să găsim noi puncte de vedere, noi modalităţi de abordare a acestor subiecte, să săpăm mai adânc, unde este cazul, şi să fim sinceri cu telespectatorii.”

Europa Liberă: În vremurile mai triste se spunea că oamenii aflau de la televizor cât de bun este traiul lor. Acum nu mai au nevoie de televizor ca să afle cât de anevoioasă este viaţă. Ce nou ar putea afla oamenii despre viaţa lor, uitându-se la reportajele sau documentarele intitulate „Pur şi simplu”?

Alina Ţurcanu: „Noi nu vom încerca, nu vom putea şi nici nu ne propunem să evităm subiectele de actualitate, problemele durute ale oamenilor, cu care trăiesc aceştia zi de zi. Dar, de fiecare dată când vom prezenta aceste probleme, vom încerca să oferim şi o portiţă pozitivă, să vadă lucrurile şi dintr-un unghi pozitiv, să nu rămână omul cu senzaţia că are doar probleme, dar să-l facem să creadă că există şi o soluţie pentru aceste problemele. Titlul emisiunii este „Pur şi simplu”, dar asta nu însemnă că vom atinge doar la suprafaţă aceste probleme, să nu se creeze această senzaţie. Vom încerca să abordăm profund, dar simplu subiecte importante, să vorbim calm, fără încrâncenare, despre lucruri durute. La fel, vom vorbi şi despre succesele oamenilor. Pur şi simplu, pe înţelesul tuturor.”

Europa Liberă: Telespectatorii, dar şi navigatorii pe internet au putut urmări până acum patru documentare. E o colecţie suficient de reprezentativă pentru o primă impresie. Cum au reacţionat consumatorii noului produs al Europei Libere?

Alina Ţurcanu: „Reacţiile - cel puţin, din discuţiile cu apropiaţii noştri, cu colegii, din impresiile lăsate de telespectatori pe reţelele de socializare - au fost foarte bune. Eu sper că nu este doar o modalitate de a ne încuraja, dar chiar le-au plăcut aceste emisiuni, aceste mici filme documentare, reportaje de problemă. În prima săptămână am avut subiecte foarte diverse.

Am deschis emisiunile cu un reportaj despre pâinea noastră cea de toate zilele, aşa am şi intitulat acest film, din care, mulţi, probabil, au aflat în premieră că încă există în Republica Moldova oameni care fac de dimineaţă coadă la magazine pentru a cumpăra 2-3 pâini, mai ieftine cu câţiva lei, decât pâinea obişnuită. Este o realitate tristă a ţării noastre. Am prezentat apoi, în cea de-a doua emisiune, un al subiect durut, după părerea mea, despre care nu s-a vorbit foarte mult la noi. Este vorba de tinerii care sunt înrolaţi în aşa-numita armată transnistreană. Sunt tinerii care au şi acte de cetăţeni ai Republicii Moldova, dar care sunt nevoiţi ori să facă această armată, ori să fugă din regiune, ori să caute modalităţi pentru a se înţelege cu autorităţile de acolo, mă refer aici chiar şi la mită. Asta au spus în faţa camerei cei care au trecut prin calvarul armatei la separatiştii transnistreni. În cea de-a treia emisiune am avut un subiect chiar inedit, pe care nu l-am văzut la televiziunile de aici.

Am descoperit că avem oameni cu dare de mână, avem oameni care ctitoresc biserici şi mănăstiri, iar pentru asta unii ctitori sunt zugrăviţi pe pereţii locaşurilor sfinte. Că e bine, că e rău, noi nu judecăm oamenii, în niciun film nu facem asta. Îi lăsăm pe oameni să îşi spună părerea despre un aspect sau altul al vieţii. Oamenii pot vedea şi păreri pro, şi păreri contra. Ieri, pentru că nu putem evita parada promisiunilor electorale, am făcut şi un film despre promisiuni. Originalitatea noastră e că am vorbit 10 minute despre promisiunile electorale fără a pomeni numele vreunui partid sau politician. Am mers la alegătorul de rând să-l întrebăm ce s-a ales din aceste făgăduieli.”

Europa Liberă: Alina, ascultătorilor pe care i-ai intrigat şi care, poate, nu au văzut emisiunile la Moldova 1, le spunem că le pot revedea pe pagina noastră de internet, în dreptul rubricii „Pur şi Simplu”. Mizaţi, contaţi cumva şi pe cetăţenii moldoveni vorbitori de limbă rusă?

Alina Ţurcanu: „Într-adevăr, noi ne adresăm unui public foarte larg, filmele fiind difuzate la postul public de televiziune. Înţelegem şi realităţile din Republica Moldova, de aceea, pentru a face ca oamenii să înţeleagă mai bine filmele noastre, mesajele, emisiunile sunt reluate a doua zi, dublate în limba rusă. Asta îi va ajuta, sperăm noi, pe cetăţenii care încă nu vorbesc foarte bine limba română, să înţeleagă mesajele pe care vrem să le transmitem. În filmele noastre, desigur, luăm şi părerile vorbitorilor de limbă română, şi ale celor de limbă rusă, şi ale reprezentanţilor altor etnii. Suntem adepţii principiului - suntem diferiţi, dar suntem toţi egali, cetăţeni ai Republicii Moldova. Abordăm subiectele fără părtinire, echidistant, echilibrat, oferindu-le tuturor dreptul la opinie, la replică.”

Europa Liberă: Alina, acum ai ocazia, poate una rarisimă, următoarea ar putea să apară abia la o aniversare, acum ai ocazia să prezinţi echipa care stă îndărătul noului proiect şi ale căror nume apar în viteză pe imaginile finale. Cine sunt colegii care realizează documentarele?

Alina Ţurcanu: „Pentru un proiect TV, cred, avem o echipă nu foarte mare, una mică, dar voinică. Autorii, cei care merg pe teren şi realizează aceste filme, sunt: Eugenia Pogor, Mihaela Gherasim, Alexandru Popescu şi Adrian Ianovici. Sunt nume cunoscute, oameni care au mai făcut televiziune sau care nu au făcut televiziune, dar şi-au făcut un nume în presa de la noi. Avem editorul de imagine, Alexandru Postolachi, operatorii Oleg Captarenco şi Alexei Golubev. Eu, Alina Ţurcanu, sunt editor, editorul-şef este Alexandru Cantîr şi producătorul executiv este Corneliu Durnescu, cunoscut ca autor al mai multor proiecte de succes de la televiziunile de la noi. Asta-i echipa, ţineţi-ne pumnii şi urmăriţi-ne în fiecare seara la Moldova 1, la ora 17.50.”

Europa Liberă: Diseară este o nouă emisiune, care-i oferta zilei de vineri?

Alina Ţurcanu: „Diseară avem un interviu. Pe lângă micile documentare pe care le prezentăm, vom avea şi interviuri. Cam o dată pe săptămână vom avea un interviu. Pentru că e perioada alegerilor şi e logic să avem şi noi subiecte electorale, l-am invitat la o discuţie pe preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. El vorbeşte despre lucruri ştiute şi mai puţin ştiute, legate de această campanie electorală şi de alegerile pe care le vom avea pe 30 noiembrie. Bunăoară, veţi putea afla dacă sunt reguli despre cum trebuie să te îmbraci în ziua alegerilor sau cât cheltuiesc statul şi partidele pentru acest scrutin.”

XS
SM
MD
LG