Linkuri accesibilitate

Nicolae Chirtoacă: „a nu transforma integrarea europeană într-o religie promovată de nişte tipi dogmatizaţi”


În ajun de alegeri cu liderul Partidului Forța Poporului despre principiile și programul formațiunii sale.

Europa Liberă continua sa propuna aspecte din platformele concurentilor electorali care sa ajute votantul sa ia o decizie corecta in ziua alegerilor. Partidul Forta Poporului participă în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 cu sloganul „Venim să facem ordine şi dreptate în Moldova! PFP - o alternativă sănătoasă guvernării oligarhice şi corupte!". În buletinul de vot este numărul 3. Pe lista electorală sunt 76 de bărbați și 15 femei. Pe primele 5 locuri sunt: Nicolae Chirtoacă, Alexandru Slusari, Constantin Ciorbă, Tihon Zaraf și Petru Cangea. In platforma electorala isi propune sa stopeze hotia si sa inlature de la putere indivizii si gruparile corupte care distrug statul de drept. Europa Liberă l-a intrebat pe liderul formatiunii Nicolae Chirtoaca cum intenționează să facă ordine in tara?

Nicolae Chirtoacă: „În primul rând, prin conştientizarea faptului că problema majoră cu care se confruntă Moldova la etapa actuală este un regim oligarhic, având scopuri bine definite de către oligarhii care au venit la putere în perioada guvernării comuniste, clanul Voronin. Schemele care au fost preluate din 2009 încoace, partide oligarhice, partide controlate de o persoană, finanţate dintr-un singur centru şi partide care de fapt s-au transformat în formaţiuni de buzunar ale acestor oligarhi.

A face ordine înseamnă eliminarea partidelor oligarhice de la putere sau transformarea acestor partide, dacă există voinţă politică, există politicieni sănătoşi. În special în PLDM sunt anumite semnale că, să zicem, lista Leancă, insistenţa de care au dat dovadă o parte dintre liderii acestei formaţiuni ca să excludă de pe listă cei mai corupţi şi cei mai compromişi politicieni. Aceasta înseamnă a face regulă.

A face regulă în economie prin demontarea schemelor mafiote, monopolurilor, circuitelor financiare criminale, spălare de bani ş.a.m.d. Fără a face ordine, fără a reveni la statul de drept, ceea ce înseamnă a face dreptate, Moldova nu are nicio şansă să continue parcursul european. Iar pe de altă parte, să revină pe făgaşul unei dezvoltări normale, ceea ce înseamnă economie, programe sociale, mass-medie independentă, o societate civilă neangajată politic, necontrolată de oligarhi şi apropierea reală de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ce şanse are Partidul Forţa Poporului să acceadă în Parlament și mai ales să ajungă la guvernare? Pentru că, iarăşi, dacă să cităm din platforma electorală, vă propuneţi să scoateţi justiţia de sub controlul criminal al grupărilor mafiote. Cu câţi deputaţi puteţi face acest lucru?

Nicolae Chirtoacă: „Noi nu suntem nişte idealişti și ne dăm seama că sunt necesare eforturi consistente şi de lungă durată pentru a dărâma acest sistem oligarhic. Scopurile imediate – să transformăm Partidul Forţa Poporului într-o formaţiune parlamentară. Platforma parlamentară, microfonul, accesul la mass-media publice, ne permit într-adevăr să creăm premisele pentru schimbare.

Programul maxim – să luăm atâtea voturi de câte suntem capabili. Şi avem încredere că, dacă Dumnezeu vrea ca în Moldova să se facă schimbare, atunci noi trecem pragul şi devenim o forţă care putem să influenţăm apariţia unor coaliţii. Moldova este sortită unor guvernări de anumite majorităţi parlamentare, din care vor face parte mai multe formaţiuni. Dar vom vedea, fiindcă această ecuaţie din toamna acestui an este cu multe necunoscute. Raportul de forţe rămâne incert.

Un singur lucru este clar – Partidul Comuniştilor va lua în jur de o treime din voturi. Configuraţia coaliţiilor viitoare va fi determinată de mai mulţi factori. Noi rămânem pe poziţiile ferme – facem coaliţie doar cu formaţiunile care sunt anti-oligarhice, care sunt conştiente de riscurile enorme cu care se confruntă Moldova, nu intrăm în cârdăşie de dragul puterii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră susțineți că vreţi să curăţiţi Procuratura, judecătoriile, organele de ocrotire a dreptului de indivizi corupţi şi aserviţi oligarhilor. Aceasta este ceea ce trebuie să facă deputaţii?

Nicolae Chirtoacă: „Anume din cauza că partidele oligarhice de fapt şi-au bătut joc de principiile consfinţite de Constituţia Republicii Moldova şi în baza acestui algoritm nenorocit au împărţit funcţiile în stat în toate trei puteri şi au distrus independenţa şi sistemul de controale şi echilibre care, în mod normal, trebuie să existe într-o societate, noi ne-am pomenit cu Procuratura şi sistemul judecătoresc, organele de drept controlate de aceste grupări.

A face ordine în Moldova înseamnă a reveni la Constituţie, la buchea legii supreme şi la principiile europene, separarea puterilor, un procuror general care trebuie să fie numit în funcţie de Parlament, la iniţiativa unui preşedinte care este ales de întreg poporul. Da, aceasta este o situaţie normală, nu de un preşedinte ales de câţiva oligarhi pentru a le asigura stabilitatea politică, deci, siguranţa aflării la putere.”

Europa Liberă: A promova o politică externă eficientă şi pragmatică ce înseamnă astăzi pentru viitorul Republicii Moldova?

Nicolae Chirtoacă: „Aceasta înseamnă, în primul rând, a nu transforma integrarea europeană într-o religie promovată de nişte tipi dogmatizaţi, care, de fapt, sunt şi principalul pericol, şi principalul obstacol în cale noastră spre integrarea în Uniunea Europeană. Noi doar abia facem primii paşi, noi ne asociem la Uniunea Europeană şi am semnat un Acord de Liber Schimb. Aceasta înseamnă că promovăm în plan internaţional interesele strategice şi naţionale ale Republicii Moldova, păstrăm pieţele de desfacere, asigurăm securitatea energetică, rezolvăm problema conflictului transnistrean, avem grijă de migranţii noştri care mai mult de jumătate sunt în Federaţia Rusă în baza unei politici externe pragmatice.

Dar absolut nu acceptăm niciun fel de intervenţie brutală în treburile noastre interne, presiuni, încercări de transformare a Republicii Moldova într-o zonă tampon sau parte a unui cordon de securitate între Est şi Vest. Uniunea Europeană – partener de dezvoltare, partener de modernizare a Moldovei şi nu fetiş, nu scop propagandistic.”

XS
SM
MD
LG