Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană oferă asistență financiară Moldovei pentru punerea în practică a reformelor


La semnarea acordurilor la Chișinău
La semnarea acordurilor la Chișinău

Comisarul european Johannes Hahn și premierul Iurie Leancă au semnat un Memorandum la Chișinău.

Noul comisar european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn a vizitat astăzi Republica Moldova, aceasta fiind şi prima ţară pe care o vizitează din lista celor de care va fi responsabil în mandatul de cinci ani pe care tocmai l-a preluat. Demnitarul a anunţat la Chişinău disponibilitatea Comisiei Europene de a oferi Moldovei în următorii patru ani o asistenţă de 410 milioane de euro, dar a spus că aşteaptă în schimb de la guvernul moldovean reforme profunde şi cuprinzătoare. Mai ales menite să combată corupţia.

Vizita are loc după cunoscuta restructurare a Comisiei, când portofoliul extinderii a fost fuzionat cu cel al vecinătăţii şi s-a precizat foarte limpede că nici o altă extindere a UE nu va avea loc în următorii cinci ani. Aflate în campanie electorală, unele partide din arcul de guvernământ au şi promis, însă, alegătorilor lor să facă posibilă aderarea Republicii Moldova la UE în 2019, anul când s-ar încheia şi mandatul actualei comisii. Aşa că l-am întrebat pe comisarul european dacă socoteala acestor partide se potriveşte cu cea a UE:

Comisarul european Johannes Hahn și premierul Iurie Leancă
Comisarul european Johannes Hahn și premierul Iurie Leancă

„Moldova deja a făcut un pas imens în această direcţie, încheind Acordul de Asociere cu UE. Acum e nevoie de foarte multe reforme. Să mergem pas cu pas. Totul depinde de viteza cu care vom face aceşti paşi.”

În audierile din Parlamentul European, premergătoare numirii în funcţie, Johannes Hahn declara, vorbind de Moldova, că atunci când populaţia unei ţări se apropie de UE, UE trebuie să ajute acea populaţie. Anunţul pe care l-a făcut astăzi la Chişinău a fost că până în 2017, UE va oferi Chişinăului 410 milioane de euro în acest sens, dintre care în jur de 130 de milioane deja în acest an.

Premierul Iurie Leancă, cu care comisarul s-a întâlnit mai întâi, a spus că guvernul se angajează în schimb să dea mai multă coerenţă reformelor anticorupţie.

„Am convenit sa creăm un grup comun de experţi, ca să vedem cum acţionăm pe acest subiect după alegeri, astfel ca cetăţeanul în primul rând să simtă efectul acestor reforme,” a zis Iurie Leancă.

În afară de memorandumul privind asistenţa pe următorii patru ani, premierul şi comisarul au semnat şi un acord de finanţare, în valoare de 30 de milioane de euro, a măsurilor de sprijin pentru punerea în practică a Acordului de Liber Schimb. Acest program va ajuta instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să se folosească la maximum de deschiderea pieței europene pentru produsele moldovenești, au anunţat cei doi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG