Linkuri accesibilitate

Impactul internațional al victoriei republicanilor în alegerile parțiale pentru Congresul american


Un semn de direcționare către o secție de votare la New York, 4 noiembrie 2014.
Un semn de direcționare către o secție de votare la New York, 4 noiembrie 2014.

O relatare a corespondentului Europei Libere, Luke Johnson, sintetizată de Al. Eftode.

În 4 noiembrie, republicanii au câștigat cel puțin șapte locuri noi în Senat și au preluat controlul în Camera superioară a Congresului după opt ani de dominație a democraților.

Victoria republicanilor înseamnă că ei vor controla și principalele trei comisii ale Senatului care se ocupă de politica externă și securitatea națională.

Șefia Comisiei pentru relații externe, care îi aparține acum democratului Bob Menendez din New Jersey, ar putea fi preluată în următoarele luni de Bob Corker, republican din Tennessee.

Cei doi au o relație colegială. S-au înțeles mai degrabă decât au avut divergențe în chestiuni de politică externă. De exemplu, sunt co-autorii proiectului sprijinit unanim de comisie lor pentru impunerea mai multor sancțiuni Rusiei și mărirea ajutoarelor militare și nemilitare pentru Ucraina.

De asemenea, și Menendez și Corker au spus că membrii Congresului trebuie să autorizeze campania administrației Obama împotriva militanților organizației Statul Islamic din Irak și Siria. Președintele democrat Barack Obama a spus miercuri că o să conlucreze cu noul Congres în această privință.

Dar republicanul Corker are o poziție opusă în chestiunea programului nuclear iranian. El a promovat în luna iulie o lege prin care orice înțelegere nucleară cu Iranul trebuie examinată de Congres în termen de trei zile după încheierea ei. Senatorul republican se opune prelungirii după 24 noiembrie a termenului limită pentru ajungerea la o înțelegere permanentă între Iran și Occident.

Administrația Obama, însă, ar fi decisă să încerce să înlăture Congresul din acest proces și să suspende sancțiunile împotriva Iranului, dacă se ajunge la un acord. O asemenea evoluție ar marca o confruntare majoră între administrație și Congres.

Într-o altă divergență însemnată, democratul Bob Menendez a câștigat simpatia americanilor de origine armeană pentru introducerea unei rezoluții de comemorare a victimelor masacrării armenilor de către Imperiul Otoman, și care critică Turcia pentru că nu o recunoaște drept genocid. Dar Corker a votat împotriva acestei rezoluții.

O altă schimbare este așteptată în Comisia forțelor armate, unde președinte urmează să devină senatorul John McCain, republican din Arizona. Susținător ferm al intervențiilor militare americane, McCain a criticat constant reținerea de care a dat dovadă președintele Obama în Ucraina, Siria, Irak și alte focare.

Și actualul președinte al Comitetului forțelor armate, senatorul democrat din Michigan, Carl Levin s-a îndepărtat de poziția administrației Obama când a pledat pentru sprijinirea militară a Ucrainei, dar Levin n-a fost un critic atât de strident ca McCain.

De la șefia Comisiei forțelor armate, senatorul republican (care l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că ar conduce prin corupție, represalii și violență) poate presa mai tare administrația Obama în legătură cu ceea ce consideră ajutoarele puține de până acum pentru Ucraina și poziția insuficient de severă față de Rusia.

În fine, din Comisia pentru informații a Senatului se retrage la pensie republicanul din Georgia Saxby Chambliss. În locul lui poate deveni membru Richard Burr, din Carolina de Nord, astăzi membru al Comitetului pentru afacerile veteranilor. Dacă Burr refuză, locul îi poate reveni republicanului din Idaho, James Risch.

Burr este un apărător ferm al CIA, în timp ce șefa actuală a Comisiei pentru informații, democrata Dianne Feinstein din California, a acuzat agenția că a spionat Senatul.

Burr se pronunță pentru mai multă confidențialitate în chestiunile comisiei pentru informații, ale cărei secrete și așa sunt păzite cu strictețe. „Personal, cred că nimic din ceea ce se petrece în comitetul pentru informații nu trebuie să fie discutat vreodată în mod public”, declara senatorul în luna martie.

S-a mai speculat că Burr poate opri apropiata difuzare plănuită de Dianne Feinstein a unui raport despre folosirea torturii de către CIA. Dar senatoarea democrată mai are la dispoziție două luni, cât va mai deține șefia comitetului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG