Linkuri accesibilitate

Presedintele Barack Obama nu pare dispus să renunțe la programele sale politice


... după victoria republicanilor în alegerile parțiale pentru Congresul american.

Mesajul presedintelui a fost ca a auzit vocea electoratului. Dar nu a fost la fel de clar ce interpretare a dat el mesajului. Republicanii au cistigat marți clar, în Senat, Camera Reprezentantilor si la posturile de guvernator.

Pe durata conferintei de presa, presedintele Obama nu si-a asumat responsabiliatea esecului, nu a recunoscut vreo vina si nu a anuntat nici o schimbare.

Fireste ca este foarte devreme, aceste chestiuni urmeaza sa fie discutate. Presedintele nu s-a aratat dispus sa renunte la programele sale politice.

El planuieste ordine executive care sa ofere statut legal imigrantilor ilegali, desi cu citeva minute inainte de conferinta de presa viitorul lider al majoritatii republicane din Senat Mitch McConnell spusese ca asa ceva este ca si cum ai arata rosu in fata unui taur.

Obama a mai mentionat si alte prioritati – cresterea salariului minim, cheltuieli pentru infrastructura si educatie - si in acelasi timp a criticat mai multe idei ale republicanilor. Analisti politici amintesc ca, dupa o infringere similara, cu opt ani in urma, presedintele de atunci George W. Bush a anuntat inlocuirea ministrului apararii Donald Rumsfeld si o noua politica in Irak. Bush spunea atunci „alegerile s-au terminat si democratii au invins. Acum urmeaza sa conlucram timp de doi ani pentru a indeplini obiectivele tarii”.

Obama a spus si el ca republicanii au avut o seara buna si a lasat pe seama analistilor sa interpreteze rezultatele. Sondajele arata ca americanii sint nemultumiti de ambele partide, dar că multe dintre voturi ar fi fost anti-Obama. In plus, segmentele care il sprijina traditional pe presedinte au fost mai putin prezente la vot.

Pina si seful de cabinet al actualului lider democrat din Senat, Harry Reid, l-a criticat pe Obama. La conferinta de presa, presedintele a spus ca responsabilitatea sa este sa faca guvernul federal sa functioneze, dar sugestia sa denota o doza de pasivitate, el cerindu-le republicanilor sa-si prezinte agenda de guvernare.

Presedintele nu si-a asumat responsabilitatea spunind doar ca pa masura ce inainteaza in virsta, infringerile politice sint puse in perspectiva.

Obama a spus ca este prematur sa opereze schimbari si ca mai curind vrea sa vada ce au de gind republicanii.

Intrebat cum se explica ca anumite politici democrate sint mai populare decit candidatii democrati, Barack Obama a spus ca daca maniera in care prezinta lucrurile nu functioneaza „atunci vom incerca alte moduri de abordare”. Analisti apreciaza ca momentul acestora a venit deja.

XS
SM
MD
LG