Linkuri accesibilitate

Se apropie alegerile, iar presa devine tot mai partizană...


Concluziile ultimului raport de monitorizare a presei în campania electorală. Vor fi sau nu penalizate instituţiile ce au admis derogări de la principiile reflectării campaniei electorale?

Cu cât ziua alegerilor se apropie, cu atât mai dezechilibrat şi părtinitor este reflectată în presă campania electorală. Concluzia aparţine experţilor de la trei organizaţii de media: Asociaţia Presei Independente (API), Asociaţia Presei Electronice (APEL) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) care au lansat astăzi cel de-al doilea raport de monitorizare a presei. Relatează Alla Ceapai:

În cele doua săptămâni care au trecut de la publicarea primul raport de monitorizare a presei experţii susţin că situaţia s-a agravat. Partizanatul politic devine din ce în ce mai accentuat, iar majoritatea instituţiilor media monitorizate nu se mai ascund in spatele unor subterfugii, ci favorizează direct şi masiv anumiţi concurenţi electorali. Directorul Asociaţiei Presei Independente Petru Macovei:

Petru Macovei
Petru Macovei

„Constatăm o agravare a situaţiei privind reflectarea acestei campanii. Constatăm că marea majoritate a instituţiilor mass-media reflectă campania prin prisma simpatiilor sau antipatiilor politice ale editorilor sau patronilor acestor instituţii media şi nu cu scopul de a le oferi cetăţenilor informaţie relevantă şi complexă despre concurenții electorali şi despre felul cum îşi pot exercita votul.”

O altă tendinţă negativă, remarcă Petru Macovei, este că în majoritatea instituţiilor monitorizate articolele de opinie câştigă teren în detrimentul ştirilor:

„Editorii preferă să dea curs mai multor materiale de opinie în care se încearcă să se transmită anumite mesaje către cetăţeni. Deci, din păcate, jurnalismul profesionist bazat pe pluralism de opinie şi pe surse diferite are de suferit în această campanie electorală şi asta este principala noastră concluzie.”

Dacă primul raport de monitorizare mass-media online era cel mai puțin afectată de partizanat - patru din zece portaluri monitorizate au dat dovadă atunci de corectitudine - de această dată experţii au remarcat un singur portal online care reflecta echilibrat şi echidistant campaniei electorale.

Celelalte 34 de instituţii monitorizate, în continuare, îşi promovează activ favoriţii electorali, blamând subtil sau masiv oponenţii acestora sau ignorându-i în general. Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent Nadine Gogu:

„Observăm că mass-media monitorizate devin tot mai active. Se implică activ în reflectarea campaniei şi în publicarea materialelor cu caracter electoral direct şi indirect. Totodată, devine tot mai evident partizanatul politic în favoarea sau defavoarea anumitor concurenţi.”

Potrivit experţilor, cei mai mediatizaţi rămân a fi aceeaşi concurenţi electorali şi anume partidele din coaliţia de guvernare, PLDM, PD, PLR , cele din opoziţie - PCRM, PL, dar şi PSRM împreună cu Partidul Patria a lui Renato Usatîi. Petru Macovei spune că totuşi cea mai largă vizibilitate o are PD şi nu neapărat datorită trustului de presă despre care se spune că ar fi controlat de vicele partidului Vlad Plahotniuc, şi care pe lângă patru televiziuni ar mai include şi câteva ziare şi publicaţii online. Petru Macovei:

„Vizibilitatea este creată în toate instituţiile media pentru acest concurent doar că contextul prezentării este diferit şi denotă simpatiile sau antipatiile faţă de acest concurent.”

Nadine Gogu
Nadine Gogu

PD se remarcă în raportul de monitorizare şi ca un prim concurent electoral care, potrivit experţilor, a admis un gest de corupere a presei, în special a celei scrise. Petru Macovei spune că autorii raportului de monitorizare au ajuns în posesia unei scrisori adresată mai multor ziare de la o companie de publicitate. Redacţiile erau rugate să publice materiale promoţionale fără a le marca ca fiind publicitare despre un maraton organizat de o fundaţie de caritate a democratului Plahotniuc, spune Petru Macovei:

„Din păcate unele instituţii media au făcut acest lucru, au plasat acest articol fără să fie marcat, ceea ce este o încălcare atât a deontologiei profesionale, a legii cu privire la publicitate, dar şi a regulamentului cu privire la reflectarea campaniei electorale. În felul acesta, în opinia noastră, are loc de fapt un act de corupere a presei de către politicieni, de către anumite structuri care încearcă să facă un transfer de imagine.”

Vor fi sau nu penalizate instituţiile media care au admis aceste şi alte derogări semnalate de echipa de monitorizare urmează să decidă autoritatea audiovizuală, singura competentă să aplice sancţiuni pentru reflectarea inadecvată a campaniei electorale. Faptul că în lista instituţiilor media prinse pe picior greşit de monitorizările organizațiilor de presă ies oarecum în evidenţă cele suspectate ca ar fi tutelate de democratul Vlad Plahotniuc îi determina pe experţi să nu pună mari speranțe în sancţiuni foarte drastice. Aşteptate încă săptămâna trecută rezultatele unei monitorizări separate ale CCA deocamdată nu au fost făcute publice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG