Linkuri accesibilitate

PLDM îndeamnă românii din R. Moldova să voteze cu Klaus Iohannis


Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

…după ce unul din liderii PLDM, premierul în exerciţiu Iurie Leancă l-a sprijinit până acum în scrutinul din România pe contracandidatul lui Iohannis, socialistul Victor Ponta.

După ce a beneficiat de un gest de solidaritate în campania parlamentară moldovenească din partea preşedintelui partidului Popular European, Joseph Daul, liderul liberal-democraţilor de la Chişinău, Vlad Filat, a schiţat şi el un asemenea gest: a semnat împreună cu liderul acestui partid o declaraţie în sprijinul candidatului dreptei politice din România, Klaus Iohannis, aflat în faţa confruntării din 16 noiembrie. Adjunctul pe linie de partid al lui Vlad Filat şi premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, l-a sprijinit însă până acum în scrutinul român pe contracandidatul lui Iohannis, socialistul Victor Ponta. Ce va zice acum?

După primul tur al scrutinului românesc ce i-a propulsat în următoarea rundă pe cei doi concurenţi, Klaus Iohannis şi Victor Ponta, Iurie Leancă nu a mai afişat vreun gest în sprijinul celui cu care se solidarizase înainte de 2 noiembrie. Cel mai probabil nici nu o va face, sunt de părere analiştii, pentru că asta ar însemna să intre în coliziune directă cu partidul său şi, implicit, cu liderul acestuia, Vlad Filat.

Şeful executivului de la Chişinău s-a confruntat cu anumite dificultăţi şi când a vrut să-şi explice prezenţa sa lângă Victor Ponta, la spectacolul grandios de lansare în cursa prezidențială de acum câteva săptămâni. El a spus atunci că l-a sprijinit pe Ponta ca premier, iar ca membru de partid îi este alături lui Iohannis, din aceiaşi familie europeană cu liberal-democraţii. Vlad Filat a păstrat atunci ambiguitatea: a spus că a avut un schimb de păreri cu premierul legate de participarea acestuia la evenimentul lui Victor Ponta, dar a avut grijă să nu lase cât de puţin impresia că i-ar fi dezaprobat gestul politic.

Acum, când Vlad Filat a semnat o declaraţie în care îndeamnă cetăţenii români din Republica Moldova să voteze primarul Sibiului, şi să prevină astfel, citez, „câştigarea alegerilor de candidatul socialist”, Iurie Leancă va păstra cel mai probabil tăcerea, anticipează analistul politic de la Chişinău, Anatol Ţăranu:

„Poziţia PLDM e una absolut firească: partidele care fac parte din marea familie europeană, ca regulă, susţin candidaturile partidelor care aparţin acestei familii. Tot aşa cum preşedintele Partidului Popular European vine în Republica Moldova ca să pună umărul în susţinerea PLDM în alegerile parlamentare moldoveneşti, PLDM pune umărul să-l ajute pe Iohannnis în campania românească. Aşa e europeneşte, aşa e solidaritatea europeană.

Iurie Leancă a deviat anterior de la această linie. Dar prin precizările pe care le-a făcut, a încercat să corijeze devierea şi, cred, a reuşit, chiar dacă a rămas senzaţia că ceva nu e în regulă în PLDM. Vine turul doi şi Leancă, probabil, mai degrabă va păstra tăcerea şi îi va permite liderului partidului să vorbească despre poziţia PLDM, şi e absolut evident care va fi această poziţie.”

Un alt analist de la Chişinău, Oazu Nantoi, sugerează, pe de altă parte, că partidele moldoveneşti ar trebui să fie mai atente atunci când se implică cumva în campaniile electorale ale altor state. Mai ales când sunt total cu temele de acasă nefăcute în propriile campanii electorale:

„Cetăţenii români singuri vor decide pe cine să-şi aleagă în calitate de preşedinte. Şi să nu exageră cu importanţa achitărilor noastre de conturi de cinci bănuţi în raport cu procesele politice din ţara vecină. În România au dreptul la vot peste 18 milioane de cetăţeni. Impactul declaraţiilor noastre de aici de la Chişinău, fie ele ale lui Leancă, fie ale lui Filat, fie ale nu ştiu cui, nu vor avea impact zdruncinător. Politicienii acţionează conform regulilor spectacolului politic, dar nu cred că impactul acestor declaraţii va fi decisiv. Mai ales când vedem un nivel al discursului politic din Moldova în disonanţă îngrozitoare cu problemele cu care se confruntă statul, societatea şi cetăţenii.”

„În general nu agreez practicile acestea când politicienii din Moldova încearcă să dea indicaţii cuiva cum să voteze în ţara vecină. Noi am trecut prin aşa ceva când politicieni de la Chişinău stăteau în cozi la Kremlin să se pupe cu cei de acolo, ca să ne indice cu cine să votăm.”

„Este bine că PLDM îl ajută pe Klaus Iohannis. Însă candidatul dreptei româneşti ar trebui mai întâi să se ajute pe sine însuşi, vizitând Chişinăul,” a scris pe de altă parte pe o reţea de socializare un alt analist, Petru Bogatu, sintetizând astfel o părere generală că victoria în primul tur a lui Victor Ponta în Moldova în particular s-ar datora atenţiei cu care a tratat electoratul de aici socialistul român, indiferent de cât de sincer ar fi fost.

Previous Next

XS
SM
MD
LG