Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata este Sorina David de la platforma e-sanatate.md.

„Puteți citi un material despre plățile informale efectuate la Institutul Mamei și Copilului. Mai multe mămici, care au născut la această maternitate, mărturisesc că au fost obligate de către medici să ofere donații instituției medicale. Sumele sunt indicate chiar de către doctorii care primesc nașterile și sunt achitate la casa spitalului, povestesc mamele. Administrația instituției susține însă că mamele pot face donații doar benevol.

Dintr-un alt subiect, la fel de interesant, aflați de ce mulți moldoveni au mirosul neplăcut al gurii. Doar ORL-iștii consultă zilnic 2-3 pacienți cu astfel de probleme. De cele mai multe ori, respirația neplăcută persistă din cauza unor boli asociate pe care le are pacientul. Poate fi vorba despre o amigdalită cronică, o formă de ulcer sau chiar probleme de sănătate a dinților. Adresarea tardivă sau netratarea la timp, v-ar putea răpune la un moment dat, atenționează doctorii.

În Moldova se nasc anual peste 1.700 de copii înainte de termen. Cea mai mare provocare pentru sistemul nostru de sănătate este să-i mențină în viață pe cei cu greutatea mică – de la 500 de grame până la 1 kilogram. În timp ce statelor dezvoltate acest lucru le reușește, în Moldova doar jumătate dintre acești copii rămân în viață. Se întâmplă din cauza subfinanțării sectorului. Majoritatea acestor copii sunt fie „condamnați” să moară, fie rămân infirmi pe viață. Acum, Compania Națională de Asigurări în Medicină alocă 22 de mii de lei pentru menținerea în tratament a unui copil născut prematur, în loc de 180 de mii, cât ar fi necesar.

Pleacă de acasă sănătoși, dar din cauza condițiilor și a regimului de muncă de peste hotare, o mare parte dintre emigranții moldoveni revin acasă cu probleme de sănătate. Mai exact, arată datele unui studiu, cei mai mulți moldoveni au afirmat că în străinătate s-au îmbolnăvit de pancreatită și colecistită cronică, boli ale aparatului gastrointestinal. Alți respondenți au menționat că munca în străinătate i-a îmbolnăvit de pielonefrita și gastrită cronică, bronhopatie și și hipertensiunea arterială.

Evidența populației va putea fi dusă în regim electronic. Asta datorită Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS), care vine să faciliteze munca doctorilor în toate privințele. Așa deci, aceștia nu vor mai avea nevoie de registre pe suport de hârtie pentru a înregistra pacienții pe care îi au în grijă, deoarece acest lucru îl va face SIIS în mod automat. Mai exact, în sistem a fost creat un registru, unde sunt arhivate datele despre persoanele ce se află la evidența specialistului.

Încălcarea regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale este cea mai frecventă acuzație de malpraxis adusă medicilor moldoveni, arată o statistică pentru ultimii cinci ani. Din 2009 și până acum Procuratura a deschis 172 de cauze penale. Cu toate acestea, puțini doctori ajung să fie trași la răspundere. Din cele 172 cauze penale numai 16 au fost trimise în instanță, iar 89 au fost clasate. În lipsa unei Legi a Malpraxisului, oamenilor legii le vine greu să demonstreze vinovăția doctorilor, prin prisma cadrului legal penal.”

XS
SM
MD
LG