Linkuri accesibilitate

Nadine Lisnic: „Da, corupţia ne sperie!”


Imagine exterioară a Parlamentului de la Strasbourg
Imagine exterioară a Parlamentului de la Strasbourg

Interviu emisiunii cu o alegătoare aflată la muncă în Franța.

Indemnul politicienilor de a chema acasa moldovenii aflati la munca in strainatate nu e convingator pentru unii din reprezentantii diasporei. Este si cazul Nadinei Lisnic, o moldoveanca aflata de mai multi ani la munca in Franta, care spune ca ca nu se gandeste si nici nu se grabeste sa revina in tara.

Nadine Lisnic: „Nu, acum nu sunt premisele care trebuie. Nu sunt nici premisele care trebuie pentru persoanele care au rămas în ţară. Pentru că lucrurile acestea nu se fac de azi pe mâine. E vorba de o strategie gândită din timp, o colaborare. Dar atâta timp cât partidele vor pleca unul în dreapta, altul în stânga şi nu vor colabora, nu va fi niciodată în beneficiul ţării. Adică, persoanele care au rămas în ţară nu au de lucru, unii sunt pe pensii mici, nici măcar nu reuşesc să plătească întreţinerea pentru apartament. Aşa că dacă persoanele care rămân acasă ar da semnul că se descurcă bine, că duc o viaţă în sfârşit bună, ar fi un fel de chemare şi pentru cei care sunt plecaţi.”

Europa Liberă: Tu crezi promisiunii pe care o face concurentul electoral, care spune că cetăţenii trebuie să revină în ţară, să fie împreună cu părinţii şi copiii lor, în sânul familiei, să trăiască în tradiţiile lor, să prospere odată cu creşterea Moldovei? Ce părere ai despre politicianul care îţi spune această promisiune în campania electorală?

Nadine Lisnic: „Dar nu este o promisiune. Este o chemare. Adică intenţia este bună şi poate chiar aşa şi ar trebui. Dacă s-ar întâmpla lucrurile acestea, oamenii ar fi fericiţi, pentru că familia contează. Şi este primul lucru care ar trebui să conteze dintre toate celelalte, înainte de bani, de obiecte, de orice altceva. Dar dacă vii acasă şi eşti frustrat din cauza că nu ai bani sau din cauza că pleci la spital şi doctorul te lasă în faţa uşii spitalului pentru că nu reuşeşti să-l plăteşti, pentru că asigurarea în Moldova nu ajută absolut la nimeni.

Dacă se întâmplă lucrurile acestea şi apare frustrarea, certurile, apare boala şi eşti total neputincios în faţa lor, aceasta nu ajută cu nimic. Până la urmă, fiecare încearcă să fie fericit şi, probabil, casa devine sentimentul pe care ţi-l dă locul unde simţi că eşti capabil să faci ceva singur pentru viaţa ta.”

Europa Liberă: Moldovenii au câştigat bani, aflaţi la muncă peste hotare. De ce nu încearcă să vină să dezvolte nişte afaceri în Moldova?

Nadine Lisnic: „Pentru că rămân oamenii care sunt în Moldova şi care nu pot să cumpere sau nu pot să beneficieze de afacerile acestea. Dacă vii în Moldova, ce poţi să faci încât oamenii să poată să cumpere? Pentru că atunci când vii cu un produs pe piaţă, trebuie piaţa să aibă capacitatea de a cumpăra produsele respective.

Dar în Moldova oamenii sunt săraci. Ce poţi să faci? Să vii cu pachete promoţionale, să-i iei în excursii? Cine are banii aceştia? Persoanele care au bani şi care pot face lucrul acesta se ascund şi, de obicei, apelează la servicii după cortină, ca nimeni să nu ştie că ei îşi permit lucrul acesta.”

Europa Liberă: Guvernul promovează şi un program, PARE 1+1, un leu de la moldoveanul aflat la muncă în străinătate, altul de la stat, pentru a iniţia un business, o afacere. Este atractivă această idee?

Nadine Lisnic: „Este un lucru bun şi atractiv. Dar ar trebui să dea o şansă persoanelor care sunt deja acolo, în Moldova. Pentru că persoanele care sunt acum în străinătate, să zicem că sunt persoane care au acumulat o sumă de bani, dacă se întorc în Moldova este un fel de „riști şi nu ştii dacă câştigi”. Adică, poţi să investeşti banii, să începi o afacere şi ai plecat din ţara în care stăteai şi câştigai, aveai un venit oarecum la timp, ai renunţat la venitul acela ca să te întorci în ţara ta, unde nu ştii sigur dacă investind vei avea un câştig. Aşa că la urmă s-ar putea să pierzi din ambele părţi.”

Europa Liberă: Corupţia vă sperie? Fenomenul acesta pe cât de înrădăcinat este și dacă e o teamă pentru cetăţean?

Nadine Lisnic: „Da, corupţia ne sperie. Numai că este peste tot aşa, doar că sunt ţări în care este mult deschis şi toţi sunt corupţi, toţi se acuză, toţi descoperă stenograme şi poze ascunse unul despre altul. Şi sunt ţări în care lucrurile se întâmplă totuşi mai ferit de ochii lumii, astfel încât oamenii nu gândesc lucruri urâte sau respectă oarecum guvernanţii. În Moldova, din păcate, guvernanţii, şi nu doar în Moldova, dar şi în România, se vorbesc atât de mult şi atât de mult unii pe alţii, încât nu mai există respectul faţă de opoziţie.”

Europa Liberă: Voi, cei din diasporă, sunteţi interesaţi să mergeţi la vot? De ce trebuie de mers la vot? Pentru că încă mulţi îşi mai pun întrebarea lui Caragiale „Eu cu cine votez?”. Voi aveţi răspuns?

Nadine Lisnic: „Sincer, eu nu am răspunsul. Ca să poţi să votezi trebuie să ştii să alegi, trebuie să fie cineva care se deosebeşte şi cineva care nu trebuie să fie perfect, dar trebuie să fie mai bun. Dar dintre politicienii care sunt acum toţi sunt cu un trecut foarte bine cunoscut. Sau ies la microfon şi îţi dai seama că nu ştiu ce vorbesc şi că fac greşeli, şi ba se uită spre România, ba spre Rusia.

Problema este că nu trebuie să te uiţi nici la stânga, nici la dreapta, te uiţi la ţara ta. În momentul în care Moldova se va dezvolta bine şi în mod independent, atunci îşi va alege şi calea politică. Dacă nu te dezvolţi, este ca o persoană: dacă tu nu ai independenţa ta financiară, atunci poţi să te duci la mama sau la tata, va fi aceeaşi chestie, întotdeauna vei fi dependent de cineva.

Dacă Moldova s-ar concentra să se dezvolte în mod independent, dar serios, şi intern, atunci, cred, lucrurile ar merge mult mai bine, inclusiv oamenii se vor întoarce în ţară.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să fie politicianul care să te reprezinte în Legislativul de la Chişinău?

Nadine Lisnic: „Politicianul care să mă reprezinte ar trebui să înceapă mai întâi cu lucrurile care să avanseze ţara din interior. Adică, să facă sistemul medical să meargă, să văd că economia merge, să văd că oamenii înţeleg unde să-şi parcheze maşina, să văd că nu merg pe stradă cei care nu ştiu să conducă, să se ocupe de poliţia care ia mită, să meargă la şedinţe, să nu sufere copiii de frig, să fie căldură la timp. Să facă programe care într-adevăr să ajute omul, nu să-i dea de pomană, dar să-l ajute să facă ceva şi să ştie că are un venit pe care şi-l asigură el, să ştie că dacă lucrează are venitul acela, nu lucrează – nu are. Pentru că Moldova are foarte mult pământ, eu nu înţeleg de ce nu fac nimic, inclusiv oamenii care au pământ nu-l mai lucrează, le este lene sau... nu înţeleg.”

Europa Liberă: Politicienii răspund pentru promisiunile care le fac? Și cum sunt taxaţi de către electorat în caz că nu-şi onorează promisiunea făcută în campania electorală?

Nadine Lisnic: „Din păcate, penalitatea cea mai mare, probabil, este că oamenii nu mai vor să meargă la vot.”

XS
SM
MD
LG