Linkuri accesibilitate

Michael McFaul, un fost ambasador la Moscova hărțuit de serviciile de securitate ruse


În 2013 la ieșirea din Ministerul de externe de la Moscova
În 2013 la ieșirea din Ministerul de externe de la Moscova

Agenți ruși ar continua să-i intercepteze convorbirile telefonice.

Un fost ambasador american in Rusia inca se simte urmarit de securitate. O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Timp de doi ani, cit a fost ambasadorul Statelor Unite in Rusia, Michael McFaul a fost hărțuit si demonizat de televiziunea rusa de stat si aliatii regimului Putin. Dar, in ciuda faptului ca McFaul nu mai este in serviciul statului american si a revenit acasa, el se simte - dupa cum relateaza cotidianul New York Time - inca spionat.

McFaul a parasit Moscova in Februarie, cind conflictul cu Ucraina incepea sa ia proportii. Acum el este profesor la Universitatea Stanford, in Palo Alto, California. Intr-o alocutiunea rostita la Chicago, fostul ambasador a spus ca agenti rusi ar continua sa intercepteze convorbiri telefonice, atit ale lui cit si ale sotiei, Donna Norton. Ambasadorul a declarat ca suspiciunile sale s-ar fi confirmat de curind cind șefa doamnei Norton a incercat sa o gaseasca si cind a sunat i-a raspuns un rus.

Ceea ce nu este clar fostului ambasador este daca incidentul cu telefonul a fost un accident sau un avertisment. „Au fost neglijenti” – s-a intrebat McFaul in alocutiunea de la Chicago „sau vor sa transmita un mesaj, stim ca esti la Palo Alto, iti sintem inca in preajma?

In timpul petrecut la Moscova, Michael McFaul a avut o vizibilitate foarte mare. In calitate de consilier, McFaul jucase un rol important in conceptul de „resetare” a relatiilor cu Rusia, prin care la vremea respectiva s-a incercat detensionarea raporturilor. Dar cind a fost trimis ambasador la Moscova, la inceputul lui 2012, sosirea lui a coincis cu revenirea lui Vladimir Putin in fruntea Rusiei si o politica din ce in ce mai anti-americana a regimului de la Kremlin.

Oriunde McFaul se deplasa, agenti ai securitatii erau pe urmele lui. Televiziunea rusa a trucat imagini ca sa lase impresia ca ambasadorul american este un personaj sinistru care a incercat sa organizeze o lovitura de stat. Michael McFaul, cunoscut militant pentru democratie, spune ca pentru Putin el a fost o tinta la indemina. Cind a ajuns la Moscova, unul dintre principalii aghiotanti ai lui Putin, Vladislav Surkov i-a spus „Mike, ma bucur ca esti aici. Tu esti simbolul temei noastre anti-americane”.

XS
SM
MD
LG