Linkuri accesibilitate

Controverse în jurul noului guvern bulgar


Partidul popular european a avertizat că o coaliție cu partide național-populiste nu este de dorit.

În urmă consultărilor la nivelul liderilor de partide parlamentare, mai puțin „Ataka”, ex-premierul Boiko Borisov a anunțat că se conturează un guvern minoritar - GHERB-Bloc reformator. Cele două formațiuni au împreună 107 din 240 de deputați.

Sprijinul pentru un astfel de guvern nu este sigur nici în cadrul coaliției minoritare, având în vedere contradicțiile în grupul parlamentar al reformatorilor. Borisov a promis că va prezenta săptămânal problemele ce urmează a fi rezolvate de executiv și va cere sprijin din partea tuturor partidelor. El a avertizat că noi alegeri anticipate în cursul iernii vor fi un dezastru pentru țara.

Într-un mod surprinzător la numai o oră după ce ex-generalul a prezentat viitoarea coaliție, liderii reformatorilor au anunțat că aceasta va fi posibilă numai cu participarea și a Blocului patriotic cu care va fi asigurata majoritatea necesară. Partidul popular european însă a avertizat că o coaliție cu partide național-populiste nu este de dorit.

Relațiile lui Borisov cu patrioții au intrat într-o fază proastă după ce unul din deputații blocului – ziaristul Velizar Encev, a amintit de rapoartele ambasadorului american John Biarley despre trecutul suspect al liderului GHERB.

MDL – partidul turc, și-a retras practic promisiunea de a asigura, cu cei 38 de deputați ai săi, 300 de zile liniște guvernului. Turcii au cerut să vadă programul coaliției ca să decidă dacă o vor sprijini sau nu. „Nici-un guvern de centru dreaptă nu va fi posibil fără sprijinul MDL”, a avertizat liderul Liutfi Mestan. „Mișcarea însă nu va deveni un aliat al național-populismului”.

Se conturează tratative grele. Explicația pentru impasul politic așa cum a văzut-o ombudsmanul național Konstantin Pencev – viitorul guvern va fi un guvern kamicadze. Pencev a amintit de inevitabila contractare de împrumuturi în valoare de miliarde, de falimentul băncii KTB și de problemele grave în energetica.

Previous Next

XS
SM
MD
LG