Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Discriminare.md”


Invitata serii este Natalia Ghilaşcu.

„În ediţia electronică a ziarului Discriminarea pe înțelesul tuturor pot fi accesate noi publicații despre persoanele discriminate din Moldova. Un articol despre ce învață tinerii din regiunile rurale despre discriminare și diversitate aflați chiar în primele noutăți ale paginii. Caravana ”Descoperă diversitatea din școala ta” a ajuns la tinerii din Drochia, Pelinia, care au interacționat pentru prima dată cu persoane de etnie romă. ceea ce le-a permis să conștientizeze unele stereotipuri despre această comunitate. Formatorii au rămas pe alocuri mirați despre atitudinile care le-au manifestat unii dintre ei, potrivit cărora, copiii cu dizabilități ar tebui să învețe în școli separate, iar homosexualii ar trebui să facă pușcărie.

Tot pe pagina online discriminare.md accesați un articol despre istoria unei mame care îngrijește de un copil cu nevoi special. Acestuia I s-a interzis înmatricularea la o grădiniță din capitală, deoarece personalul instituției nu a dorit să se complice cu educația acestuia. Soarta a făcut ca Tatiana Jelezneac, mama copilului, să ducă grija unui copil cu epilepsie, în plus, are de luptat și pentru dreptul micuțului la educaţie. Cei de la grădiniţă au anunţat părinții că copilul ar putea reprezenta un pericol pentru ceilalţi micuți și pentru învățătoare.

Într-o altă rubrică, „Banca Discriminării”, puteți afla despre istoria unui alt tânăr din Chișinău, de 20 de ani. Este vorba despre Maxim Miftahov, care nu a putut ajunge la serviciu din cauza unei atitudini greu de descris al unui șofer de maxi-taxi, care a refuzat să-i ofere serviciile de transport, pentru că se deplasa anevoios cu ajutorul unui baston. Șoferul i-a trântit ușa în față și a motivat că nu mai sunt locuri, în timp ce majoritatea pasagerilor care intraseră înaintea tânărului nu mai aveau locuri disponibile. Nu a stat mult pe gânduri și s-a adresat autorităților competente pentru a-i face dreptate. Acum așteaptă decizia membrilor Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității.

Tot în aceeași rubrică, aflați despre istoria Nataliei Codrean din Otaci, care are doi copii și care nu pot merge la școală din cauza lipsei documentelor de identitate. Este vorba despre Alexandru și Casandra, care ar fi trebuit să meargă în clasa a V-ea. Mama copiilor, spune că întreaga familie nu deține documentele necesare, motiv din care nu poate beneficia nici de serviciile de asistență socială.

Tot pe pagina online discriminare.md aflați dacă va fi sau nu asigurat în acest an dreptul la vot a persoanelor cu dizabilități. La fiecare scrutin electoral, acești alegători întâmpină dificultăți în a-și exercita dreptul la vot, din simplul motiv că secțiile de vot nu sunt adaptate cu rampe sau alte căi de acces. Mai multe istorii despre femeile care au reușit să se afirme pe scena politică, dacă trebuie să demonstreze că este de două ori mai bună decât un bărbat politician sau de ce femeile victime ale violenței au puțină încredere în forțele de ordine, accesați www.discriminare.md.”

XS
SM
MD
LG