Linkuri accesibilitate

Reţinut cu 450 de euro în buzunar…


Flagrant delict, luînd o mită pentru... eliberarea fără probleme a unui permis de conducere.

Probabil, avea o viaţă grea, lipsită de perspective fabuloase. Probabil, omuleanul a înţeles demult că aici, în spaţiul tranziţiei interminabile, poate răzbi numai înrolîndu-se în carvana mişmaşului. Şi omuleanul a încercat să facă un mic mişmaş…

E vorba de angajatul unei Secţii de examinare şi înregistrare a transportului dintr-un orăşel provincial. Acesta a fost prins în flagrant delict, luînd o mită de 450 de euro pentru eliberarea fără probleme a unui permis de conducere.

Mare nevoie a pogorît peste omulean. În jur toată lumea fură ca-n codru, şi fură sume mai mari, sume uriaşe, pe cînd el a fost prins cu numai 450 de euro stupizi. O gafă ridicolă, impardonabilă! Să ai probleme pentru 450 de euro! Dar soarta e nemiloasă şi-şi alege victimile conform unor principii numai de ea ştiute.

Nu e exclus omuleanul să mai fi luat mită şi anterior, dar a fost prins numai cu aceşti 450 de euro… Acum urmează să vadă judecătorii cît de vinovat e acest lucrător şi e de domeniul incertitudinii dacă va ajunge sau nu după gratii.

O să divaghez niţel, stimaţi ascultători. Vreau să spun iată ce. Mi se pare că în ţara asta s-a luat atîta mită în anii tranziţiei, încît s-ar putea întreţine lumea întreagă ani de zile cu aceşti bani. Din păcate, în închisorile moldoveneşti ajung numai oameni cu funcţii modeste, care fură cîte 200 sau 450 de euro. Nu avem aici, ca în România şi în alte ţări din UE, mari cinovnici, mari politicieni, mari oligarhi şi mari vameşi băgaţi în puşcărie pentru corupţie. De ce? Sau sînt corupţi numai micii funcţionăraşi, medicii şi profesorii care iau cîte 200-400 de euro?

Revin la soarta eroului nostru. Nu ştiu dacă va ajunge omul în puşcărie. Dar îmi imaginez cît de scîrbit va fi dacă i se va întîmpla asta. Aici fură mulţi şi fură bine, iar probleme cu procurorii au puţinii ghinionişti ca el, care extorchează cîteva sute de euro…

XS
SM
MD
LG