Linkuri accesibilitate

O nouă iarnă a vrajbei - Ucraina în negocieri cu Rusia pentru gaz


Rusia caută să arate că UE, după ce a sprijinit schimbările politice de la Kiev, nu are acum mijloacele de a pune în practică ceea ce a inițiat.


Începute miercuri după amiază, negocierile tripartite care se duc la Bruxelles în legătură cu gazul rusesc pentru Ucraina nu s-au încheiat nici până acum.

Negociatorii pentru Ucraina, Rusia și Uniunea Europeană, cel din urmă fiind comisarul european pentru energie Günther Oettinger, nu au putut ajunge la un acord în noaptea trecută în privința aprovizionării cu gaz a Ucrainei și a datoriei trecute a Kievului față de Rusia. Negocierile au continuat astăzi pe un fond tensionat, Rusia cerând nu doar să i se plătească datoria Ucrainei, eventual chiar de către Uniunea Europeană, dar și să i se plătească în avans pentru noiembrie-decembrie. Dată fiind importanța datoriei neplătite, ministrul rus al energiei Aleksandr Novak a insistat deja, în toate întâlnirile trecute, ca Ucraina să plătească în avans pentru livrările din noiembrie și decembrie.

Discuțiile au fost reluate zilele acestea după ce Rusia și Ucraina nu au putut ajunge la o înțelegere nici săptămâna trecută, pe 21 octombrie, tot la Bruxelles, în legătură cu factura neplătită a Kievului pentru livrările trecute de gaz. Kievul nu poate plăti restanțele, pe care de altfel nu le contestă.

Gazprom, care a tăiat deja livrările către Ucraina, cere mai bine de 4 miliarde de dolari. Moscova a făcut deja o serie de aluzii, din ce în ce mai insistente, la faptul că Uniunea Europeană ar putea plăti datoria gazieră a Kievului, astfel încât Ucraina să nu rămână fără gaz peste iarnă.

Ucraina a fost de acord deocamdată să plătească 3 miliarde de dolari anul acesta, în două tranșe. Neavând nici o sursă imediată și plauzibilă de bani, Kievul a cerut Uniunii Europene un împrumut de două miliarde de euro.

Ca un semnal politic, Vladimir Putin spusese deja săptămâna trecută, în ajunul alegerilor din Ucraina, că speră ca Rusia și Ucraina să ajungă rapid la un consens în negocieri.

Experții și observatorii sunt însă de acord că atitudinea intransigentă a Rusiei se explică prin considerente politice mai degrabă decât economice. Rusia caută să arate că UE, după ce a sprijinit schimbările politice de la Kiev, nu are acum mijloacele de a pune în practică ceea ce a inițiat.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG