Linkuri accesibilitate

Banca Mondială: Moldova a redus simţitor birocrația pentru lumea afacerilor


Suficient pentru a atrage şi investiţii? De vorbă cu experţii Eugen Roşcovan şi Viorel Gîrbu.

Republica Moldova şi-a îmbunătăţit cu 19 poziţii locul în clasamentul Băncii Mondiale, care analizează condiţiile de a face afaceri în 189 de ţări din lume. Faţă de anul trecut, Moldova a trecut pe locul 63 (de pe 89). Raportul Băncii Mondiale arată că în ultimul an Moldova a simplificat birocrația legată de lansarea unei afaceri şi de plata impozitelor. Ceea ce nu înseamnă automat, că ţara devine mai atractivă pentru investitori. Factori precum corupţia , legislaţia instabilă sau absenţa unei infrastructuri moderne pot anihila progresele făcute în reducerea birocrației sau descentralizare.

Sediul oficiului Băncii Mondiale la Chişinău
Sediul oficiului Băncii Mondiale la Chişinău

Felicitând Moldova pentru progresele înregistrate, între altele, la simplificarea procedurilor birocratice legate de iniţierea unei afaceri, de obţinere a creditelor şi de plată a impozitelor, directorul de ţară pentru Moldova al Băncii Mondiale, Alex Kremer, a menţionat într-un comunicat că toate acestea trebuie transpuse eficient şi în practică. „Sectorul privat trebuie să se bucure de previzibilitate, transparenţă şi integritate în tranzacţiile sale cotidiene cu instituţiile de stat”, a punctat Alex Kremer.

Tocmai pentru că previzibilitatea şi transparenţa deocamdată lipsesc, iar antreprenorii în continuare cred că în Moldova mediul de afaceri este unul mai curând neprietenos şi nefavorabil progresele constatate de experţii străini sunt privite cu rezerve, spune preşedintele Asociaţiei Micului Business Eugen Roşcovan. În opinia lui progresele constatate arată bine „pe hârtie”, mai puţin însă în practică fiindcă nu sunt resimţite în deplină măsură de agenţii economici:

Eugen Roşcovan
Eugen Roşcovan

„Ar fi bine dacă în continuare se va îmbunătăţi modul de creditare a afacerii. Ar fi bine dacă s-ar lărgi domeniile de activitate unde s-ar plăti un singur impozit. Faptul că avem probleme cu raideri este ştiut. În continuare există problema cu închiderea întreprinderilor. Apar probleme foarte mari şi de ordin birocratic, şi de ordin financiar care pur şi simplu sunt piedici şi creează o teamă şi împing agenţii economici în economia tenebră.”

Eugen Roşcovan spune că într-adevăr au fost întreprinse o serie de acţiuni pentru a simplifica activitatea antreprenorială, impactul acestora însă este vizibil mai mult la capitolul iniţierii unei afaceri. Iar faptul că au fost create condiţii birocratice mai bune pentru afaceri nu înseamnă că Moldova a devenit mai atractivă pentru investitori crede Eugen Roşcovan:

„Scad investiţiile în Moldova. Parţial se explică prin faptul că e perioadă electorală şi nu se ştie ce se va întâmpla mai departe. Pe de altă parte, este vorba de un grad foarte mare de corupţie. Totodată, nu se oferă condiţii pentru ca investitorii străini să se simtă ca la ei acasă. Investitorii vor să vină acolo unde nu trebuie să se aştepte la diferite ciocniri cu justiţia şi cu cei care deţin controlul total al mediului de afaceri din Republica Moldova.”

Viorel Gîrbu
Viorel Gîrbu

Mai mulţi experţi, între care şi Viorel Gîrbu de la Institutul economiei de piaţă, constată că corupţia şi concentrarea activităţii economice, adică monopolurile bunăoară din sectorul bancar, împiedică nu doar activitatea antreprenorială şi atragerea investiţiilor, ci reprezintă călcâiul lui Ahile al economiei moldoveneşti. Viorel Gîrbu spune că raportul Doing Business al Băncii Mondiale nu face tangenţe şi la performanţele economice ale statului, motiv din care nu ar fi tocmai o carte de căpătâi pentru investitori.

„De exemplu, în studiul Doing Business Moldova a surclasat două state europene. Dacă ne uităm la realitatea care ne înconjoară vedem că calitatea vieţii este mult mai joasă decât la aceleaşi două state europene. Recent, China a devenit cea mai mare economie mondială, iar în studiul Doing Business China este pe locul 90. Reiese că Moldova clasată pe locul 63 este net superioară Chinei. Dar ce schimbă_ care este impactul asupra realităţii? Nici un impact, economia chineze avansează, iar cea moldovenească stagnează.”

Viorel Gîrbu atrage atenţia că avansarea Moldovei cu 19 poziţii în clasamentul Băncii Mondiale s-ar datora noii metodologie de care s-au condus autorii raportului mai curând, decât unor progrese reale în mediul de afaceri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG