Linkuri accesibilitate

Peter Michalko: „Acordul de Asociere la UE este deosebit de prielnic atragerii investițiilor”


În studioul Europei Libere la Chișinău
În studioul Europei Libere la Chișinău

Interviul dimineții cu ambasadorul Slovaciei la Atena, fost diplomat la București în anii 1996-2000 și cunoscător al realităţilor moldoveneşti.

Peter Michalko, ambasadorul slovac la Atena, dar şi un foarte bun cunoscător al realităţilor moldoveneşti, vizitează în aceste zile Chişinăul la invitaţia unei platforme numită „Pentru Europa”, ce se ocupă de popularizarea informaţiilor despre UE printre moldoveni. Diplomatul ne-a oferit un interviu în exclusivitate.

Europa Liberă: Una din fricile cetăţenilor moldoveni legate de asocierea la UE şi Acordul de liber schimb pus deja în aplicare ar fi că piaţa moldovenească va fi invadată de produsele europene, iar cele moldoveneşti nu vor rezista competiţiei, chit că au pierdut piaţa rusă. Ce spune experienţa slovacă în acest sens?

Peter Michalko: „Noi am traversat un drum de țară nu prea cunoscută, dar care a avut aspirația de a intra în această piață, cea mai dezvoltată din lume. Și am început și noi dintr-o poziție foarte grea. Dar cu ajutorul care este legat chiar de tratatul de asociere și mecanismelor pe care le stabileşte producătorilor noștri li s-au dat posibilități de a-și ridica calitatea producției, de a ajunge la standardele europene. Şi asta în timp destul de scurt. Şi astfel a devenit clar foarte repede că nu trebuie să ne fie frică de această competiție, care există desigur pe piața europeana. Dar este o piață mare şi accesul la ea aduce beneficii clare atât pentru producători, cât și pentru consumatori, pentru că este legat și cu calitatea produselor care se consumă, dar și cu prețurile.”

Europa Liberă: Dar această pregătire s-a întâmplat înainte de a obține acordul de liber schimb sau pe parcurs, în paralel? Pentru că există o percepție aici, în Moldova, că acest acord de liber schimb a fost semnat prea repede și producătorii nu ar fi pregătiți?

Peter Michalko: „Asta se face în paralel. Perioada de timp în care Moldova devine țara asociata a Uniunii Europene este cea mai bună perioada de timp pentru pregătiri. Pentru că Republica Moldova are posibilitate să se pregătească pentru ambițiile în viitor, pentru a-și găsi și pregăti economia. Experiența noastră spune că în perioada când am fost țara asociată am avut foarte mari încasări de investiții și atunci a fost perioada-cheie când noi am devenit într-adevăr o țară cu aspect european.”

Europa Liberă: Vedeți că din punctul acesta de vedere există o vulnerabilitatea mare, pentru că în cazul Moldovei asocierea coincide cu criza din Ucraina, criză care descurajează investițiile. Dacă nu vor exista aceste investiții, probabil lucrurile vor merge mai greu...

Peter Michalko: „Este clar că acordul de asociere este o măsură foarte bună pentru a atrage investiții. Chiar dacă există niște aspecte care ar putea să nu îi încurajeze atât de mult pe investitori. Este totuşi important să se facă tot ce e posibil ca să fie încurajate aceste investiţii. Asta s-a întâmplat și în cazul nostru: accesul la piața europeană a dat drum liber produselor din țările asociate. Asta este ceea ce atrage investitorii. Mai ales, și asta este important, pe acei investitori care se ocupă de producție cu valoare adăugată înaltă. Asta înseamnă că în economia respectivei țări sunt reveniri mai mari și prin asta crește nivelul social.”

Europa Liberă: Ați avut ramuri de producție industriale care să dispară? Vă întreb asta pentru că noi avem două domenii suferinde: producția de vin, care, după embargoul rusesc, se simte nu prea bine, încă nu a reușit să răzbată dincolo; şi exportul de fructe care, din nou, 90% din merele moldovenești mergeau spre Rusia şi acum, cu acest embargou, producătorii se confruntă cu mari dificultăți, iar unii chiar se întreabă dacă nu vor falimenta, dacă nu vor pierde aceste sectoare?

Peter Michalko: „Noi am avut ramuri, și în agricultură, și în industrie, care au trebuit să se schimbe, să-şi ridice nivelul calității. Dar au apărut şi ramuri noi. De exemplu, noi am avut industria grea tradițională, iar de asta s-au folosit producătorii de automobile. Și astăzi Slovacia este țara cu cel mai mare procentaj al producției de automobile. Asta înseamnă că viitorul va aduce posibilități noi, șanse noi. La noi se produc automobile din grupul Volkswagen, automobile de clasa cea mai înaintată, cea mai mare: Porsche Cayenne, Audi Chiu 7, Volkswagen Touareg și Kia.”

Europa Liberă: Și toate astea sunt după asociere?

Peter Michalko: „Volkswagen-ul a venit mai devreme, dar Kia și Peugeot Citroёn, ca și UE Stil, au venit după asociere ca companii mari cu producție. Și acum producem un milion de automobile pe an într-o țara care are cinci milioane și jumătate de oameni. În alte sectoare, de care ați pomenit și dvs., cred că asta este tocmai șansa de a se introduce noi căi de prelucrare a acestor produse, este șansa de a trece de la etapa când atenția a fost axată spre fructe obișnuite spre fructe prelucrate, dar asta deja având în vedere standardele pieții europene care se deschide. Deci cred că împreună cu standarde și cu ajutorul care se dă, poate fi chiar înaintată calitatea exporturilor moldovenești în viitor.”

Europa Liberă: Moldovenii s-ar putea întreba de unde bani? Dacă existau aceşti bani până acum, deja existau şi linii de ambalare a merelor, de sortare etc., care sunt foarte puține, trebuie să recunoaștem.

Peter Michalko: „Împreună cu Acordul de Asociere, apar şi alte posibilități. Moldova deja a intrat în structura Uniunii Europene care susţine comerțul mic și mediu. În Moldova a venit și Banca Europeană de Investiții, ceea ce înseamnă mai multe surse în sprijinul acestor eforturi. Împreună cu asta, și asta este important, intră și finanțarea privată, pentru că se schimbă economia, economia are baza mai puternică şi sursele de creditare au mai multă încredere în agenți economici, pentru că devine și pentru ei interesant să ofere credite, pentru că aceste credite vor fi pozitive și vor aduce și pentru ei ceva bun.”

Europa Liberă: O percepție care există în capul moldovenilor, nu știu în ce măsură au ei dreptate sau nu, dar este că vin bani, vin mulți bani, tot vin, dar la modul real nimic nu se simte. Se fac a nu vedea nici chiar aceste drumuri reparate pe banii europeni, pe bani americani. Mulți zic că tot pentru ei fac aceste drumuri, la ce ne folosește, mai bine ne-ar da nouă banii. Deci, există această percepție la nivelul omului de rând. Ce le-ați spune acestor oameni: când vor simți aceste investiții?

Peter Michalko: „Ați pomenit despre drumurile care sunt reparate sau construite din nou… Infrastructura este condiția de bază pentru dezvoltarea economiei.

Eu pot să vă spun când au venit investitorii în Slovacia, asta a fost prima întrebare pusă de fiecare investitor: veți avea autostradă, veți avea drum bun, ca să pot eu transporta producția pe care vreau să o fac în țara voastră, dar calea ferată? Deci investițiile în infrastructură sunt foarte importante pentru ca o economie, o societate să stea bine pe picioare proprii. Aceste drumuri le vor folosi moldovenii - ei vor circula, ei vor călători.”

Europa Liberă: O altă frică a moldovenilor este legată de migrație. R. Moldova este un stat care are această problemă foarte mare. Se crede chiar că mai toate mințile luminate au plecat, forțele de muncă au plecat. Și acum mulți se tem că, odată cu asocierea, cu această deschidere a hotarelor, cu regimul de liber schimb, vor pleca și mai mulți. În sensul acesta Slovacia a avut probleme, cum le-a rezolvat dacă le-a avut?

Peter Michalko: „ O să vă spun ceva din memoria mea personală: când eram studenți şi în anii 90 am trecut în trenuri să vedem, când a căzut Cortina de Fer, în cazul nostru Austria, Viena care erau mai aproape, și am vrut să vedem această lume liberă, Europa dezvoltată. Și după ce am văzut-o și am revenit acasă, am avut foarte clară ideea ce vrem și noi să construim acasă. Ce vrem să avem. Ce tip de societate vrem și ce nivel de dezvoltare.

Am trecut prin reforme foarte grele. Am avut și un nivel înalt de șomaj și mulți au plecat. Dar faptul că au avut posibilitatea de a circula liber în Uniunea Europeană a avut un alt efect, a lucrat altfel: oamenii au plecat, dar când s-au stabilit, au lucrat puțin în altă țară și au acumulat şi capital propriu, au revenit. În timpul asocierii, mai ales în a doua etapă când deja am intrat în negocieri de aderare la Uniunea Europeană, am observat că mai mulți oameni vin acasă și se stabilesc. Pentru că s-au creat condițiile în care ei și-au văzut un viitor mai bun acasă decât acolo unde au fost plecați. Asta a fost experiența noastră cu asocierea și cu integrarea europeană. Am creat Europa acasă.”

Europa Liberă: Am o prietenă care locuieşte acum în Slovacia şi îmi spunea un lucru foarte frumos despre sistemul Dvs. educaţional: pentru un copil care învaţă, toate drumurile ar fi deschise la voi. Cum v-a reuşit? V-a ajutat asocierea şi aderarea la UE sau aţi avut un sistem educaţional bun de la bun început?

Peter Michalko: „Sigur că ne-a ajutat şi asocierea, dar mai ales când studenţii noştri şi universităţile au fost incluse în programele europene care le-au dat posibilităţi de a se duce pentru schimb educaţional la alte universităţi în UE. Asta de altfel acum s-a deschis şi pentru Republica Moldova, cu programul Erasmus +, în care şi studenţi din republica Moldova, şi universităţile au aceste posibilităţi.

Este foarte important pentru că asta poate să dea noi perspective pentru tineri – ei nu trebuie să plece pentru că pot avea contactul cu lumea dezvoltată şi cu cele mai bune universităţi din Europa, fără să plece acolo permanent. Poate să fie în contact permanent, fiind acasă şi lucrând pe proiecte legate de dezvoltarea ţării proprii.”

Europa Liberă: Legat de corupţie, în Republica Moldova există această impresie că Rubiconul nu a fost trecut, că nu au reuşit nici autorităţile să convingă societatea că luptă eficient cu corupţia, că ştiu să lupte, că au început lupta cu marii corupţi. Pe de altă parte există această supărare a oamenilor care merg zilnic şi dau mită la medic, la profesor. Şi există această supărare mare că parcă se fac reforme, dar nimic nu se schimbă. Cum aţi făcut în Slovacia?

Peter Michalko: „Această luptă continuă în toate societăţile. Noi, când am început, am fost o societate foarte asemănătoare cu cea moldovenească în multe aspecte. Dar lupta împotriva corupţiei este un domeniu din cele mai importante: tratatul de asociere şi acest nivel de relaţii cu UE este foarte clar şi în acest domeniu.

Dacă aţi vedea aceste articole din tratatul de asociere, ele spun foarte clar care sunt angajamentele ţării asociate faţă de UE. Sigur că asta vine împreună cu o susţinere în această luptă, şi în ce priveşte metodele, şi în ce priveşte resursele. Asta nu poate, şi nici în cazul ţării mele nu a fost rezultată într-o zi. ”

Europa Liberă: Când a început totuşi să capituleze corupţia în faţa politicilor de stat de descurajare a mitei? Când s-a dat bătălia cea mare: până la asociere, după asociere, până la integrare, după?

Peter Michalko: „Această bătălie se dă în fiecare zi. Ceea ce este important e că în tratatul de asociere deja se iau angajamente, şi într-o formă de tratat, şi este şi subiectul de evaluare care se va face inclusiv în organele comune care se creează în cadrul tratatului de asociere între UE şi Republica Moldova. ”

Europa Liberă: Dacă la evaluări nu vom arăta bine?

Peter Michalko: „Asta chiar în acel moment devine o motivaţie pentru politicieni. Pentru ca aceste evaluări se fac în mod transparent, public, sub atenţia mass-media şi a opiniei publice, şi cred că asta creează o motivaţie foarte mare pentru politicieni să existe progresul.”

Europa Liberă: Deci, până una alta ne mai putem juca. Când, însă, vine evaluarea, s-a terminat cu joaca?

Peter Michalko: „Evaluarea deja a început. În fiecare an se produc rapoarte pentru ţările din Politica europeană de Vecinătate, pentru Moldova inclusiv. În acest an a fost în martie acest raport. Şi cu tratatul de asociere nivelul de atenţie şi de angajament devin mai înalte.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:09 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG