Linkuri accesibilitate

Cine verifică „onestitatea” partidelor?


CEC a îndemnat partidele şi presa să dea o mână de ajutor autorităţilor, dacă vor pedepsirea cazurilor de finanțări ilegale ale campaniei electorale.

Şeful Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a îndemnat astăzi participanţii la cursa electorală să dea o mână de ajutor autorităţilor, dacă vor pedepsirea cazurilor de finanțări ilegale ale campaniei electorale. De ce ar fi nevoie de ajutorul tocmai celor cu cel mai mare interes de a nu fi deconspirați şi de ce statul nu ar fi capabil să urmărească acest gen de ilegalităţi?

O precizare care se merită a fi făcută din capul locului ar fi că, în actualele condiţii legale, cam singurul lucru pe care îl poate supraveghea Comisia Electorală Centrală este dacă toate cheltuielile partidelor au fost trecute prin proceduri oficiale, adică prin conturile bancare pe care acestea sunt obligate să le deschidă odată cu intrarea în competiţie. Altfel spus, Comisia nu are de unde şti, fără verificări suplimentare efectuate de fisc sau alte instituţii abilitate, dacă banii ajunşi în conturile partidelor provin din surse legale. Nici dacă acestea au raportat tot bănuţul pe care l-au cheltuit în goana după votul alegătorilor, sau doar cel ce chiar nu poate fi ascuns. Cum ar fi cheltuielile cu publicitatea de la TV. Fiind contabilizate de instituţiile de presă, aceste cheltuieli oricum mai devreme sau mai târziu vor ieşi la iveală, prin urmare sunt şi cele raportate fără abateri de partide la CEC.

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Aşa că astăzi, după ce a aprobat rapoartele financiare ale partidelor depuse până acum, Iurie Ciocan, preşedintele CEC, a spus:

„Noi nu am intrat, la etapa actuală, în esenţa acestor rapoarte. În schimb, noi le-am publicat integral pe web. Şi acolo unde sunt donaţii mai mari de 100 de mii de lei, am solicitat verificarea provenienței acestor venituri. Iar pe Dvs. vă încurajăm să studiați aceste rapoarte şi, dacă depistați anumite divergenţe, chiar vă rugăm să ni le aduceți la cunoştinţă sub formă de contestații ca să putem lua şi noi măsurile de rigoare”.

Cine ar trebui totuşi să deconspire abaterile, dacă admitem că ele există?

În campania din 2010, bunăoară, a făcut-o presa. Obligate în premieră atunci să-şi facă publice numele sponsorilor, partidele au fost prinse cu listele de donatori pline cu nume de pensionari şi studenţi. Cazul nu s-a soldat cu nimic – alegerile au trecut mai repede decât s-au mişcat instituţiile statului pentru a pedepsi vădita trişare, iar relevanţa descoperirii s-a risipit în timp.

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf

O lege despre finanţarea de la buget a partidelor ar fi trebuit să dea împuterniciri sporite CEC-ului pentru verificarea onestităţii partidelor, nu doar să reacţioneze la sesizări, aşa cum se întâmplă în prezent. Şi cum parlamentul a avut grijă ca aceasta să nu treacă decât de o lectură înainte de scrutin, observatorii independenţi se îndoiesc acum că instituţiile statului vor reuşi să descopere şi să penalizeze tentativele de cheltuire în campanie a unor fonduri de provenienţă îndoielnică. Aşa crede, bunăoară, Sergiu Ostaf, preşedinte al Consiliului Naţional de Participare:

„Nici de data aceasta nu vom avea investigaţii depline şi serioase din partea autorităţilor. E regretabil, noi am încercat să salvăm situaţia prin acea lege, dar din păcate situaţia a rămas aşa. Maxim ce vom putea va fi să prezentăm cu o săptămână-două înainte de alegeri câteva cazuri şi poate să influenţăm opinia publică vizavi de unii candidaţi. Dar investigaţii din partea autorităţilor nu vor fi.”

…sau Pavel Postică, expert Promolex, organizaţie neguvernamentală ce s-a angajat să observe comportamentul partidelor în actuala campanie electorală:

Pavel Postică
Pavel Postică

„Noi, în calitate de instituţie a societăţii civile, vom încerca să facem nişte calcule şi să stabilim cheltuielile reale ale partidelor – prin observaţiile experţilor de la faţa locului, alte date. Ia verificările CEC nu vor da mai nimic. dacă era legea nouă, ar fi fost alte responsabilităţi, obligaţii, alte sancţiuni… ”

Până acum, partidele au raportat la CEC cheltuieli de aproape 30 de milioane de lei pentru campanie, campioane detaşate fiind două formaţiuni aflate la guvernare, PLDM şi PD, care au cheltuit fiecare câte aproape 10 milioane. Fiind obligate pentru prima dată să raporteze şi sursa veniturilor din care sponsorii au adunat fondurile donate, partidele au afişat notificări de felul „economii personale” chiar şi îndărătul unor sume de jumătate de milion de lei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG