Linkuri accesibilitate

Moldova şi „moralitatea” fiscală


Un nou studiu al Expert-Grup arată că economia subterană din Moldova a fost în creştere permanentă în ultimul deceniu şi a înregistrat anul trecut un nivel de 28 la sută din PIB.

În Republica Moldova economia neobservată sau tenebră, cum i se mai spune, a fost în creştere permanentă în ultimul deceniu şi a înregistrat anul trecut un nivel de 28 la sută din PIB. Doar în 2013 impozitele şi taxele fiscale ratate s-au ridicat la peste 9 miliarde de lei. Aceste date au fost prezentate de Centrul analitic Expert Grup în cadrul unui studiu care evaluează în premieră şi nivelul moralităţii fiscale în Moldova.

Legislaţia fiscală imperfectă care pune în sarcina mai multor instituţii colectarea impozitelor şi altor taxe fiscale încurajează indirect evaziunea şi eschivarea fiscală. Ceea ce duce la înflorirea economiei tenebre în Moldova. Este una din principalele concluzii ale studiului realizat de Expert-Grup. Lipsa unei colaborări eficiente între Serviciul Fiscal de Stat şi inspectoratele fiscale teritoriale, dar şi faptul că impozitele vamale, cele de asistenţă medicală şi socială sunt administrate de alte instituţii duc la incapacitatea statului de a evita găurile bugetare cauzate de neachitarea impozitelor. Directorul de programe de la Expert Grup, Dumitru Budeanschi:

„Cadrul legal nu asigură suficiente atribuţii Serviciului Fiscal pentru exercitarea rolului de lider în diminuare discrepanţei fiscale. Cauzele de infracţiuni fiscale depistate de FISC comunicate organelor de drept nu au finalitate. Probabil că ar fi necesar de a acorda dreptul FISC-ul de a face investigaţii sociale. De a schimba în legislaţie statutul şi atribuţiile acestei instituţii, dar şi de a unifica sistemul de impozite.”

Faptul că Fisc-ul are oarecum mâinile legate şi nu poate face faţă fraudelor fiscale o recunoaşte chiar directorul instituţiei Ion Prisăcaru:

„Nu avem o instituţie unificată care ar răspunde de administrarea fiscală. Nu avem o instituţie independentă şi autonomă. Conlucrarea ineficiente dintre instituţiile responsabile de administrarea fiscală diminuează eficienţa combaterii economiei tenebre. Trebuie să avem o delimitare foarte exactă a atribuţiilor şi responsabilităţilor acestor instituţii.”

În condiţiile în care Serviciul Fiscal nu are competenţe de a investiga şi penaliza fraudele fiscale, iar organele de drept trenează investigarea acestora şi aplică rareori sancţiuni care sunt simbolice în raport cu impozitele neplătite cetăţenii au toate motivele să-şi ascundă veniturile sau să se eschiveze de la plata impozitelor se arată în studiul lansat astăzi. Ceea ce încurajează munca la negru, dar şi achitarea salariilor „în plic”, fenomene care anual cauzează pierderi bugetare de câteva miliarde de lei se mai arată în cercetare. În opinia autorilor studiului pe lângă măsurile coercitive economia tenebră poate fi diminuată prin sporirea nivelului moralităţii fiscale care reflectă motivaţia internă a cetăţenilor de a plăti impozite. În premieră pentru Moldova economiştii de la Expert Grup au evaluat nivelul moralităţii fiscale cu ajutorul unui sondaj de opinie şi au ajuns la concluzia că în raport cu cetăţenii altor state est europene moldovenii sunt mai puţin predispuşi de a plăti impozite. Cauzele ar fi corupţia, neîncrederea în sistemul de pensii, dar şi în guvernare, spune expertul Alexandru Fala:

„Tind să nu achite impozite, sau să declare venituri mai mici pentru a nu plăti impozite persoanele care consideră justificată acceptarea şi darea de mită, cele care consideră că în viitor vor avea o pensie mică, cele care cred că banii publici sunt utilizaţi de o manieră risipitoare, dar şi cele care în general au o atitudine mai negativă faţă de autorităţi, de Guvern.”

Experţii constată că reforma justiţiei, combaterea corupţiei, dar şi o amplă reformă a sistemului de pensii sunt doar câteva acţiuni principiale prin care autorităţile statului ar putea spori nivelul de moralitate fiscală în rândul cetăţenilor, care vor conștientiza că plătind impozite contribuie la dezvoltarea societăţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG