Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata este Irina Papuc.

„Citiți astăzi pe platforma E-sananate.MD că moldovenii evită doctorii chiar și atunci când au o problemă medicală. Situația este și mai complicată în cazul persoanelor care pleacă la muncă în străinătate și care nici măcar înainte de a părăsi țara nu merg la medic pentru a afla cum stau cu sănătatea. Potrivit studiului „Impactul migrației de muncă asupra morbidității populației Republicii Moldova”, cei mai mulți moldoveni spun că nu merg la doctor, deoarece cred că nu au probleme grave cu sănătatea, că nu au timp, nu au bani să plătească transportul sau că nu au cu cine lăsa gospodăria. Alți pacienți au mărturisit că nu merg la doctor pentru că nu au încrede în lucrătorii medicali sau că nu au cu cine lăsa copii acasă.

Citiți un articole de Virginia Murariu despre salinele din Capitală care sunt la mare căutare în perioada rece a anului. Mulți părinți, conștienți de efectele antibioticelor, decid să prevină sau să trateze răcelile prin frecventarea unei saline. Acestea sunt recomandate și de către doctori atât pentru prevenirea unor boli cât și pentru tratarea acestora. „Terapia în salină este indicată în cazul patologiilor respiratorii, diverse probleme ale pielii, dar și a problemelor sistemului nervos central“, explică Natalia Harabari, medic-pediatru.

Femeile însărcinate din Republica Moldova vor putea fi monitorizate într-un sistem online, numit Sistemul Informațional Integrat în Sănătate. Funcționalitățile softului vor permite evidența evoluției sarcinii până la nașterea fătului. Astfel, atunci când o femeie rămâne gravidă și merge la medicul de familie pentru a fi pusă la evidență, doctorul îi va crea o „condiție de sănătate”, un fel de episod de boală pe motiv de sarcină, numit „graviditate”. În această categorie sunt salvate, în format electronic, toate informațiile medicale privind sarcina pacientei.

Tot pe E-sanatate.MD citiți și despre faptul că după doi ani de încercări inutile Ministerul Sănătății a renunțat la ideea de a deschide aproximativ 900 de farmacii în sate, cu ajutorul depozitului de stat, San Farm Prim, care ar fi devenit unicul distribuitor de preparate pentru toată țara. Medicii răsuflă ușurați că nu trebuie să mai dea spațiile cu toată tehnica cuiva degeaba, în schimb problema rămâne – metoda de a transporta medicamentele cu torba este învechită. Totodată, nimeni nu verifică cât de onești sunt cei care vând aceste preparate fără preț și fără să elibereze vreun cec în schimb.

Într-un articol semnat de Irina Papuc, puteți citi despre faptul că Ministerul Sănătății refuză să facă ordine la Spitalul de Psihiatrie din Chișinău, pentru că declarațiile bolnavilor care se tratează acolo și care se plâng de rele tratamente ar fi necredibile. Avocații, care reprezintă autoritatea în instanță într-un proces împotriva Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, ar fi declarat că persoanele internate la Psihiatrie au dizabilități intelectuale și sunt incapabile să spună adevărul. Pacienții de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Capitală s-au plâns că sunt cazați în condiții inumane, nu au unde se spăla, nu au acces la medicamente și că nu sunt lăsați să facă plimbări. De asemenea, bolnavii au recunoscut și faptul că au fost bătuți de către angajații spitalului, care-și permit să consume alcool la serviciu. Printr-o decizie emisă în luna aprilie, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării solicita autorității să înlăture aceste nereguli.”

XS
SM
MD
LG