Linkuri accesibilitate

Victorie categorică a partidelor pro-europene în Ucraina


Petro Poroșenko la o întîlnire cu presa la Kiev
Petro Poroșenko la o întîlnire cu presa la Kiev

Alegerile nu au avut loc în 27 de circumscripții, inclusiv 12 din Crimeea anexată de Rusia în luna martie.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko a salutat victoria categorică a partidelor pro-europene la alegerile de duminică și a spus că negocierile de formare a majorității parlamentare în Ucraina vor începe chiar astăzi. Vorbind duminică seara la Kiev la aflarea previziunilor sondajelor la ieșirea de la urne, Poroșenko a spus că alianța sa, care a ieșit pe primul loc, consideră că principalul ei partener de negocieri pentru noua majoritate parlamentară este Frontul Popular al premierului Arseni Iațeniuk, aflat pe locul doi.

Sondajele la ieșirea de la urne sugerează că alianța lui Poroșenko a ieșit pe primul loc cu peste 23%, urmată de Frontul Popular al premierului Arseni Iațeniuk cu peste 21% și partidul Samopomici de la Lviv cu peste 13%.

Exit polls (20:00)
Exit polls (20:00)

„Rezultatele care acordă partidelor democrate și proeuropene o majoritate aproape constituțională, iar partidelor la guvernare peste 50% de voturi, cred, sunt primele din istoria Ucrainei”, a declarat președintele Poroșenko. După părerea sa, rezultatele partidelor puterii arată că populația sprijină „metodele politice” pentru oprirea luptelor în estul Ucrainei.

Prezența la urne a fost de 51%, iar primele rezultate oficiale sunt așteptate astăzi.

Un lider al Frontului Popular, spicherul actual Oleksandr Turcinov și-a exprimat speranța că partidul va păstra funcția de premier: „Sper că Frontul Popular care trebuie să joace un rol pivot la formarea noii majorități va fi în stare, prin înțelegere cu restul noii majorități, să propună la funcția de prim ministru candidatura lui Arseni Iațeniuk și va obține sprijinul Parlamentului”, a spus Turcinov.

Alte patru partide vor accede în Parlamentul de la Kiev, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne: Blocul de Opoziție din care fac parte mulți foști membri ai Partidului Regiunilor al fostului președinte răsturnat Victor Ianukovici, Partidul Radical condus de populistul Oleh Liașko; Partidul naționalist Svoboda și partidul Batkivșcina al Iuliei Iulia Timoșenko.

Pentru prima dată de la independența Ucrainei, Partidul Comunist nu pare în poziția să intre în Parlament.

Alegerile nu au avut loc în 15 raioane din regiunile Donețk și Luhansk controlate parțial de rebelii pro-ruși, unde locuiesc mai mult de patru milioane din cei aproximativ 36,5 milioane de alegători din Ucraina.

Președintele Petro Poroșenko a vizitat duminică zona, spunând că numeroși alegători în raioanele din vecinătatea apropiată a teritoriilor controlate de separatiști au fost să voteze „pentru o țară nouă, reforme, anticorupție și pace”.

În total, alegerile nu au avut loc în 27 de circumscripții, inclusiv 12 din Crimeea anexată de Rusia în luna martie. De aceea, 27 din cele 450 de locuri ale Parlamentului de la Kiev vor rămâne deocamdată neocupate.

Au fost primele alegeri parlamentare de la fuga fostului președinte pro-rus în Rusia, în luna februarie, anexarea Crimeii de către Rusia, în luna martie, și declanșarea conflictului separatist sprijinit de Rusia în estul Ucrainei, în care se estimează au murit peste 3700 de oameni.

Liderii insurgenților pro-ruși din Donețk și Luhansk au spus că vor organiza propriile alegeri la 2 noiembrie.

Kievul, Statele Unite și alte țări occidentale au spus că aceste alegeri vor fi nelegitime și nu le vor recunoaște.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG