Linkuri accesibilitate

Suedia renunță la operațiunile de căutare a unui submarin străin în apele teritoriale


Rusia a sugerat că musafirul nepoftit al suedezilor ar putea fi un submarin olandez.

Armata suedeză spune că a încetat oficial căutarea unui posibil submarin străin bănuit că s-ar afla în apele din largul capitalei Stockholm. Operațiunea de căutare în care s-a vorbit de o navă rusească a durat o săptămână, reamintindu-le unora de vremurile războiului rece.

„Suntem de părere că nava care a violat apele noastre teritoriale a plecat”, a spus astăzi la Stockholm amiralul suedez în retragere Anders Grenstad, citat de AP.

Armata suedeză a lansat cea mai mare operațiune anti-submarin de după destrămarea Uniunii Sovietice vinerea trecută, după ce primise ceea ce numea dovezi credibile de la martori oculari că o navă subacvatică se află în arhipelagul care se întinde din capitala Stockholm înspre Marea Baltică.

Grenstad a spus că probabil nu a fost un submarin mare, ci o navă subacvatică mai mică, în stare să navigheze în apele puțin adânci ale arhipelagului. Amiralul nu a exclus că ar putea fi vorba de mai multe nave și a numit posibila intruziune „inacceptabilă”.

Oficialii militari suedezi nu au învinuit nici o țară de posibila intruziune, dar majoritatea analiștilor militari suedezi au spus că Rusia ar fi vinovatul cel mai probabil.

Rusia a sugerat că musafirul nepoftit al suedezilor ar putea fi un submarin olandez care a participat la exerciții militare comune cu marina suedeză săptămâna trecută. Marina olandeză a spus că submarinul ei se afla deja în Estonia săptămâna trecută, când armata suedeză a primit informații despre nava suspectă.

„Nu vreau să comentez ce spune Rusia”, a spus Grenstad. „Eu nu am numit nici o țară. Specialiștii în informații lucrează să stabilească ce anume s-a aflat în apele noastre și cărei națiuni îi aparține”, a mai spus amiralul.

Suedia și-a construit o forță anti-submarin după ce un submarin sovietic cu arme nucleare s-a împotmolit pe coastele ei sudice în 1981, dar a desființat-o treptat în cadrul unui plan mai amplu de reducere a cheltuielilor militare după sfârșitul războiului rece. Elicopterele anti-submarin au fost eliminate cu totul în 2008 și se prognozează să fie înlocuite abia în 2018.

În afara reducerii cheltuielilor militare, Suedia, țară neutră, și-a mutat accentul doctrinei militare de la apărarea teritoriului spre participarea la misiuni internaționale de pace, renunțând și la serviciul militar obligatoriu. În 2012 Suedia avea 20.000 de militari activi în serviciu și 200.000 de rezerviști, față de 50.000 de activi și 600.000 de rezerviști în 1999, informează AP citând datele Institutului de Studii Strategice de la Londra.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG