Linkuri accesibilitate

Procedura prin care executivul numeşte magistraţii la Curtea Constituțională este nedemocratică (Victor Puşcaș/Moldova Curată)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Orice politician român, indiferent dacă e de stânga sau de dreapta, e sortit astăzi să fie unionist (Petru Bogatu/Politicon)

Jurnaliştii portalului Moldova Curată au încercat să afle de ce Guvernul nu organizează un concurs transparent la numirea judecătorilor constituţionali. De vina ar fi campania electorală, se poate deduce din răspunsurile pe care le-au obţinut. De exemplu, de la viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu. „Soluţiile adoptate peste noapte, chiar dacă sunt făcute cu bune intenţii, pot aduce rezultate proaste. Ne aflăm în campanie electorală şi nu este oportun să facem modificările acum, în pripă”, a comentat Eşanu. Victor Puşcaş, fost preşedinte al înaltei instanţe, a afirmat pentru portal că procedura prin care executivul numeşte magistraţii la Curte „este nedemocratică şi chiar periculoasă pentru societate”. Şi că de zece ani încearcă să convingă clasa politică că alegerea judecătorilor la Curtea Constituţională trebuie să fie analogică cu cea de alegere a magistraţilor din partea ţării la CEDO. Reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale au acuzat recent Guvernul că nu vrea să organizeze un proces transparent de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale.

Ion Preaşca de la portalul MoldStreet a realizat un top 20 de politicieni milionari care candidează la funcţia de deputat în această campanie electorală. Autorul prezintă ce venituri au avut în ultimii doi ani candidaţii, ce bani ţin aceştia în conturile bancare, dar şi ce active au, de la case şi terenuri agricole, la maşini şi companii. În top au ajuns câte cinci reprezentanţi ai Partidului Liberal-Democrat şi Partidului Democrat, trei de la Patria, doi de la Partidul Liberal şi câte unul de la comunişti, liberal-reformatori, de la Partidul Popular, de la socialişti şi Partidul Forţa Poporului. Astfel, potrivit autorului, lider incontestabil este Renato Usatîi, cap de listă la partidul Patria, care a câştigat în ultimii doi ani mai mult decât au avut restul persoanelor incluse în clasament, circa 119 milioane de lei. Pe locul doi în acest top se plasează democratul Vlad Plahotniuc care declară că a obţinut în ultimii doi ani venituri de 30,7 milioane de lei, în special sub formă de dividende de la firma Prime Management, dar şi că deţine două apartamente de peste o mie de metri pătraţi. A treia poziţie îi revine liderului PLDM, Vlad Filat, care a obţinut circa 15 milioane de lei, în cea mai mare parte fiind dividende la firma din Iaşi Kapital Invest.

Editorialistul Petru Bogatu îi dă pe portalul Politicon o replică liderului PD, Marian Lupu, când protestează împotriva mesajelor pro-unire ale prezidențiabililor de la București. „În noile condiții, nu mai există niciun rost să lupți cu unionismul lui Băsescu, Ponta, Iohannis sau Udrea. E ca și cum ai scuipa împotriva vântului,” scrie Bogatu. În viziunea sa, orice politician român, indiferent dacă e de stânga sau de dreapta, e sortit astăzi să fie unionist. „S-a întâmplat un lucru care acum zece ani părea neverosimil. România începe să realizeze că familia îi este dezbinată. Că are frați sechestrați cu mulți ani înainte care au supraviețuit și au dreptul să revină acasă”, notează autorul.

Tot pe „Politicon”, Nicolae Negru pune împreună declaraţiile de acum o săptămână ale președintelui rus Valdimir Putin care spunea că „este imposibil să te uiți fără lacrimi la ceea ce se întâmplă în Ucraina” şi cele ale lui Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, despre „repetarea” de către UE a „scenariului” ucrainean în Republica Moldova. Fariseism grosier, actorie elementară, dedublare schizoidă, antrenată în școala KGB, pe de o parte, şi ameninţări provenite din obsesia şi „lacrimile de crocodil” ale lui Putin, pe de altă parte vede autorul în cele două declaraţii. „Măcar instinctul, dacă nu rațiunea, ar trebui să ne facă să rupem poala și să fugim cât mai departe de Rusia”, conchide autorul şi continuă: „numai niște inconștienți, „idioți utili” sau agenți ruși ar mai stărui în asemenea condiții asupra „neutralității” Republicii Moldova”.

„Justiţie «drogată»”, este titlul unui alt articol din „Ziarul de Gardă”. Victor Moşneag aminteşte că acum o lună, Ion Diacov, procurorul mun. Chișinău, acuza, într-o conferință de presă, sistemul judecătoresc și mai mulți magistrați că ar fi emis decizii ilegale, eliberând din arest traficanți de droguri. „Deși declarațiile acestuia au fost pe alocuri scandaloase (constituind, de fapt, o premieră, niciun procuror, până acum, neavând curajul să vorbească despre corupția din magistratură și să ofere nume și cazuri concrete), nu au avut vreun efect. Dimpotrivă, Diacov a fost criticat, inclusiv de către procurorul general, Corneliu Gurin, căruia Consiliul Superior al Magistraturii i-a cerut să ia atitudine”, notează autorul. Totodată, chiar și după aceste declarații, eliberarea traficanților de droguri din arest continuă să rămână o „îndeletnicire” a judecătorilor, susţine jurnalistul aducând mai multe exemple.

Reporterii portalului Moldova.org au realizat un reportaj video în care relatează că autoritățile transnistriene încalcă dreptul la libera circulație a locuitorilor din satele raionului Dubăsari, aflate sub jurisdicția Guvernului de la Chișinău. Din primăvara acestui an, sătenii sunt obligați să completeze așa-numitul formular de migrație, iar dacă nu o fac, riscă amenzi, precizează autorii. De asemenea, unii dintre ei nu sunt lăsați să treacă pe la anumite posturi vamale și, în cele mai grave situații, primesc interdicție de a intra pe teritoriul regiunii separatiste. Jurnaliştii au discutat cu mai mulţi săteni cărora le sunt lezate drepturile, dar şi cu juriştii Asociaţiei Promo-Lex care califică acţiunile reprezentanţilor Tiraspolului drept intenţionate.

XS
SM
MD
LG