Linkuri accesibilitate

„Minciunile administraţiei lui Şevciuk, demascate! Dovada vine de la Tiraspol” (Ziarul Național)


Averile și declarațiile de avere ale liderilor moldoveni.

Presa de la Chişinău se întrece în a extrage diverse picanterii din declaraţiile de avere pe care în aceste zile le colectează CEC. Candidaţii la parlamentare sunt obligaţi să-şi declare averile la CEC după înregistrare. Din declaraţiile déjà depuse, presa semnalează că Vladimir Voronin, bunăoară, şi-a cumpărat, imediat ce comuniştii au plecat de la guvernare în 2009, mai multe loturi de pământ în comuna Budești, suburbie a capitalei. În total, Voronin are peste 3,3 hectare de teren extravilan în această localitate pe care le-ar fi cumpărat cu puțin peste 40 de mii de lei. Potrivit localnicilor din Budești, fostul președinte comunist s-a apucat de agricultură. Acesta a sădit acolo viță-de-vie și deja culege struguri de masă de pe moșia sa. Încă un amănunt ce i s-a părut presei important – din comparaţia averilor declarate de Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, ar rezulta că primul câştigă, cu un avans de aproape un milion şi jumătate de euro. La fel, averea ministrei de la educaţie, Maia Sandu, a stârnit curiozitatea unor publicaţii. Unele s-au declarat surprinse că funcţionara (cu o lungă carieră la Banca Mondială) ar fi în prezent milionară.

Irina Ivaşkina scrie în „NewsMaker” că „MAE al Transnistriei a difuzat o declaraţie, după cea emisă de Externele de la Moscova, în legătură cu alăturarea Ucrainei la restricţiile de vize ale UE pentru foştii şefi ai autoproclamatei RMN”. Tiraspolul a calificat decizia Kievului drept „o încălcare brutală a principiilor medierii cinstite şi obiective” şi a propus participanţilor la reglementare a conflictului transnistrean să examineze rolul Ucrainei în procesul de negocieri”, notează autoarea. Pe de altă parte, în articol se arată că restricţiile respective ar fi suspendate deja de patru ani şi de fapt nu s-ar aplica în realitate”.

„Moldavskie Vedomosti” publică un articol critic la adresa primarului capitalei, liberalului Dorin Chirtoacă, intitulat „La Chişinău: Chirtoacă iluminează oraşul cu firme de cazinou, hotărând personal unde să le amplaseze”. „Corespondentul „MV” a fost în cele mai aglomerate intersecţii ale Las Vegas – ului moldovenesc şi a numărat în ce sector sunt mai multe localuri de acest fel, care îi ademenesc pe chişinăuienii şi oaspeţii mai pasionaţi de jocurile de noroc ai capitalei”.

Virginia Nica semnează în „Ziarul Naţional” un articol intitulat „Minciunile administraţiei lui Şevciuk, demascate! Dovada vine de la Tiraspol”. Autoarea arată că „deşi […] Evgheni Şevciuk este convins că populaţia de peste Nistru optează pentru Uniunea Vamală, iar apropierea R. Moldova de UE vine în detrimentul dezvoltării economice din regiune, datele oficiale prezentate de „Banca centrală” a Transnistriei demonstrează contrariul”. Autoarea prezintă date ale acestei bănci potrivit cărora, de exemplu, „principalul partener al exporturilor de produse din regiunea transnistreană rămâne a fi malul drept al Nistrului unde, în prima jumătate a acestui an, a ajuns un volum mai mare cu 40%”.

XS
SM
MD
LG