Linkuri accesibilitate

Veaceslav Untilă: „Aderarea la NATO nu este o chestiune hazardată”


Cum PL-ul speră să adune şi voturi sub acest slogan în alegerile generale din 30 noiembrie?

„Cu PL, în familia NATO şi UE” – cu acest slogan electoral vor liberalii moldoveni conduşi de Mihai Ghimpu să obţină mandatele parlamentare în urma apropiatului scrutin. Altminteri, PL-ul ar fi şi singurul, deocamdată, partid moldovean care a afirmat atât de ferm și răspicat această opţiune – a aderării Republicii Moldova la NATO. L-am întrebat pe unul dintre fruntaşii acestui partid, Veaceslav Untilă, cum formaţiunea sa speră să adune şi voturi sub acest slogan, dat fiind faptul că ideea aderării la NATO nu se bucură de prea multă popularitate în rândul electoratului.

Veaceslav Untilă: „Noi suntem convinşi şi ştim foarte bine ce înseamnă Dale Carnegie. Ştim că trebuie să-i spui alegătorului exact ceea ce el doreşte de la tine şi în felul acesta poţi să ai mai multe procente, dar avem şi noi un rol. Cineva din formaţiunile politice trebuie să vorbească un adevăr şi să pregătească societatea pentru nişte lucruri, pentru viitor. De aceea noi suntem conştienţi că aderarea la NATO este un lucru foarte important pentru Republica Moldova. Acest lucru se v-a roduce neapărat. Dar cineva trebuie să-şi asume rolul de a educa populaţia Republicii Moldova, de a educa alegătorii, care trebuie să înţeleagă care este avantajul, care este prioritatea aderării Republicii Moldova la NATO. Noi ne-am asumat acest rol fiind conştienţi că aceasta nu ne va aduce prea multe voturi.”

Europa Liberă: Sociologul român Dan Dungaciu care este apropiat de formaţiunea Dvs., când spun asta îmi amintesc că la consiliat o vreme pe domnul Ghimpu când exercita funcţia de preşedinte interimar, tocmai Dan Dungaciu acum câteva săptămâni zicea la un post de televiziune că nici un partid din Moldova nu ar avea curajul să vorbească despre aderarea la NATO. De ce zice el asta dacă există PL sau nu i se pare serios felul în care abordaţi subiectul?

Veaceslav Untilă
Veaceslav Untilă

Veaceslav Untilă: „Nu cred asta. Cu adevărat cei care cunosc foarte bine tehnologiile electorale nu ar recomanda ca să mergem pe calea asta. Cred că doar din aceste considerente Dan Dungaciu s-a exprimat în felul acesta. Avem acum nişte sondaje care vorbesc de un număr din populaţia Republicii Moldova care susţin ideea aderării Republicii Moldova la NATO. O să vedeţi că după campania electorală numărul acestora o să fie mai mare. Iar unul din motive va fi că PL a avenit cu acest slogan şi promovează această idee. Noi avem nevoie de o siguranţă naţională pe care o putem gări doar fiind aliaţi cu NATO şi cu UE.”

Europa Liberă: Când ziceţi că mai devreme sau mai târziu vom adera neapărat la NATO ce aveţi în vedere? Pare totuşi hazardată această declaraţie din moment ce majoritatea analiștilor zic că NATO nu ar fi gata să ne primească nici acum, nici într-un viitor apropiat.

Veaceslav Untilă: „Nu sunt de acord cu Dvs. din motiv că noi deja aveam parteneriat pentru pace cu NATO.”

Europa Liberă: Dar asemenea parteneriate au şi alte zeci de state.

Veaceslav Untilă: „Parteneriatul pentru Pace deja ne-a permis să avem mai multe acţiuni comune, chiar şi o Misiune pentru pace avem deja în Republica Moldova, care împreună cu NATO se luptă pentru pacea altor popoare. Nu cred că este o chestie hazardată mai ales când la hotar cu Republica Moldova este Ucraina care are foarte mari probleme. Sunt convins că dacă Ucraina era membru NATO acest lucru nu se întâmpla. Avem exemplu anului 1992, noi ştim ce înseamnă atunci când având un interes geopolitic sporit unii vecini încearcă să ne împartă ţara. Unica şansă a Republicii Moldova este doar aderarea la NATO şi nu este o chestie hazardată în nici un caz. Nu trebuie să abordăm aşa situaţia, ci trebuie să tindem, să explicăm populaţiei şi trebuie să facem acest lucru că nu o să avem noi un viitor european dacă nu o să trecem prin aderarea Republicii Moldova la NATO. Avem foarte multe de făcut şi o să fie prea mare distanţa.”

XS
SM
MD
LG