Linkuri accesibilitate

Slogane şi mize electorale


Sloganele bine gândite împreună cu principalele mesaje din programele electorale pot influenţa decisiv opţiunea de vot a alegătorilor.

Sloganele bine gândite împreună cu principalele mesaje din programele electorale pot influenţa decisiv opţiunea de vot a alegătorilor, constată experţii în comunicare politică. Din cei primii 16 concurenţi înregistraţi oficial în cursa pentru parlamentare majoritatea şi-au anunţat deja mesajele cu care vor să ademenească susținătorii. Unele partide au ales să scoată în faţă păcatele actualei guvernări, altele au preferat să se raporteze mai mult la vectorul extern de dezvoltare, iar partidele parlamentare au încercat să scoată în prim plan domeniile în care consideră că au înregistrat rezultate pe durata celor patru ani în care s-au aflat la putere sau în opoziţie, spune analistul politic de la centrul de analiză şi consultanţă politică „Politicon” Ion Tăbârţă.

În opinia lui, era şi de aşteptat că din toate componentele coaliţiei de guvernare, anume PLDM va încerca să monopolizeze ideea pro-europeană, asumându-şi aproape exclusiv meritele actualei guvernări în această direcţie, de aici şi sloganul „Înainte spre un viitor european”. Ion Tăbârţă:

„Era previzibil că PLDM va încerca să joace cartea europeană. ştim foarte bine că marile realizări ale actualei guvernări sunt anume relaţia cu UE şi semnarea celor trei acorduri. Iar Miniştrii PLDM, fie că a fost domnul Leancă, fie doamna Gherman au răspuns de politica europeană a Moldovei.”

Problematica europeană este preluată nuanţat şi de alte două partide. PNL îşi reconfirmă opţiunea unionistă mergând în campanie cu mesajul „în Europa – prin România”. Iar liberalii sub sloganul „Cu PL în Familia NATO şi UE” se poziţionează pe o nişă destul de riscantă, spune Ion Tăbârţă, din moment ce sondajele arată că mai puţin de 20 la sută din populaţie vede cu ochi buni aderarea Moldovei la NATO:

„PL este conştient de popularitatea NATO în Republica Moldova., dar ştim că PL are un nucleu dur şi acum încearcă să întărească acest nucleu dur al electoratului său.”

Cel puţin doi concurenţi PSRM şi Blocul Electoral „Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală” pledează în mesaje pentru apropierea de Rusia şi de vectorul răsăritean mizând astfel pe electoratul pro-rus şi pe o parte din electoratul nostalgic tradiţional al comuniştilor. La rândul lor, comuniştii au scos în prim plan incontestabila locomotivă a partidului în sloganul „Doar PCRM! Doar Voronin!” spune Ion Tăbârţă:

„Voronin este acum unica carte câștigătoare. Dacă anterior ei exploatau denumire şi simbolica comunistă acum putem spune că partidul se asociază cu Voronin, care a devenit practic icoana PCRM.”

La categoria sloganelor de natură să nedumerească Ion Tăbârţă trece pe cel al PD – „Creştem Moldova”, dar şi pe cel al Partidului Renaştere „Să renaştem Moldova Împreună” care privite separat de celelalte mesaje electorale sunt greu de descifrat.

Analistul observă că mai mulţi concurenţi au preferat cuvântul „fără” în sloganele lor. Bunăoară, Partidul Popular promite o Moldovă fără hoţi şi fără sărăcie, cel a lui Renato Usatâi – o Moldovă fără corupţie.

Iar PLR sub sloganul „Pentru Moldova fără oligarhi” încearcă să se distanţeze de partenerii de coaliţie vizavi de unele decizii controversate, pe care liberal-reformatorii le-au criticat separat în repetate rânduri, cele legate de Aeroportul Chişinău şi Banca de Economii, spune Ion Tăbârţă.

Ion Tăbârţă spune că în mare parte mesajele cu care partidele vor încerca să-şi convingă potenţialii alegători erau previzibile. Nu toate însă se înscriu în teoria clasică care zice că sloganul trebuie să ofere în special alegătorului indecis suficiente considerente pentru a-şi contura alegerea.

Ion Tăbârţă presupune că pe parcursul campaniei mesajele electorale încă se vor nuanţa. Analistul conchide că politicienii care consideră admisibile exagerările din campanie îşi vor face un mare deserviciu, pentru că vor perpetua astfel un stil vicios de comunicare cu alegătorii.

XS
SM
MD
LG