Linkuri accesibilitate

Bulgaria: eforturi pentru formarea guvernului


Ex-generalul de poliție este dispus să ofere o a două șansa potențialilor parteneri din Blocul reformator și Blocul patriotic.

250 lideri locali și deputați ai partidului GHERB, învingător în alegerile anticipate de la 5 octombrie, au dat mâna liberă președintelui partidului, lui Boiko Borisov, de a continua tratativele pentru formarea guvernului.

Ex-generalul de poliție, care conduce cu mâna de fier formațiunea sa, a declarat că după eșuarea primei runde de consultări este dispus să ofere o a două șansa potențialilor parteneri din Blocul reformator și Blocul patriotic. Ceva mai mult, el va participa personal la tratative dacă reformatorii și naționaliștii moderați acceptă programul său de guvernare.

„Avem nevoie de parteneri previzibili și stabili cu care să semnăm acordul de coaliție”, a avertizat Borisov, facând aluzie la divergențele în tabăra reformatorilor.

În fața liderilor GHERB omul forte a pus și varianta unor noi alegeri anticipate, considerate de mulți, inclusiv de liderii opoziției, cea mai proastă posibilă pentru țara.

Blocul patriotic și reformatorii nu acceptă 20 și respectiv 10% din propunerile lui Borisov. Cele două coaliții consideră premature dezbaterile cu privire la componența guvernului.

Unul din liderii reformatorilor, Radan Karadjov, a declarat că Borisov poate, și va guverna cu partidul turc din umbră, dar are nevoie de o fațadă acceptabilă pentru alegătorii săi. Simpatizanții GHERB au participat la protestele civice din 2013 care l-au avut drept țintă nr.1 pe oligarhul și deputat din partidul turc, Delian Peevski.

Având în vedere gravitatea problemelor în sistemul financiar care vor putea cauza prăbușirea Consiliului monetar alți politicieni au lansat ideia formării unui guvern de program cu mandat sub un an.

Un grup de oameni de știință și reprezentanți ai patronatului în frunte cu președintele Academiei bulgare de științe au cerut formarea cât mai rapidă a guvernului, actualizarea bugetului și stabilizarea sistemului bancar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG