Linkuri accesibilitate

În asteptarea urmărilor concrete ale scandalului „Ponta, ofițer acoperit”...


...scena campaniei electorale pentru prezidențialele se vede în presa din România ca un fel de concurs de scenarii.

Tudorel Urian, care scrie pe platforma Vocile dreptei și este azi preluat de „Evenimentul zilei”, evaluează ce s-ar întâmpla dacă s-ar retrage din cursă europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent, și, respectiv daca s-ar retrage candidata Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea.

Cele două candidate la fotoliul prezidențial își împart practic „moștenirea” programului politic al lui Traian Băsescu, așa cum s-a arătat deja de mai multe ori în utima vreme.

Macovei defilează însă cu ideile lui Băsescu, independența justiției mai ales, în timp ce Udrea este percepută ca susținută de Băsescu și cam atât. Amândouă sunt cotate cu procente insuficiente ca le ducă în turul doi.

Elena Udrea are în spate un partid politic, care, prin disciplina dintr-o asemenea organizație, poate influența votul. Dacă s-ar retrage din cursă și ar recomanda susținerea Monicăi Macovei, Tudorel Urian suține că aceasta din urmă ar primi mare parte din electoratul care l-a votat cândva pe Băsescu.

În schimb, dacă Macovei ar fi cea care s-ar retrage, susținătorii ei nu o vor vota în veci pe Elena Udrea. Concluzia este lăsată pe seama cititorului.

Alexandru Lăzescu constată și el, într-un articol apărut pe site-ul contributors, că programul politic al președintelui Băsescu se află încorporat, în mod paradoxal, nu în cadidatul pe care îl susține, Elena Udrea, ci în Monica Macovei.

Altceva îi atrage însă atenția: revenirea tendinței de a vota candidatul care aduce liniștea, exact ca în 1992, când după convulsii sociale și politice majore, Ion Iliescu candida sub sloganul „Un președinte pentru liniștea noastră”.

Sloganul lui Victor Ponta, favoritului sondajelor deocamdată, ar induce exact aceeași idee, în formula „Președintele care unește”, consideră Lăzescu.

El dă același înțeles și sloganului celui de-al doilea clasat în sondaje, liberalul Klaus Iohannis: „România lucrului bine făcut”. În opinia acestui comentator, linștea ar fi fatală României în acest moment.

Ar însemna punerea capacului peste toate dosarele anticorupție și peste toate impulsurile scormonitoare ale presei și societății civile. Ceea ce agravează contextul politic actual e faptul că social-democratul Victor Ponta combină tendința de a proteja corupția cu incompetența.

Cel de-al doilea defect s-a semnalat, în guvernările precedente, mai cu seamă la guvernările de dreapta, în ciuda bunelor intenții programatice.

Fostul consilier prezidențial Valeriu Turcanu a acordat un interviu la Ziare.com în care își spune părerea despre miza aruncării pe piață, de către peședintele Băsescu, a acuzației că Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit al Serviciului de Informații externe în timp ce era procuror - fapt neconstituțional.

Băsescu ar viza mai multe: pe de o parte, să-l așeze penrtu totdeauna pe Ponta sub umbra necinstei, a minciunii; pe de alta, să-și asigure un culoar pe care să poată performa din nou ca om politic după plecarea de la Cotroceni.

Și nu în utimul rînd, ca să pună în discuție, în alți termeni, relația dintre serviciile secrete și sfera politicului.

XS
SM
MD
LG