Linkuri accesibilitate

Unionismul în campania electorală (Ziarul Național)


Cine sunt acei care azi vor să oprească parcursul pro european al R. Moldova și optează pentru Uniunea Vamală? (Timpul).

În editorialul său, intitulat „Votul sau răscoala”, publicat în Ziarul Naţional, Petru Bogatu constată că în ciuda unui parcurs european robust, coaliția de guvernământ, a produs, în opinia editorialistului, destule dezamăgiri. Iată câteva argumente aduse de autor în sprijinul acestei concluzii: corupția dă în clocot, frauda este nestăvilită, situația de la Aeroport și Banca de Economii trezește suspiciuni, iar cercurile oligarhice trag sforile în culisele puterii. Totuşi, în opinia sa, îndemnurile unor politicieni, oameni de cultură, jurnaliști sau bloggeri de a nu vota sau de a nu sprijini partidele de la guvernare pot găsi înțelegere. Nu însă și scuze. În acest context, editorialistul îndeamnă cititorii să răspundă la o întrebare: „Dacă situaţia de până la 2009 a fost mai bună decât acum?”

Ziarul Naţional mai publică un editorial la tema Unionismului în campania electorală, semnat de Vasile Gârneţ. Autorul susţine că dacă în Basarabia subiectul este abordat cu discreție, or niciunul din partidele proeuropene parlamentare nu-și asumă pe față obiectivul unionist, în România toți candidații la președinție vorbesc despre Unire ca despre un punct esențial al programului lor. Vasile Gârneţ atrage atenţia că „apelurile unioniste sunt receptate nu numai de românofili, ci și de cercurile moldoveniste, antieuropene, care și-au făcut din „suveranitate” și „statalitate” niște vaci sacre.” Editorialistul este de părere că „fluturarea steagului unionist pe timp de alegeri reprezintă o goană indecentă după voturi.” În consecință, „prezidențiabilii români câștigă pe sentimentele pozitive, iar unii politicieni moldoveni pe sentimentele negative pe care aceleași sloganuri le trezesc în Basarabia”, conchide autorul.

Cine sunt acei care azi vor să oprească parcursul pro european al Republicii Moldova și optează pentru Uniunea Vamală?”, se întreabă editorialistul săptămânalului „Timpul”, Constantin Tănase. Autorul sugerează că răspunsul este evident dacă ne amintim de puciul din 19-21 august 1991 de la Moscova și cei din Republica Moldova care l-au susținut „așa-zisele autorități transnistrene, așa- zișii lideri naționali găgăuzi, comuniștii locali, toți aceștia ghidați, sponsorizați de Moscova.”

În concluzie, Constantin Tănase susține că scrutinul din 30 noiembrie va fi unul istoric, crucial, și asta pentru că „pe 30 noiembrie moldovenii vor număra nu hoții și corupții ci câte zile va mai fi Republica Moldova stat independent.”

Jurnaliştii proiectului Rise Moldova, specializaţi pe anchete reportericeşti, au descoperit și au probat cu documente că opt dintre miniștrii actualei guvernări dețin acțiuni sau cote-părți în diferite firme, lucru pe care nu l-au indicat în declarațiile de venituri și proprietăți. Rise Project prezintă proprietățile ministrului construcțiilor și dezvoltării regionale, Marcel Răducan, ale ministrului de interne, Dorin Recean, precum și a ministrei Valentina Buliga, Monica Babuc, dar și a miniştrilor Pavel Filip, Octavian Bodișteanu și Vasile Bumacov.

Republica Moldova - unul din principalele centre de spălare de bani din lume”, este titlul articolului apărut în publicaţia britanică The Independent şi rezumat de jurnaliştii de la Agora.md. Aceştia scriu că mai multe companii din Marea Britanie au ajuns în centrul unei anchete care investighează operaţiuni de spălare de bani din Europa. Potrivit jurnaliştilor de la Independent, „schema de escrocherie a funcționat patru ani înainte de a fi deconspirată în luna mai de anchetatorii unuia dintre principalele centre de spălare de bani - Republica Moldova”, iar banii ar fi venit de la infractori şi oficiali corupţi din toată lumea. În articol apare şi un infografic care prezintă schema de spălare a banilor în care au fost implicaţi mai mulţi judecători din Republica Moldova.

Reporterii portalului MoldStreet constată că în următoarele zile prețul carburanților ar putea să scadă și asta pentru că ar fi o criză de motorină pe piața moldovenească. Victor Ghițu, director executiv la Importcompetrol este citat cu declarația: „problema acum nu este prețul, ci de unde să luăm motorina, astfel încât să nu sufere clienții.” În articol este și reacția lui Sergiu Ciobanu, directorul Agenției Naţionale pentru Reglementare în Energetică, care spune că la instituție nu au venit informații despre intenția unor companii de a ieftini motorina sau benzina. Jurnaliştii amintesc că în ultimele două luni cotația barilului de Petrol Brent a scăzut cu peste 20 de dolari, până la valoarea de 82,60 de dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2010.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG