Linkuri accesibilitate

Pirkka Tapiola: „important este felul în care reformele sunt realizate la nivel local”


Conferința de presă dată de șeful delegației UE la Chișinău.

Despre avantajele „opțiunii pro-europene”, dar și despre reformele uneori întârziate ale Moldovei pe calea integrării s-a vorbit astăzi la o conferință găzduită de agenția de presă IPN, cu participarea șefului delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola.

Reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a insistat pe ideea că Republica Moldova poate avea un viitor în cadrul Uniunii doar dacă cetăţenii ţării îşi doresc acest lucru şi doar dacă guvernanţii vor continua şirul de reforme asumate în cadrul Acordului de Asociere.

„Politicienii ar trebui să răspundă la întrebarea: ce îşi doresc oamenii? Ei vor să trăiască mai bine, să aibă parte de legi care funcţionează cu adevărat, de o justiţie mai bună, să se înainteze în lupta împotriva corupţiei. Cu cât se va avansa mai mult în aceste domenii, cu atât mai uşoară va fi apropierea celor două entităţi, adică a Republicii Moldova şi Uniunii Europene.”

Ambasadorul Tapiola a evitat să comenteze recenta decizie a Curţii Constituţionale asupra Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, decizie în care, între altele, se menţionează că oricare orientare contrară celei europene „este a priori neconstituţională”. Rugat să-şi expună punctul de vedere asupra acestei afirmaţii, Ambasadorul Tapiola s-a limitat în a spune că a reţinut din decizia Înaltei Curţi doar faptul că Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte, precum şi Legea ratificării acestuia, sunt perfect constituţionale.

Pirkka Tapiola a mai spus că Uniunea Europeană va susţine Republica Moldova indiferent de rezultatele alegerilor din 30 noiembrie şi de specificul viitoarei guvernări:

„Deseori sunt întrebat pe cine susţin în alegeri? Răspunsul meu este: pe cetăţenii acestei ţări şi, în special, dreptul lor de a-şi alege liber guvernanţii. Oamenii din ce în ce mai mult cer socoteală politicienilor pentru toate câte le fac sau, din contra, câte nu le fac. Prin urmare, eu nu pun la îndoială maturitatea cetăţenilor. Sunt gata să lucrez cu cei pe care îi vor alege oamenii ca să-i slujească şi nu să-i conducă.”

Totuşi, a menţionat Pirkka Tapiola, suportul Uniunii Europeane va fi direct proporţional cu gradul de realizare a reformelor asumate de Republica Moldova:

„Desigur, noi vă putem ghida spre o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie, putem asista Ministerul de Interne în lupta împotriva corupţiei, putem ajuta Centrul Naţional Anticorupţie, însă, într-un final, este important felul în care aceste reforme sunt realizate la nivel local. [...] Puteţi fi siguri, însă, că noi monitorizăm cu atenţie procesul şi chiar luăm decizii mai dure atunci când vedem că implemetarea acestor reforme are loc cu întârziere”.

Şefului delegaţiei Uniunii Europene s-a referit la recenta decizie de a micşora cea de-a doua tranşă oferită Republicii Moldova în procesul de reformare a justiţiei, pentru că autorităţile nu au reuşit, între altele, să combată eficient corupţia din sistemul judiciar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG