Linkuri accesibilitate

Promisiuni electorale: despre sănătate


Experţii de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) continuă să analizeze promisiunile electorale făcute în campania precedentă

În ajunul alegerilor din noiembrie experţii de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) continuă să analizeze promisiunile electorale făcute în campania precedentă. Toate promisiunile pot fi văzute pe portalul promis.md. După ce recent au analizat reforma promisă în educaţie, de această dată în vizorul experţilor au ajuns promisiunile din domeniul sănătate.

Partidele care s-au aflat patru ani la guvernare au avut un plan amplu de reformare şi modernizare a sistemului de sănătate din Republica Moldova. Cel puţin aşa reiese din promisiunile ambiţioase făcute de PLDM, PD şi PL în electorala din 2010. Potrivit experţilor de la ADEPT din cele 15 angajamente electorale partidele liberal democrate au reuşit să ducă la bun sfârşit doar unul. Este vorba despre asigurarea medicală gratuită pentru cei care îngrijesc de persoane cu dizabilităţi. Alte nouă promisiuni au fost realizate parţial, iar cinci – deloc. Între cele restante este dezvoltarea sistemelor private de pensii şi asigurare medicală, legea privind controlul tutunului şi alcoolului, dar şi promisiunea făcută de toate partidele – majorarea salariilor lucrătorilor medicali. Deşi din 2010 încoace salariile angajaţilor din spitale s-au majorat cu câteva sute de lei, experţii de la ADEPT au calificat drept nerealizată această promisiune. Şi asta pentru că leafa medicilor a crescut nesemnificativ în raport cu galoparea preţurilor şi majorarea s-a produs o singură dată, în 2013, şi nu de câteva ori aşa cum s-a întâmplat, bunăoară, în cazul majorării salariilor judecătorilor. Expert asociat ADEPT Polina Panainte:

„Majorarea remunerării medicilor s-a întâmplat, doar că majorările pe care partidele de la guvernare le-au făcut sunt de 21% şi nu sunt semnificative pe fonul inflaţiei şi a majorării salariilor nominale.”

Deşi partidele au promis lucrătorilor din domeniul sănătăţii majorări de salarii mult mai spectaculoase, remunerările acestora nu au ajuns nici măcar în topul clasamentului salariilor medii. De altfel, majorarea, mai exact dublarea, salariului mediu este o altă promisiune nerealizată de partidele de la guvernare spune Polina Panainte:

„Dublarea ar fi însemnat 200%, pe când în realitate în ultimii 4 ani această creştere a fost de doar 27 la sută. republica Moldova rămâne în continuare ţara cu cel mai scăzut nivel de salarizare atât din Europa centrală, cât şi cea din Est.”

L-am întrebat pe expertul Ghenadie Ţurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate ce schimbări vizibile s-au făcut timp de patru ani în domeniul sănătăţii. Printre schimbările pozitive expertul spune că în pofida crizei economice guvernanţii au reuşit să menţină o finanțare stabilă a sistemului sănătăţii, fără a micşora pachetul de servicii medicale garantate de stat. o altă reuşită sunt investiţiile masive atrase de la donatori străini care au făcut posibilă reabilitarea a zeci de centre de sănătate din provincii.

La capitolul eşecuri, expertul Ghenadie Ţurcanu insistă în special la incapacitatea guvernanţilor de a asigura un acces mai larg la servicii medicale categoriilor vulnerabile, dar şi de a combate plăţile formale şi neformale achitate de pacienţi:

„Studiile arată că plăţile oficiale şi neoficiale au rămas la acelaşi nivel în ultimii ani. populaţia este nevoită să achite pentru acele servicii medicale de bază pe care ar trebui să le asigure statul.”

Potrivit experţilor de la ADEPT timp de patru ani partidele care s-au aflat la guvernare au reuşit să îndeplinească doar jumătate din toate promisiunile electorale din campania precedentă. Unele dintre acestea au fost zădărnicite din cauza lipsei de voinţă politică, altele, în special cele legate de salarii şi pensii majorate, au fost din start exagerate şi lipsite de acoperire financiară viabilă, constată experţii. Aceştia observă că deşi partidele au un bagaj mare de restanţe, nu ezită să se lanseze în noi promisiuni ambiţioase, încercând probabil să-i ademenească chiar şi pe alegătorii dezamăgiţi.

XS
SM
MD
LG