Linkuri accesibilitate

La Lipcani: cum se informează oamenii pentru cine să voteze?


Expoziţie tematică la Biblioteca din Lipcani
Expoziţie tematică la Biblioteca din Lipcani

O întrebare la care a căutat răspuns corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu

Lipcani este oraşul cel mai nordic din Republica Moldova. Aici, potrivit listelor electorale, aproape cinci mii de locuitori au drept de vot. Puţini însă aleg să meargă la alegeri, arată experienţa parlamentarelor din 2010, când doar jumătate din cei înscriși în liste au votat.

Centrul oraşului Lipcani, pustiu la ora amiezii, nu era împânzit de reclame ale candidaţilor, situaţie obişnuită în alte localităţi pe care le-am vizitat de la începutul campaniei electorale. În parcul din preajma primăriei, zăresc două femei care greblau frunzele uscate. După un schimb de vorbe aflu că sunt surori, Zinaida şi Ana, ambele trecute de vârsta pensionării. Le întreb cum e traiul la Lipcani:

Surorile Zinaida şi Ana
Surorile Zinaida şi Ana

„Tare greu, tot e scumpete: carne nu ai pe ce cumpăra, o bankă de smântână nu ai pe ce cumpăra, că nu-ţi ajung parale. Plăteşti svetu, telefonul şi cu ce rămâne mai iei o pâine, două. Greutate mare.”

Europa Liberă: Dar cum ar putea să se schimbe lucrurile?

„Ei, cum! Să fie leafa mai mare, încă se poate de trăit, că în Lipcani nu e rău de trăit, e bine, le place la lume, doar că e mare scumpete.”

Surorile Zinaida şi Ana spun că pe parcursul anilor nu au ratat niciun scrutin. De această dată însă femeile sunt în impas - nu ştiu pentru cine să-şi dea votul:

„Noi singure nu ştim pe cine, pentru că fiecare trage la dânsul, unul spune una, altul spune alta! Chiar aseară am auzit câte ceva la televizor şi nu am putut dormi până la ora unu noaptea. Am un televizor vechi, dar, totuşi, am auzit că vor mări pensia, salariul şi va fi mai uşor lumii. Sunt multe obeşcianii dar, de fapt, nimeni nu va face nimic. Se gândesc doar la propriile buzunare.”

În parcul din centrul oraşului Lipcani, l-am întâlnit şi pe Victor, un bărbat între două vârste. El recunoaşte că în lipsa surselor informaţionale neutre ar putea să dea greş cu opţiunea electorală:

Statuia lui Lenin din centrul oraşului Lipcani
Statuia lui Lenin din centrul oraşului Lipcani

„Pe nimeni nu cred! În toţi aceşti ani nu am avut niciun conducător înţelept. Avem nevoie de unul ca Lukaşenka. De ce îmi place liderul de la Minsk? Pentru că a păstrat toate colhozurile, pentru că oamenii au locuri de muncă. La noi însă totul s-a furat şi distrus. Nu avem întreprinderi, fabrici, nimic nu funcţionează la Lipcani. Spre exemplu, fiica mea îngrijeşte pe cineva în Portugalia, pentru că aici nu şi-a putut găsi un loc de muncă. Unde să muncească tineretul?”

Probabil, în limbaj sociologic, locuitorii cu care am stat de vorbă pe străzile oraşului Lipcani ar intra în categoria celor „indecişi”. Lucrurile s-ar schimba, îmi explică Lidia, o femeie trecută de prima tinereţe, dacă politicienii nu ar avea „năravul” să uite promisiunile pe care le fac în campaniile electorale:

„Sunt foarte multe partide, ştiţi, şi ne este foarte greu să alegem unul cu adevărat bun. Când vor la putere, promit foarte multe, dar, în realitate, fac foarte puţine.”

Europa Liberă: Nu prea văd tineri în Lipcani. Unde sunt?

Lidia: „Foarte mulţi au plecat după graniţă. La noi cine au rămas? Bătrânii şi noi, cei care avem un loc de muncă. Din păcate, au plecat tinerii care este tare deştept.”

Tamara Dumenco
Tamara Dumenco

Deşi la Lipcani cu greu se găsesc afişele electorale, oamenii nu duc lipsa de informaţie practică, despre cum şi unde să voteze. Odată cu începerea campaniei electorale, biblioteca din oraş a deschis o expoziţie dedicată alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, îmi explică bibliotecara Tamara Dumenco:

„Codul Electoral, Ghidul funcţionarului electoral, Codul Alegerilor parlamentare...”

Europa Liberă: Ghidul cetăţeanul pare cel mai răsfoit! Cât de des trec pragul bibliotecii cei interesaţi de alegeri?

Tamara Dumenco: „Poate vreo trei, patru cititori au luat în mână cărţile.”

Europa Liberă: Cam pasiv...

Tamara Dumenco: „Pasiv, dar ne-am pornit. Primul pas este, nu?”

Bibliotecara Tamara Dumenco crede că pasivitatea locuitorilor din Lipcani se explică prin dezamăgirea în politicienii care, de-a lungul vremii, au arătat că sunt departe de nevoile oamenilor. Oamenii însă, nu au încotro, spune ea, şi vor fi nevoiţi să aleagă fie şi răul el mai mic.

XS
SM
MD
LG