Linkuri accesibilitate

Ce ştiu moldovenii despre Victor Ponta?


Victor Ponta
Victor Ponta

Un vox populi pe străzile din centrul Chișinăului.

În ultimul an, vizitele premierului român Victor Ponta în Moldova s-au înmulțit. Au crescut şi donațiile făcute de statutul român la circa 40 de milioane de euro, după cum declara vineri premierul Iurie Leancă într-un interviu la Moldova 1. La ele se adaugă o participare, anunţată vineri, s-ar părea în mod spontan, de premierul român Victor Ponta la Chişinău, de 750 de mii de euro pentru campania Renaşte Moldova”, pentru modernizarea Institutului Mamei şi Copilului. Comentând donaţiile româneşti, premierul Iurie Leancă a ţinut să precizeze că ar fi vorba de „un ajutor absolut dezinteresat”. Valentina Basiul a ieșit astăzi pe străzile din centrul Chișinăului şi i-a întrebat pe trecători: ce știu despre Victor Ponta?

„Vrea să devină preşedintele României, nu-i aşa?”

„De la România, vice…, staţi, viceprim-ministru aşa?”

„Nu, nu vă pot spune mai multe detalii decât că-i un parlamentar român”.

„Prim-ministrul României, doar atât cunosc”.

„Candidatul nou la prezidenţiale”.

„Nici nu vreau să aud de dânsul”.

„Nu-l cunosc”.

„Îmi pare că arată un pic cam prea dur pentru un om politic. Îşi dă mai multe aere decât prezintă, în plan psihologic atât. Dar, în rest, nu mă interesează ca să ştiu prea multe despre el”.

„Ştiu că-i premierul din România”.

Europa Liberă: A fost săptămâna trecută la Chişinău. Pentru ce credeţi că a venit?

„Nici nu ştiu că a fost”.

„De ce o venit? O venit cu interese de serviciu, eu cred aşa. Să clarifice câte o întrebare ceva. Ceva să lămurească ei toate chestiile istea ce se petrec în ţară la noi”.

„După cum am înţeles el o dăruit nişte autobuze la şcoli, nişte bani kakieto”.

„A, acesta-i premierul nostru român şi mie îmi place de el. Şi în general susţin evoluţia noastră din ultimii ani. Este bine pentru tineret, eu cred că tinerii trebuie să mişte ţara înainte şi mi se pare corect aşa”.

„Este prim-ministrul României actual. Candidează, am înțeles, la postura de preşedinte al României”.

Europa Liberă: În ultima vreme a venit cam des. Credeţi că are vreun anumit gând?

„Da, aicea îs scopuri politice şi pentru ai noştri, şi pentru ceilalţi. S-a început campania electorală şi acum au nevoie de voturi. Ar fi de dorit ca promisiunile să le ducă până la capăt”.

„A fost cu un scop, să ajute Republica Moldova, să doneze 100 de autobuze pentru elevi. Pe mine nu mă interesează cu ce gând o face. Atâta timp cât ajută Moldova, e bine”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG