Linkuri accesibilitate

Premierul României la Chișinău și afacerea gazoductului Iași-Ungheni în context electoral


La inaugurarea oficială a gazoductului...
La inaugurarea oficială a gazoductului...

Victor Ponta: „Gazul lipseşte nu pentru că nu-l putem noi livra, ci pentru că sunt interese ca să nu fie pornit”

Pornirea gazoductului Iaşi-Ungheni ar trebui să fie – după construcţia tuturor elementelor de infrastructură necesare unor livrări de proporţii – cel mai important pas prin care Republica Moldova să se salveze de monopolul energetic rus pe segmentul de gaze naturale. Numai că conducta rămâne nefuncţională. După premierul moldovean, astăzi şi cel român a explicat la Chişinău de ce a făcut promisiuni hazardate în momentul lansării conductei.

Când au lansat pe 27 august conducta, cei doi premieri au vorbit despre 1 septembrie ca despre momentul în care gazul românesc ar trebui să înceapă să curgă spre Republica Moldova. Era vorba de cantităţi foarte mici, doar 2% din consumul moldovenesc, dar nici acestea nu au intrat pe ţeavă.

Iurie Leancă explica, la câteva zile după întîrziere, că pentru ca gazul românesc să ajungă în sistem, ar fi nevoie de un acord cu Gazprom-ul. Asta deşi s-a aşteptat ca, în momentul lansării gazoductului, Moldova să fie pregătită să preia în sistemul său gazele naturale româneşti fără participarea furnizorului rus.

„Gazul lipseşte nu pentru că nu-l putem noi livra, ci pentru că sunt interese ca să nu fie pornit”, a punctat astăzi la Chişinău şi Victor Ponta, aflat într-o vizită văzută şi ca una electorală.

Victor Ponta a ezitat să explice dacă are în vedere aceleaşi interese despre care vorbea Iurie Leancă, sau interese interne, despre care afirmă experţii că ar exista şi în anumite cercuri de la Chişinău.

Ambii premieri au ţinut să sublinieze că tărăgănarea cu care intra gazul efectiv în conductă nu minimalizează importanţa proiectului. Fiind rezultatul unei investiţii europene de aproape 30 de milioane de euro, gazoductul este cel mai important element ce asigură independenţa energetică a Republicii Moldova.

„Noi am făcut gazoductul, avem gaze disponibile în producţia din România, nu trebuie să-mi dea Gazprom. Preţul e mai mic. Eu cred că dacă se întâmplă ceva şi nu aveţi gaze, România poate să aducă prin el deja combustibili. Asta e cel mai important”, a spus la Chişinău premierul român.

Moldova în direct - 10.10.2014
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:43:57 0:00

Iurie Leancă a recunoscut, însă, că înţelegerea cu furnizorul rus încă nu a fost atinsă. Când a mers acum două săptămâni, la Moscova, vicele său din guvern, Andrian Candu, urma să trateze şi despre acest lucru, dar a păstrat tăcerea asupra subiectului la revenire.

„Încă nu am găsit soluţia necesară. În câteva zile ne punem de acord şi cu ANRE, care trebuie să elaboreze metodologia de stabilire a preţurilor, şi cu Moldova gaz, şi sper foarte mult foarte curând să vină şi gazele,” spune Iurie Leancă.

La începutul construcţiei conductei, autorităţile de la Chişinău spuneau că gazele vor fi livrate la început în regim insular unei serii de localităţi de la hotar, în raionul Ungheni, adică fără participarea companiei Moldovagaz, dar acum premierul Leancă neagă fezabilitatea acestei scheme de funcţionare. Ceea ce pare să urmărească guvernul e să medieze un acord între o companie românească şi o subsidiară a monopolistului rus, înţelegere în urmă căreia cel din urmă să procure gazele româneşti şi să le livreze în sistemul general.

Previous Next

XS
SM
MD
LG