Linkuri accesibilitate

Kievul şi Chişinăul vor cere prelungirea activității Misiunii EUBAM pentru încă patru ani


Misiunea va participa la activitățile în cadrul grupurilor de experţi de pe ambele maluri ale Nistrului în domeniile economic, vamal şi de transport.

Misiunea EUBAM a anunţat că în anul viitor, când se va încheia mandatul ei curent, se va produce o schimbare de accente. Misiunea se va retrage parţial din activităţile tehnice de gestionare a frontierei moldo-ucrainene, lăsând treptat aceste competenţe în gestiunea serviciilor specializate din Moldova şi Ucraina. În schimb, Misiunea îşi va spori prezenţa pe două aspecte importante. Securizarea frontierelor şi controlul asupra securităţii la frontiere, pe de o parte. Iar pe de altă parte, va acorda un suport sporit Chişinăului şi Kievului pentru punerea în aplicare a prevederilor tehnice ale Acordului de Asociere, implicit a celui de liber schimb, care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016 în ambele ţări. Şeful Misiunii EUBAM, Francesco Bastagli.

„Există mai multe provocări care vor apărea. Ele se referă la gestionarea frontierelor, la comerţ, la combaterea criminalităţii transfrontaliere, precum şi la regiunea transnistreană. În aceste domenii ce ţin de agenda de asociere EUBAM va continua să fie partenerul de nădejde al celor două state.”

Pirkka Tapiola
Pirkka Tapiola

Şeful Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, a menţionat că atât Moldova cât şi UE ar urma să depună eforturi pentru a oferi posibilitate agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului să beneficieze de oportunităţile Acordului de Asociere şi a celui de liber schimb, care pe partea dreaptă a Nistrului a şi început să fie pus în aplicare parțială începând cu luna septembrie. O soluţie potrivită în acest sens ar trebuie să fie găsită până la începutul anului 2016 când Acordul intră în vigoare, iar regiunea transnistreană nu va mai beneficia de preferinţe comunitare autonome:

„Aplicarea preferinţelor comerciale autonome se va finaliza atunci când Ucraina va începe să implementeze pe deplin Acordul. Sperăm că în această perioadă să găsim o soluţie viabilă aplicabilă pentru ambele maluri ale Nistrului.”

Tocmai Misiunii EUBAM îi va reveni rolul, a continuat Pirkka Tapiola, să găsească aceste soluţii tehnice. În acest scop, misiunea EUBAM va participa în cadrul grupurilor de experţi de pe ambele maluri ale Nistrului în domeniile economic, vamal şi de transport.

Pirkka Tapiola a reamintit că la baza creării Misiunii EUBAM în 2005 a şi fost necesitatea de a facilita găsirea unor soluţii pentru reglementarea conflictului transnistrean, de rând cu promovarea controlului la frontieră. Iar în acest moment, când realităţile urmează să se schimbe după punerea în aplicare plenară a Acordului de Asociere rolul Misiunii EUBAN pe segmentul transnistrean este mai important ca niciodată, a menţionat şeful delegaţiei UE Pirkka Tapiola.

Relevanţa activităţii EUBAM a sporit semnificativ şi urmare a situaţiei actuale din estul Ucrainei, a spus la Chişinău reprezentantul delegaţiei ucrainene Volodymyr Bachynsky. Acesta a menţionat că pe parcursul crizei din Ucraina Misiunea EUBAM a jucat un rol important în securizarea frontierelor moldo-ucrainene, în special pe segmentul transnistrean, dar şi în clarificarea situaţiei despre inexistenţa unor blocaje economice asupra cărora insista Tiraspolul.

Recunoscând că relevanţa activităţii EUBAM devine din ce în ce mai pronunţată, Kievul şi Chişinăul au decis să ceară de comun acord Bruxelles-ului să prelungească activitatea Misiunii EUBAM pentru încă patru ani, actualul mandat urmând să expire în luna decembrie a anului viitor. Anunţul a fost făcut de viceministrul de externe Iulian Groza, care a mai spus că EUBAM ar urma să-și extindă oficiul de la Chișinău, pentru a-și consolida prezența, dar și vizibilitatea în Republica Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG